Foto: Reuters
Foto: Reuters

Janša v pismu ugotavlja, da pandemija covida-19, ki nas je vse prizadela, traja predolgo. Pred nami je praznični čas, ki ga drugič zapored pričakujemo tudi z dvomi in nelagodjem, je navedel. Spomnil je, da smo pred letom dni z nestrpnostjo pričakovali cepivo in verjeli, da bo izkoreninilo virus. A žal v Sloveniji, kjer imamo le 65-odstotno precepljenost, pa tudi drugod po svetu, še ni tako.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

"Virus pa bo krožil in mutiral, dokler svetovno prebivalstvo ne bo zadostno zaščiteno," je opozoril Janša. Medtem ko Slovenija solidarnostno pomaga nerazvitim državam, da čim prej pridejo do cepiva, ga imamo doma dovolj, cepilo pa se nas je premalo.

"Zato smo še vedno ogroženi, še posebej starejši in tisti s kroničnimi boleznimi. Virus ne izbira po državljanstvu, narodnosti ali političnem prepričanju. Vendar nas deli. Na tiste, ki jih zgreši ali le malo prizadene, in na tiste, ki jih okuži, jim resno ogrozi zdravje in celo življenje," je zapisal premier in dodal, da se je za več kot 5000 rojakov okužba končala tragično. In nečemu, kar nas deli, se lahko uspešno upremo samo enotni, je izpostavil.

Spregovoril je tudi o dvomih o cepivu, ki so se pojavljali na začetku, češ da ni še dovolj preizkušeno: "Danes ta dvom odpade. Cepljenih nas je namreč že več milijard ljudi na planetu in pri takem številu ni mogoče ničesar skriti," je zapisal. Potrjene stranske posledice cepljenja so preštete in ocenjene in vsaka primerjava s posledicami covida-19 pokaže, da so prve tisočkrat manjše, je zapisal.

Janša je vse, ki še potrebujejo informacije o cepljenju, pozval, naj obiščejo spletno stran www.cepimose.si, za cepljenje pa lahko izkoristijo tudi slovenske dneve cepljenja, ki bodo potekali od 19. do 23. decembra.

Tistim, ki so se že cepili, se je zahvalil, a jih hkrati, kot tudi prebolevnike, pozval, naj se takoj, ko bo mogoče, odločijo za poživitveni odmerek, kar je pomembno ob pojavu različice omikron.

"Bodimo svobodni, vendar odgovorni in solidarni. Čas je, da v boju s covidom-19 stopimo in držimo skupaj," je zapisal. Pismo so številni državljani prejeli že danes, nekateri pa ga bodo še v prihodnjih dneh.

V Sloveniji se začenja cepljenje otrok. Foto: Shutterstock
V Sloveniji se začenja cepljenje otrok. Foto: Shutterstock

Pozivi k cepljenju otrok

Družinski zdravniki in pediatri ob začetku cepljenja otrok znova pozivajo k odločitvi za cepljenje proti covidu-19. Kot je dejala na novinarski konferenci predsednica zdravniške zbornice in vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović, nestrpno pričakujejo rezultate raziskav o učinkovitosti cepiva zoper novo koronavirusno različico omikron. Po preliminarnih podatkih pred hujšim potekom bolezni in hospitalizacijo cepivo proizvajalcev Pfizer in BioNTech po dveh odmerkih zaščiti 70-odstotno, poživitveni odmerek pa bi to zaščito lahko še povečal. Ob tem je opozorila, da so to prve objave, ki še niso recenzirane.

Ob tem je po njenih besedah tudi težko reči, koliko časa bo zaščita trajala po cepljenju z osnovno shemo in enem poživitvenem odmerku. Treba je upoštevati tudi to, da se virus spreminja, zaradi česar bi lahko bil potreben tudi četrti odmerek.

Cepljenje tudi za otroke, stare od 5 do 11 let

Predsednik sekcije primarnih pediatrov Denis Baš je spomnil, da zdaj cepijo že otroke v starosti od pet do 11 let. Cepivo je po njegovih besedah preizkušeno in dokaj učinkovito, saj v 90 odstotkih prepreči covidno bolezen tudi pri otrocih.

Na cepljenje bo treba otroke, stare od 5 do 11 let, predhodno naročiti.

"Jemljimo to kot možnost zavarovanja svojih otrok pred covidom-19," je predlagal. Spomnil je, da je bilo v Sloveniji samo na pediatrični in infekcijski kliniki v Ljubljani hospitaliziranih več kot 200 otrok s covidom-19. Več kot 50 otrok je imelo zaplete, ki so zahtevali dolgotrajno zdravljenje, je navedel. "Tako ni res, da je covid-19 pri otrocih čisto nedolžna stvar," je poudaril.

Tistim staršem, ki se še niso cepili, pa je svetoval, naj se postavijo v položaj otroka. Pomislijo naj, kako se otrok počuti, ko mogoče eden od njegovih bližnjih, morda starš ali stari starš, zboli in mora celo v bolnišnico, je predlagal. K cepljenju je v imenu odbora za osnovno zdravstvo pri zbornici in Mladih zdravnikov pozvala tudi družinska zdravnica Veronika Vezjak. Prav tako je javnosti prenesla poziv k cepljenju iz vrst njihovih bolnikov, med katerimi imajo nekateri tudi hude kronične bolezni.

Velika cepilna akcija bo potekala od nedelje do četrtka
Pogovor z ministrom Janezom Poklukarjem v Odmevih