Nova različica, poznana po imenom C.1.2., je bila prvič zaznana maja, zdaj pa se je razširila po južnoafriških provincah, potrdili pa so jo tudi v sedmih drugih državah v Afriki, Evropi, Aziji in Oceaniji, kažejo izsledki raziskave, ki še ni bila objavljena.

Vrsta za cepljenje v Cape Townu. V Južni Afriki cepljenje poteka zelo počasi, polno cepljenih je le okoli 14 odstotkov odraslih. Foto: Reuters
Vrsta za cepljenje v Cape Townu. V Južni Afriki cepljenje poteka zelo počasi, polno cepljenih je le okoli 14 odstotkov odraslih. Foto: Reuters

Nova različica virusa vsebuje različne mutacije drugih različic z visoko prenosljivostjo in znižano občutljivostjo na nevtralizirajoča protitelesa, a se pojavlja v različnih "mešanicah", zato znanstveniki še niso prepričani, kako se obnaša nova različica. Zdaj potekajo laboratorijski testi, da bi odkrili, kako učinkovita proti različici so protitelesa, ki se razvijejo zaradi cepljenja oz. prebolelosti druge različice virusa. Nova različica za zdaj še nima imena. Kot je znano, je WHO določil, da se različice poimenujejo s črkami grške abecede.

Več mutacij sicer ne pomeni nujno, da bo različica nevarnejša ‒ nekatere mutacije lahko namreč oslabijo virus. Kombinacija sprememb oz. mutacij je tista, ki vpliva na to, ali bo virus močnejši.

Južna Afrika je bila prva država, kjer so potrdili različico beta, eno od štirih "skrb vzbujajočih" različic, kot jih je označila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Betarazličica naj bi se širila hitreje kot izvirna različica, obstajajo tudi že dokazi, da so cepiva proti njej manj učinkovita. Zaradi tega so nekatere države že omejile potovanja v Južno Afriko in iz nje, navaja Reuters.

"Pandemija je še daleč od konca"

Richard Lessells, infektolog in eden od avtorjev študije o C.1.2., je dejal, da nova odkritja jasno kažejo, da "je ta pandemija še daleč od svojega konca in da virus še vedno išče nove poti, da bi bil uspešnejši pri našem okuževanju". Ob tem je dodal, da na tej točki še ni treba, da bi bili ljudje zelo zaskrbljeni, v prihodnje pa lahko pričakujemo še nove različice z več mutacijami.

Genomska sekvenca iz Južne Afrike kaže, da je različica C.1.2. še daleč od razširjenosti v primerjavi z razširjenostjo delte julija letos. Do vključno takrat so imeli namreč na voljo veliko število vzorcev, zato je bila primerjava mogoča. Julija ja različica C.1.2. predstavljala tri odstotke okužb v vzorcu (junija le en odstotek), medtem ko je delta junija predstavljala 67 odstotkov okužb, julija pa že 89 odstotkov. Delta se med vsemi različicami širi najhitreje.

"Do zdaj je bilo po vsem svetu potrjenih okoli 100 sekvenc različice C.1.2.," je na Twitterju sporočila tehnična vodja ekipe za covid-19 pri WHO-ju Maria van Kerkhove in ob tem dodala, da trenutno ne kaže, da bi se različica širila, poroča CNN.

Južnoafriško ministrstvo za zdravje se na študijo še ni odzvalo.