Pri delu od doma je treba jasno ločiti zasebno ter poklicno življenje. Nejasne meje vodijo v večje število prekinitev tako delovnega procesa kot prostega časa. Foto: Pixabay
Pri delu od doma je treba jasno ločiti zasebno ter poklicno življenje. Nejasne meje vodijo v večje število prekinitev tako delovnega procesa kot prostega časa. Foto: Pixabay

Ker smo ljudje družbena bitja, nam je vzpostavljanje in vzdrževanje socialnih vezi pomembno. Ena od študij ugotavlja, da je osamljenost drugi največji izziv, s katerim se spopada skoraj petina vseh vprašanih. Kako jo premagati in kako si čim bolje organizirati delovni dan doma?

Osnova za delo od doma je seveda primerno delovno okolje in ustrezna tehnologija. Izjemnega pomena je komunikacija med sodelavci in nadrejenimi razlaga predstavnica Društva psihologov Tadeja Trojar Jan: "Vodje morajo poskrbeti za to, da so navodila in cilji zelo jasni in da se ve, kdaj se dela in kdaj se ne dela in kdaj mora biti posameznik nujno dostopen ali kaj podobnega."

Poleg tega je treba jasno ločiti zasebno ter poklicno življenje. Nejasne meje vodijo v večje število prekinitev tako delovnega procesa kot prostega časa. "Naloga vseh skupaj je, da se nam ne zgodi, da bi družinske naloge prevladale nad delovnimi nalogami. Na drugi strani pa je pomembno, da ne delamo cel dan. Ampak da znamo postavljati meje," je za Radio Slovenija povedala Tadeja Trojar Jan.

Virtualni sestanki, virutalni odmori za kavo

Pomanjkanje socialnih spodbud je ena glavnih skrbi posameznikov, ki delajo na daljavo. "Tudi če smo bili včasih zaprti v pisarni, smo imeli možnost, da gremo do stranišča, gremo na hodnik, spijemo kavico ali pa se srečamo na poslovnem kosilu. Kar naenkrat pa te priložnosti odpadejo," meni profesorica in psihologinja Eva Boštjančič.

In rešitve? Nekatera podjetja že uvajajo virtualne odmore za kavo. Smiselno je razmisliti tudi o rednih virtualnih sestankih z delavci na daljavo. Ta srečanja ne le povežejo posameznike med seboj in jih spodbudijo k sodelovanju, temveč blažijo občutke osamljenosti.