Foto: zajem zaslona/Televizija Slovenija
Foto: zajem zaslona/Televizija Slovenija

Roman Jerala je za Odmeve najprej komentiral študijo Imperial Collegea v Londonu, ki naj bi pokazala, da je tveganje za hospitalizacijo ob okužbi z omikronom manjše kot npr. pri delti. Jerala je pojasnil, da študija res kaže, da je omikron enako ali morda nekoliko manj nevaren za necepljene in neprebolevnike. "Medtem je pri prebolelih in cepljenih potek bolezni nekoliko blažji, morda celo v 50 odstotkih. Podobno kažejo tudi študije iz Škotske, a za zdaj je še nekoliko prezgodaj, da bi to lahko z gotovostjo trdili." Težava omikrona je po besedah Jerale v eksponentni rasti širjenja virusa, saj trenutno v vseh državah števila okuženih podirajo rekorde. "Tudi če je različica dvakrat manj nevarna, je število okuženih bistveno večje, kar lahko povzroči veliko obremenitev zdravstvenega sistema. Zato je omikron res zelo nevaren."

Na vprašanje voditelja Igorja Berganta, ali ne bosta množična precepljenost oziroma prekuženost navsezadnje prinesli konca epidemije, je Jerala odgovoril, da je zelo verjetno, da bo epidemija dosegla novo fazo. "S srečanjem z virusom si bodo ljudje vzpostavili imunost, čeprav je seveda precej bolje, če to naredimo prek cepljenja. Lahko računamo, da bodo naslednji valovi, če bodo sledili, blažji in bodo imeli manjše zdravstvene posledice. Na drugi strani pa to pomeni tudi, da se bodo virusi težje širili. A nihče ne more vedeti, kakšne karte ima virus še v rokavu, kakšne različice se še lahko pojavijo."

Nobeno cepivo zaščite ne nudi takoj

Jerala je še pojasnil, da tretji odmerek, ki naj bi nudil najboljšo zaščito pred virusom, začne delovati po od enem tednu do desetih dneh. Nobeno cepivo namreč zaščite ne nudi takoj, saj imunski sistem potrebuje nekaj časa, da spodbudi celice, da začnejo proizvajati več protiteles. Jerala je zato poudaril, da je zdaj zadnji čas za cepljenje ali za poživitveni odmerek. "Tudi tisti, ki doslej niso bili cepljeni, bodo z enim ali še bolje z dvema odmerkoma cepiva svoj imunski sistem pripravili na virus, da se bodo lahko z njim bolje spopadli."

Na vprašanje, kako varni so pred omikronom ljudje, ki so virus pred kratkim preboleli in so bili pred tem tudi dvakrat cepljeni, je Jerala odgovoril, da kaže, da so "kar dobro zaščiteni, čeprav je verjetnost ponovne okužbe, tudi potem ko so preboleli delto, bistveno večja. Ampak če so bili dvakrat cepljeni in so nato virus še pred kratkim preboleli, je zaščita vsaj primerljiva s trikrat cepljenimi."

Na vprašanje, ali bomo v Sloveniji potrebovali tudi cepljenje s četrtim odmerkom, podobno kot to že izvajajo v Izraelu, je Jerala znova pojasnil, da se po cepljenju dvigne raven protiteles, ki nato na visoki ravni vztrajajo približno tri mesece. "Vsak osvežitveni odmerek dvigne število protiteles na bistveno višjo raven. Dodatni odmerki bi bili smiselni predvsem za ljudi z visokimi dejavniki tveganja, kot so starejši, ljudje s pridruženimi boleznimi, zdravstveni kader, ki je v stiku z visoko kužnimi ljudmi. Menim, da bodo za širšo populacijo trije odmerki zadoščali."

Roman Jerala o nevarnosti omikrona