Izrael je začel preučevanje cepljenja s četrtim poživitvenim odmerkom. Foto: Reuters
Izrael je začel preučevanje cepljenja s četrtim poživitvenim odmerkom. Foto: Reuters

Izraelsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da so čas med drugim in tretjim odmerkom skrajšali s prejšnjih petih na zdajšnje tri mesece.

V bolnišnici v bližini Tel Aviva so medtem začeli preučevati učinkovitost četrtega odmerka cepiva proti covidu-19.

Po navedbah bolnišnice je to prva tovrstna študija na svetu. "V tej študiji bomo preverili, kakšen je vpliv četrtega cepljenja na število protiteles in na preprečevanje bolezni. Preverili bomo tudi varnost," je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA povedala direktorica oddelka bolnišnice za infekcijske bolezni Gili Regev-Johai.

V študiji sodeluje 150 zdravstvenih delavcev, zaposlenih v bolnišnici, ki so tretji odmerek cepiva proti covidu prejeli do 20. avgusta. Glede na serološke teste imajo vsi nizko raven protiteles proti novemu koronavirusu, in sicer pod 700. Zdaj jih bodo cepili s četrtim odmerkom.

Izraelske oblasti so zaradi širjenja omikrona že pretekli teden priporočile cepljenje s četrtim odmerkom za starejše od 60 let, zdravstveno osebje in ljudi z oslabljenim imunskim sistemom.

V Izraelu se je četrti val pandemije covida-19 že končal, a se število novih okužb v zadnjem času znova povečuje. V državi je z vsemi odmerki cepljenih okoli 60 odstotkov od 9,4 milijona prebivalcev. Polna precepljenost pomeni, da so ljudje prejeli tri odmerke ali pa še ni minilo šest mesecev od drugega odmerka cepiva.

Po navedbah ministrstva za zdravje okoli 31 odstotkov prebivalstva ni prejelo še niti prvega odmerka, pri devetih odstotkih pa se je veljavnost cepljenja iztekla.

Foto: EPA
Foto: EPA

Avstralija potrdila prvo smrt zaradi omikrona

V Avstraliji so potrdili prvo smrt zaradi različice omikron novega koronavirusa v tej državi, v kateri se spopadajo z rekordnim številom novih okužb. Oblasti sicer ne napovedujejo zaprtja, češ da število hospitalizacij ostaja nizko.

Umrl je moški v osemdesetih letih, imel pa je tudi druge zdravstvene težave. Kot so sporočile oblasti, se je okužil v domu za starejše, umrl pa je v bolnišnici v Sydneyju. Moški je bil eden od sedmih umrlih bolnikov s covidom-19 na ta dan.

Različica omikron, za katero se po besedah zdravstvenih strokovnjakov zdi, da je bolj nalezljiva, a manj nevarna, se je po Avstraliji začela širiti ravno v času, ko so odpravili omejitve potovanja v državi in avstralskim državljanom dovolili vrnitev brez karantene. Število novih okužb je najvišje od začetka pandemije. Potrdili so 10.186 okužb, to pa je prvič več kot 10.000.

Premierka avstralske države Queensland, v kateri so potrdili 784 novih okužb, Annastacia Palaszczuk je dejala, da opažajo povečano število okužb, a da to ne vpliva na zdravstveni sistem.

Avstralske oblasti so do zdaj kljub povečanemu številu okužb zavračale vnovično zaprtje, so pa spet uvedle nekatere omejitve. Ponekod po državi so spet obvezne maske v zaprtih prostorih.

V državi so tudi skrajšali obdobje, po katerem se ljudje lahko cepijo s poživitvenim odmerkom, s šestih na štiri mesece, kmalu pa ga bodo skrajšali na tri mesece.