Italijani bodo morali nositi maske na javnih mestih od 18. do 6. ure. Foto: Reuters
Italijani bodo morali nositi maske na javnih mestih od 18. do 6. ure. Foto: Reuters

Odlok o tem je danes podpisal italijanski minister za zdravje Roberto Speranza. Delovanje diskotek in nočnih klubov v zaprtih prostorih je bilo prepovedano že do zdaj, minister pa je prepoved razširil še na tiste na prostem.

Vsi, ki v Italijo pridejo iz Hrvaške, Grčije, Malte in Španije, morajo imeti potrdilo o negativnem izvidu testa na novi koronavirus, opravljenem v največ 72 urah pred vrnitvijo oz. opraviti testiranje v 48 urah po prihodu v Italijo, do testiranja pa morajo ostati v obvezni samoizolaciji.

V Italiji so do zdaj potrdili skoraj 245.000 okužb z novim koronavirusom, več kot 35.000 bolnikov je zaradi covida-19 umrlo.

Avstrija zaostruje vstop v državo za potnike iz Hrvaške

Avstrija je po sobotnem najvišjem dnevnem številu okužb od začetka aprila napovedala strožje ukrepe ob vračanju potnikov iz Hrvaške. Ti bodo morali predložiti negativen izvid testa na novi koronavirus, opravljen v zadnjih 72 urah.

Avstrijski kancler se zavzema za strožji zdravstveni nadzor na mejah. Foto: Reuters
Avstrijski kancler se zavzema za strožji zdravstveni nadzor na mejah. Foto: Reuters

Kdor ga ne bo imel, bo moral test opraviti v 48 urah od vrnitve, do rezultatov pa ostati v karanteni. Ukrepi bodo začeli veljati v ponedeljek.

Glede naraščanja okužb v državi se je oglasil tudi kancler Sebastian Kurz. V izjavi za novinarje je dejal, da "virus v Avstrijo prihaja z avtomobilom", poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Avstriji so v zadnjem času zaznali porast okužb med dopustniki, ki so bili na Hrvaškem. Kurz se je obenem zavzel tudi za okrepljen nadzor na mejah, ki naj bi ga izvajalo zdravstveno osebje.

Avstrijsko ministrstvo za zdravje je s ciljem zajeziti širjenje novega koronavirusa že v petek odredilo izvajanje okrepljenega in izboljšanega zdravstvenega nadzora na mejah z Italijo, Slovaško, Slovenijo in Madžarsko.

Zadnji dan največ okužb na Dunaju

Zadnji dan so v Avstriji potrdili manj okužb (191) – 86 jih je bilo na Dunaju, sledijo Spodnja Avstrija z 39, Zgornja Avstrija s 24 in Štajerska s 14 novimi okužbami, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Na testiranjih na novi koronavirus je bilo v Avstriji od začetka epidemije pozitivnih skupno 23.370 ljudi, 728 jih je umrlo, 20.681 pa ozdravelo. V bolnišnicah se zdravi 84 ljudi, od teh jih je 19 na intenzivni negi.

Prazne ulice Tel Aviva med epidemijo marca. Foto: EPA
Prazne ulice Tel Aviva med epidemijo marca. Foto: EPA

Izrael ukinil karanteno ob prihodu iz 20 držav, tudi Slovenije

Izrael je ukinil obvezno karanteno ob prihodu na letališče v Tel Avivu iz 20 držav, tudi Slovenije, je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje.

Brez obvezne karantene je v Izrael mogoče vstopiti še iz Avstrije, Italije, Estonije, Bolgarije, Velike Britanije, Gruzije, Nemčije, Danske, Hongkonga, Madžarske, Grčije, Jordanije, Latvije, Nove Zelandije, Finske, Kanade, Cipra in Hrvaške.

Čeprav v Izraelu še naprej zaznavajo dokaj visoko število okužb z novim koronavirusom, pa bodo štiri države od zdaj sprejemale tudi izraelske turiste. To so Hrvaška, Bolgarija, štiri grške pokrajine ter Črna gora. Izraelci, ki se bodo tja odpravili na potovanje ali počitnice, bodo sicer pred odhodom morali opraviti test na novi koronavirus.

Zadnji dan so v državi potrdili 171 novih okužb, navaja Wordometers. Glede na podatke ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa so v Izraelu do zdaj potrdili več kot 92.000 okužb z novim koronavirusom, za covidom-19 je umrlo 674 ljudi.

Francija razmišlja o obveznih maskah na delovnih mestih

Oblasti v Parizu so ukrep obveznega nošenja zaščitnih mask na prostem razširile še na območje slovitega muzeja Louvre (na fotografiji) in na Elizejske poljane. Foto: Reuters
Oblasti v Parizu so ukrep obveznega nošenja zaščitnih mask na prostem razširile še na območje slovitega muzeja Louvre (na fotografiji) in na Elizejske poljane. Foto: Reuters

Francija zaradi ponovnega naraščanja števila okužb z novim koronavirusom razmišlja o uvedbi obveznega nošenja zaščitnih mask na delovnem mestu. Maske bi bile obvezne v skupnih delovnih prostorih, je dejala francoska ministrica za delo Elisabeth Borne.

V zadnjem dnevu so v državi potrdili več kot 3300 novih okužb. V preteklih treh dneh so dnevno potrjevali po 2500 novih primerov okužbe, kar je največ od začetka sproščanja omejevalnih ukrepov v maju. Število žarišč okužb, ki jih preiskujejo, pa se je s 17 povečalo na 252.

Velika Britanija je zaradi porasta od sobote uvedla obvezno 14-dnevno karanteno za vse, ki prihajajo iz Francije.