Epidemiološke razmere se v jugovzhodni regiji počasi slabšajo.
Epidemiološke razmere se v jugovzhodni regiji počasi slabšajo. "7-dnevno povprečje tam znaša 45, kar pomeni, da ta regije ne izpolnjuje več pogojev za rumeno fazo," je opozorila vladna govorka. Foto: MMC RTV SLO

Na hitro testiranje se je odpravilo 47.918 ljudi. Tisti, ki so prejeli pozitiven izvid, so bili napoteni še na PCR-testiranje.

V bolnišnicah se po zadnjih podatkih zdravi 506 bolnikov s covidom-19, kar je 21 manj kot dan pred tem. Na intenzivni negi je 90 bolnikov, eden manj. Skupno je bilo iz bolnišničnega zdravljenja odpuščenih 63 ljudi, 49 bolnikov pa je bilo na novo hospitaliziranih.

V ponedeljek je umrlo sedem ljudi s covidom-19.

7-dnevno povprečje potrjenih primerov se je s 762 povečalo na 764.

Slabšanje razmer na Koroškem

Zadnji podatki kažejo, da je 14-dnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev 503, včeraj je znašala 510. Obalno-kraška regija ostaja regija z najvišjo incidenco, najboljše epidemiološke razmere ostajajo v posavski regiji in regiji jugovzhodna Slovenija. Kot je na dopoldanski novinarski konferenci izpostavila vladna govorka Maja Bratuša, se razmere glede na zadnje podatke slabšajo v koroški regiji, ki ima trenutno drugo najvišjo 14-dnevno incidenco.

Tudi pri podatkih o 7-dnevnem številu potrjenih primerov na 100 tisoč prebivalcev ni večjih sprememb. Na ravni države 7-dnevna incidenca znaša 255. Regije z najvišjo 7-dnevno incidenco ostajajo obalno-kraška, koroška in gorenjska regija, najnižje povprečno število potrjenih okužb na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih sedmih dneh pa imajo v posavski, pomurski in jugovzhodni statistični regiji.

Med občinami glede na v ponedeljek potrjene okužbe izstopajo občine Celje (35), Žalec (18), Slovenska Bistrica (15), Kamnik (16,) Kranj (24), Škofja Loka (17), Izola (10), Koper (38), Ljubljana (91) in Maribor (26).

Jugovzhodna Slovenija ne izpolnjuje pogojev za rumeno fazo

Celotna Slovenija ostaja v oranžni fazi, pogoja za prehod v rumeno fazo ‒ manj kot 500 hospitaliziranih bolnikov in 7-dnevno povprečje potrjenih okužb pod 600 ‒ na ravni države še nista izpolnjena. Vlada je prejšnji teden regijo jugovzhodna Slovenija in posavsko regijo zaradi boljšega epidemiološkega stanja premaknila v rumeno fazo. "Velja pa omeniti, da se epidemiološke razmere v jugovzhodni regiji počasi slabšajo. 7-dnevno povprečje tam znaša 45, kar pomeni, da ta regije ne več izpolnjuje pogojev za rumeno fazo," je opozorila vladna govorka.

V rdeče obarvana obalno-kraška ostaja regija z najslabšo epidemiološko sliko, se pa po navedbah vladne govorke razmere tam počasi izboljšujejo. Vlada se bo z zadnjimi epidemiološkimi podatki seznanila na sredni seji, ko bo tudi sprejela morebitne spremembe ukrepov na državni ravni in ravni posameznih statističnih regij.

Začelo se je cepljenje šolnikov

So maske obvezne tudi pri športni vzgoji?

Po osnovnošolcih in zaključnih letnikih srednjih šol so se v šole po nekoliko prilagojenem modelu C vrnili tudi dijaki prvih treh letnikov. Ta teden je pri pouku fizično prisotna polovica dijakov, druga polovica pa se šola na daljavo ‒ menjava bo izvedena vsak teden.

Dijaki prvih treh letnikov so razdeljeni v dve skupini, ki se bosta tedensko izmenjevali v šolskih klopeh. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Dijaki prvih treh letnikov so razdeljeni v dve skupini, ki se bosta tedensko izmenjevali v šolskih klopeh. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Kot je na novinarski konferenci spomnila v. d. generalnega direktorja Direktorata za srednje in višje šolstvo ter izobraževanje odraslih Nataša Kranjc, je vrnitev vseh dijakov v šolske klopi po vladnem načrtu sproščanja ukrepov sicer predvideno v rumeni fazi.

Po navedbah predsednice Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije in ravnateljice SIC-a Ljubljana Fani Al Mansour ob vrnitvi dijakov največji izziv predstavlja pouk športne vzgoje, ki se izvaja za vse dijake posameznega oddelka hkrati. "Vsi bodo morali ves čas nositi zaščitne maske, ki doslej v oddelku niso bile obvezne. Vendar pri športni vzgoji zaradi intenzivnega dihanja in manjše vidljivosti to predstavlja velik problem," je opozorila.

"Zavedamo se, da so težave pri organizaciji pouka, sploh športne vzgoje, zato priporočamo, da se tak pouk v čim večji meri odvija na prostem," je ob tem dejala Nataša Kranjc in tako dijake kot učitelje pozvala tudi k doslednemu nošenju zaščitnih mask, ki so glede na odločitev vlade obvezne ves čas zadrževanja v srednjih šolah. Na vprašanje, ali so maske res obvezne tudi pri pouku športne vzgoje, je Kranjčeva dejala, da je za organizacijo pouka odgovoren ravnatelj posamezne šole. "Glede mask pri športni vzgoji smo vprašanja naslovili na NIJZ," je dodala.

Vse več prebolelih se vrača v bolnišnico

Beovićeva poudarila pomen cepljenja

"V Sloveniji ponovno stagniramo, potem ko se je situacija januarja in na začetku februarja izboljšala v primerjavi z vrhom jesenskega vala. Ustavili pa smo se pri sorazmerno visokih številkah, precej višjih kot v Nemčiji in Avstriji. Visoke številke pomenijo, da je prenosov okužb kar veliko. Če v situaciji, ko je prenosov veliko, dobimo še različico virusa, ki je bolj kužna, lahko pričakujemo porast števila okužb," je v sinočnjih Odmevih Televizije Slovenija dejala infektologinja Bojana Beović.

"Vsi iščemo načine, kako bi preprečevali prenose virusa in bili pri ukrepih sorazmerni, prilagojeni trenutnim razmeram. Zato je prav, da tam, kjer je prenosov malo, lahko živijo ljudje bolj normalno kot tam, kjer jih je več. Očitno znajo obvladati prenose virusa. Po drugi strani, če so regionalne meje odprte, se razlike izničijo. Slovenske izkušnje pa so, da se da epidemijo obvladovati lokalno, po občinah, po regijah, ljudje, ki se poznajo, pazijo, da prenosov ni. S tega vidika je regionalni pristop uspešen," je še pojasnila Beovićeva. Pri britanski različici, pri kateri so cepiva učinkovita, je po njenem mnenju najpomembneje, da čim prej cepimo ranljivi del populacije.

Brezplačno testiranje za vse izjeme na meji z Italijo

Mejni prehod Fernetiči. Foto: Google Street View
Mejni prehod Fernetiči. Foto: Google Street View

Na meji z Italijo bodo od srede omogočili brezplačno testiranje na novi koronavirus za vse, ki po odloku o pogojih vstopa v Slovenijo spadajo med izjeme in lahko v državo vstopijo brez napotitve v karanteno na domu. Gre za čezmejne dnevne migrante, šolarje in dvolastnike, so sporočili na vladni spletni strani.

Te izjeme lahko vstopajo v Slovenijo, če predložijo negativni rezultat PCR-testa ali hitrega testa na koronavirus, ki ni starejši od sedmih dni od dneva odvzema brisa. "Gre za pomemben korak k olajšanju opravljanja vsakodnevnih obveznosti prebivalcev obmejnega pasu," so poudarili.

Brezplačno testiranje s hitrimi antigenskimi testi bo potekalo v bližini mejnih prehodov, in sicer v Kulturnih domovih Škofije in Kobarid ter v zabojnikih oz. šotorih na mejnih prehodih Solkan, Fernetiči in Rateče. Izvajali ga bodo od ponedeljka do petka med 7. in 18. uro. Po tednu dni bodo urnik testiranja prilagodili potrebam oziroma izkazanemu interesu na posameznih točkah, so zapisali.

Tisti, ki se bodo udeležili testiranja, naj s seboj prinesejo izpolnjeno izjavo v slovenskem in italijanskem jeziku. Ta je dostopna na vladnem spletišču, kjer so navedena tudi natančnejša navodila o izvajanju testiranja.