Gostinski obrati samevajo že od 16. marca. Foto: BoBo
Gostinski obrati samevajo že od 16. marca. Foto: BoBo

Zdravstveni inšpektorat je pri nadzoru upoštevanja odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom izrekel globe zaradi nezakonitega delovanja desetih gostinskih obratov. Skupni znesek izrečenih glob znaša več kot 3300 evrov, so na inšpektoratu pojasnili za STA in dodali, da preverjajo tudi morebitne kršitve v frizerskih in kozmetičnih salonih, vendar so "postopki zoper nosilce dejavnosti higienske nege še v teku".

Od 16. marca so gostinski obrati, frizerski in kozmetični saloni zaprti v okviru vladnih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Medtem ko bodo frizerski in kozmetični saloni svoja vrata lahko odprli 4. maja, pa bodo morali lokali še počakati.

Gostinci pozivajo k čimprejšnjemu zagonu dejavnosti

Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije vlado poziva, da se čim prej zažene tudi gostinsko dejavnost ob hkratnem upoštevanju protokolov in navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Predlagajo, da bi po vzoru Avstrije lahko začeli delati že 15. maja. Panoga bo zaradi epidemije še posebej prizadeta, okrevanje pa bo dolgotrajno, poudarjajo. Zato med drugim predlagajo, da se ukrepi pomoči za zaposlene delavce v gostinstvu, ki bodo zaradi morebitnega zmanjšanja obsega dela ostali na čakanju, podaljšajo za nadaljnjih šest mesecev.

Globe za kršitve karantene bodo visoke, od 400 evrov za posameznika do nekaj 1000 oz. deset tisoč evrov za pravno osebo. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo
Globe za kršitve karantene bodo visoke, od 400 evrov za posameznika do nekaj 1000 oz. deset tisoč evrov za pravno osebo. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo

Policija bo preverjala spoštovanje odločb o karanteni

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je medtem napovedal, da bodo policisti že zelo kmalu začeli preverjati, ali tisti, ki jim je bila zaradi epidemije novega koronavirusa odrejena karantena, to tudi spoštujejo, je poročal Radio Slovenija. Kot je znano, so policisti pooblastila v zvezi s tem nadzorom dobili s 103. členom prvega protikoronskega zakona, ki je v javnosti dvignil veliko prahu.

Policistom bo podatke o tem, koga morajo preveriti, posredoval Nacionalni inštitut za varovanje zdravja, potem ko bo vlada na eni od prihodnjih sej sprejela Protokol o izmenjavi podatkov. "Mislim, da je prav, da vsaj preventivno nekaj preverb policija izvede, da s tem pokažemo, da je stvar resna in da bomo odločbo o izvajanju karantene resno izvajali," je dejal Hojs. Globe za kršitve karantene bodo visoke, od 400 evrov za posameznika do nekaj 1000 oz. deset tisoč evrov za pravno osebo, dodaja minister.

Opozorila varuha človekovih pravic in urada informacijske pooblaščenke

Strokovnjaki opozarjajo, da bi morala nadzor nad izvajanjem karantene opravljati predvsem zdravstvena inšpekcija. Namestnik Informacijske pooblaščenke Andrej Tomšič pa za Radio Slovenija opozarja, da organi nadzora ne smejo pridobivati osebnih podatkov množično na zalogo. Delo policije v praksi budno spremlja tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina. Na vlado so že posredovali več poizvedb o ukrepih protikoronskega zakona. V primeru spornih ravnanj oblasti v praksi pa bodo posredovali, in če bo treba, vložili tudi pobudo za oceno ustavnosti, kar je sicer skrajni ukrep.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.