Foto: EPA
Foto: EPA

Z mRNK so se številni znanstveniki ukvarjali že desetletja, je pojasnila Kariko. "Tudi zdaj si številni moji kolegi prizadevajo za to, da bi bilo cepivo čim prej na voljo," je dodala in ob tem poudarila učinkovitost cepiva. Kot pravi, so stranski učinki pri mRNK-cepivu minimalni, tudi v primerjavi z drugimi cepivi.

Zavrnila je tudi strah nasprotnikov cepiva, da lahko mRNK spremeni naš dedni zapis. "Da se RNK vgradi v DNK, potrebuješ posebne encime, ki niso na voljo. Popolnoma sem prepričana, da to ni mogoče, takšen mehanizem ne obstaja," je poudarila. Ob tem je mRNK tudi zelo nestabilen in ga telo hitro izloča, je dodala.

67-letna Kariko sicer nikoli ni nameravala razviti mRNK-cepiva, ampak terapijo za raka, s katero se še vedno strokovno ukvarja. Sintetiziranju mRNK se je začela posvečati že kot študentka na Madžarskem v 70. letih prejšnjega stoletja, to pa nadaljevala tudi ob selitvi v ZDA, kjer je bila zaposlena na univerzi Pensilvanija. Leta 2013 se je zaposlila pri takrat malo poznanem nemškem BioNTechu, kjer nadaljuje svoje raziskave.