Maska v zaprtih javnih prostorih še naprej ni obvezna, če je mogoče zagotoviti primerno razdaljo. Foto: Reuters
Maska v zaprtih javnih prostorih še naprej ni obvezna, če je mogoče zagotoviti primerno razdaljo. Foto: Reuters

Zaradi slabšanja epidemiološke slike oz. večanja števila okužb z novim koronavirusom je vlada z odlokom ob obveznem nošenju mask začasno določila tudi obvezno razkuževanje rok v zaprtih javnih prostorih. Zaščita ust in nosu v zaprtih javnih prostorih ni obvezna, kadar je mogoče zagotoviti ustrezno razdaljo (več kot 2 metra).

Vladni odlok omogoča še nekaj izjem, in sicer pri organizirani športni in rekreativni dejavnosti ter v vzgojno-izobraževalnih zavodih, kjer se glede uporabe zaščitnih mask uporabljajo priporočila NIJZ-ja. Če šole ne bi bile izvzete, bi namreč morali tudi otroci v razredih nositi maske, kar pa ni predvideno, je pojasnil vladni govornik Jelko Kacin.

V skladu z določbami zakona o nalezljivih boleznih lahko kršiteljem odloka inšpektorji izrečejo tudi globe. Predvidena je kazen od 400 do 4000 evrov, so pojasnili na ministrstvu za zdravje. Inšpektorji po besedah Kacina na terenu že preverjajo spoštovanje odloka na delu bodo tudi čez vikend, prve informacije o stanju na terenu pa je pričakovati v ponedeljek.

Maske ponovno obvezne v zaprtih prostorih

"Gre za trud vseh za preprečevanje širjenja okužb in da se naša življenja čim prej vrnejo v kolikor toliko normalne tirnice," je poudaril Kacin. Ob tem je spomnil, da še vedno velja omejitev javnih zbiranj, kjer se lahko zbere največ 50 ljudi, če jih je več, pa mora organizator voditi evidenco prisotnih.

Kacin: "Časi so preresni, da bi tolerirali provokacije"

"Na eni strani imamo priporočila NIJZ-ja, na drugi strani imamo delodajalca, ki mora poskrbeti za svoje zaposlene, imamo stranke, ki vstopajo v trgovino. In ko delodajalec, lastnik ugotovi, da so potrebne maske v trgovini, bodo kupci te maske nosili," je na novinarski konferenci dejal vladni govornik. Dodal je, da tisti, ki mask ne bodo nosili, ne bodo mogli v trgovino.

Sorodna novica V karanteni vse več razredov, pediatri opozarjajo, da vseh otrok ne bo mogoče testirati

"Če bodo masko sneli sredi trgovine, bodo po 39. členu Zakona o nalezljivih boleznih tudi takoj oglobljeni. Če bodo tam delali sceno, bo pri tem pomagala tudi slovenska policija. Zdaj so časi preresni, da bi lahko tovrstne provokacije znotraj posameznih trgovin tolerirali. Treba jih je preprečiti, takoj prekiniti in vse tiste, ki to počno, ustrezno kaznovati," je dejal Kacin in poudaril, da je to nujno zaradi odnosa do vseh drugih, ki se dosledno držijo pravil.

Odlok o obveznem nošenju zaščitnih mask in razkuževanju rok v zaprtih javnih prostorih je vlada sprejela na podlagi ocene strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19 pri ministrstvu za zdravje, strokovno utemeljenost ukrepov pa bo vlada ugotavljala vsakih 14 dni.