Metoda mafijcev je znana: mafija izkoristi državne zamude in obubožanim ponudi takojšnjo pomoč. Foto: EPA
Metoda mafijcev je znana: mafija izkoristi državne zamude in obubožanim ponudi takojšnjo pomoč. Foto: EPA

V Palermu opozarjajo, naj bodo tudi drugje po Evropi pozorni na pomoč v kapitalu neznanega izvora. Medtem pa so iz prenatrpanih italijanskih zaporov več sto mafijcev že odpustili v hišni pripor.

Hujša ko je kriza, večja je priložnost, pa naj gre za 'Ndrangheto v Kalabriji, Coso Nostro na Siciliji ali Camorro v Kampanji. "Neapelj ima svoje krožno gospodarstvo. Ljudje delajo priložnostno, po dogovoru. Takega dela pa trenutno ni. Tisti, ki so do zdaj tako delali, bi lahko zašli v zločinske kroge. Mafija ima namreč denar in ne pozna birokracije," je dejal župan Neaplja Luigi de Magistris.

Metoda je znana: mafija izkoristi državne zamude in obubožanim ponudi takojšnjo pomoč; toda ljudje bodo uslugo morali vrniti, recimo na naslednjih volitvah, z glasom za mafijskega kandidata. Višjo priljubljenost mafija nato izkoristi tako, da ponudi posojila podjetnikom v stiski.

V Italiji zvonijo protimafijski alarmi

"Tam pa se začne pokvarjeni načrt, ki podjetnika vodi v izgubo nadzora nad svojim podjetjem. Mafijec, ki mu je posodil denar, bo postal lastnik, čeprav ne bo to nikjer zapisano. Podjetje bo uradno še vedno v lasti prejšnjega lastnika," je dejal protimafijski tožilec iz Palerma Francesco Lo Voi.

Zakonito podjetje tako postane pralnica mafijskega denarja. Palermski tožilec svari, da se mafija tako vriva v posle povsod po Evropi. "Zelo natančno je treba preverjati izvor novega kapitala, ki se pojavi v gospodarskih in finančnih tokovih," opozarja Francesco Lo Voi.

Na začetku marca smo poročali o uporih italijanskih zapornikov zaradi strahu pred virusom – kaj se je zgodilo potem? Oblasti so številne preselile v hišne pripore. Med njimi je tudi 376 mafijcev, ki so se tako vrnili v okolje, kjer so ljudi ustrahovali in izsiljevali. Česar se bodo morda hitro znova lotili.