Tretji odmerek je prejelo 3,5 milijona prebivalcev. Dvema milijonoma, ki sta prejela dva odmerka, naj bi poteklo digitalno covidno potrdilo. Foto: Reuters
Tretji odmerek je prejelo 3,5 milijona prebivalcev. Dvema milijonoma, ki sta prejela dva odmerka, naj bi poteklo digitalno covidno potrdilo. Foto: Reuters

Izraelska vlada je pred približno dvema mesecema začela kampanjo cepljenja s tretjim oz. poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19. Najprej so jih ponudili ljudem z oslabljenim imunskim sistemom, nato starostnikom in pozneje celotni populaciji oziroma vsem starejšim od 12 let, navaja Financial Times (FT). Tretji odmerek je do zdaj prejelo okoli 3,5 milijona prebivalcev.

V nedeljo je Izrael postal prva država na svetu, v kateri za digitalno dokazilo o cepljenju dva odmerka ne zadoščata več. Pri večini cepljenih je namreč od prejema drugega odmerka cepiva preteklo več kot pol leta.

"Zelena prepustnica" (Green Pass certificate), izraelski ekvivalent pogoju PCT, bo zaradi tega kmalu potekla skoraj dvema milijonoma ljudi, ki so dva odmerka cepiva prejeli pred več kot pol leta in se s tretjim (še) niso cepili. Veljavnost prepustnice za prebolevnike še naprej velja šest mesecev.

Potrdilo o cepljenju Izraelci potrebujejo za dostop do številnih storitev, denimo trgovin, restavracij, barov, fitnesa, kinematografov in drugih kulturnih prireditev.

Ukrep so nameravali vpeljati že v ponedeljek, vendar je zaradi logističnih težav s posodabljanjem zelene prepustnice ministrstvo za zdravje sporočilo, da bodo v prihodnjih dneh še veljavni obstoječi certifikati.

Protesti proti ukrepu po vsej državi

Številni Izraelci se z ukrepom ne strinjajo. V zadnjih dneh so po vsej državi potekali protesti, številni vozniki so zaprli glavne prometnice, poroča Associated Press (AP). Nasprotniki novega sistema menijo, da gre za obliko prisilnega cepljenja.

Vozniki protestniki so tako ustavili promet blizu Tel Aviva. Foto: Reuters
Vozniki protestniki so tako ustavili promet blizu Tel Aviva. Foto: Reuters

Benet: Kampanja cepljenja s poživitvenim odmerkom deluje

Izraelska vlada trdno stoji za odločitvijo. Premier Naftali Benet je na zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov pred dvema tednoma dejal, da so bili soočeni z izbiro med novim zaprtjem ali okrepitvijo kampanje cepljenja. "Odločili smo se za zadnje in postali pionirji poživitvenih odmerkov," je svetovnim voditeljem povedal Benet. "Dva meseca pozneje lahko potrdim, da deluje," je dodal.

Izrael se je avgusta znašel sredi novega vala okužb, bolnišnice so se znova napolnile, tudi s cepljenimi, predvsem s starejšimi ljudmi.

V bolnišnicah 70 odstotkov necepljenih

Trenutno je v Izraelu število resnih primerov covida-19 najnižje v petih tednih. Med 588 hospitaliziranimi je 70 odstotkov necepljenih, navaja AP. Šest odstotkov hospitaliziranih je prejelo vse tri odmerke, piše Haaretz.

Število pozitivnih testov je na najnižji stopnji v sedmih tednih, kar je za izraelske zdravstvene uradnike dokaz, da tretji odmerek deluje, poroča FT. "Verjamem, da se četrti val bliža koncu," je na radiu sporočil minister za zdravje Nachman Ash.

Izraelska vlada in zdravstvo zagovarjata cepljenje s tretjim odmerkom. Foto: Reuters
Izraelska vlada in zdravstvo zagovarjata cepljenje s tretjim odmerkom. Foto: Reuters

Študija: Imunost se začne manjšati po dveh mesecih

Vodja izraelskega združenja zdravnikov v javnem zdravstvu Nadav Davidovič je ob tem za Haaretz povedal, da je zaščita prejemnikov tretjega odmerka "desetkrat večja" kot pri tistih, ki so prejeli dva odmerka.

Ločena izraelska študija, v sredo objavljena v medicinski reviji New England Journal of Medicine, kaže, da se imunost po cepljenju začne manjšati po dveh mesecih in se nato hitro zmanjša, vendar je zaščita pred hudim potekom bolezni, hospitalizacijo in smrtjo še naprej močna.

Cepljeni s hudimi stranskimi učinki opravičeni tretjega odmerka

Izraelsko ministrstvo za zdravje je v nedeljo tudi objavilo študijo, da so neželeni stranski učinki, kot sta bolečina v roki in utrujenost, po tretjem odmerku precej manjši kot po prvem ali drugem. Zdravstveno ministrstvo je ob tem še sporočilo, da bodo ljudje, ki so imeli hujše stranske učinke pri prvih dveh cepljenjih, lahko obdržali zeleno prepustnico brez tretjega odmerka, poroča The Times Of Israel. Ministrstvo bo ustanovilo posebno komisijo za preučevanje teh primerov.

Letalski, železniški in ladijski promet v Kanadi bodo lahko uporabljali le še cepljeni. Foto: EPA
Letalski, železniški in ladijski promet v Kanadi bodo lahko uporabljali le še cepljeni. Foto: EPA

Kanada z obveznim cepljenjem za potnike in javne uslužbence

Kanadska vlada je sprejela odločitev o obveznem cepljenju proti covidu-19 za vseh 300.000 javnih uslužbencev. Hkrati bo potrdilo o cepljenju obvezno za uporabo železniškega, letalskega in ladijskega prometa.

Tisti kanadski javni uslužbenci, ki bodo zavrnili cepljenje, bodo poslani na neplačani dopust, čeprav bodo dovoljene tudi določene izjeme iz zdravstvenih razlogov.

Namestnica premierja Chrystia Freeland je ob napovedi obveznega cepljenja za določene skupine sporočila, da bodo ti odgovorni, praktični in ostri ukrepi zaščitili Kanadčane, preprečili preobremenjenost zdravstvenega sistema in omogočili otrokom šolanje ter pospešili gospodarsko okrevanje.

"Zagotovili bomo, da manjšina ne bo sabotirala kanadskega gospodarskega okrevanja," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zagotovila Freeland, s čimer je mislila na nasprotnike cepljenja.

V Kanadi je sicer cepljenih več kot 82 odstotkov Kanadčanov, starejših od 12 let, oziroma 72 odstotkov celotne populacije.

Kanada bo v naslednjih tednih začela izdajati tudi posebne cepilne potne listine za mednarodna potovanja. Po napadih na zdravstvene delavce bodo sprejeli zakon, ki bo grožnje ali nadlegovanje zdravstvenih delavcev opredelil kot kaznivo dejanje.