Brez bolezenskih znakov okuženi zdravstveni delavci lahko delajo v rdeči . Foto: BoBo
Brez bolezenskih znakov okuženi zdravstveni delavci lahko delajo v rdeči . Foto: BoBo

Prav nenavadno je, da smo v preteklih dneh večkrat slišali, da so v delovnem okolju tudi pozitivne osebe – denimo v socialnih zavodih in zdravstvenih ustanovah. Preverili smo, kako je mogoče, da okuženi zaposleni delajo.

"Pri nas tudi okuženi zaposleni delajo v rdeči coni," je v torek povedala direktorica Doma starejših Črni Vrh nad Idrijo Alenka Gantar, še pred njo je podobno priznala direktorica doma v Podbrdu. Praksa, ki jo spodbuja tudi ministrstvo za zdravje. Pred dnevi je vsem domovom za starejše in socialnim zavodom poslalo informacijo, da lahko zdravstvene delavce, pri katerih je potrjena okužba, vključujejo v delo v rdečih conah. A le če so nesimptomatski, če s tem soglašajo in če bi njihova odsotnost vplivala na kakovost in varnost storitev za paciente oziroma oskrbovance.

Predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Irena Ilešič Čujovič še ne ve, koliko delodajalcev takšno navodilo ministrstva že upošteva: "Ne želimo, da bi prišlo do siljenja ali do vključevanja tistih, ki tega ne bi želeli. Tu bomo pozorno spremljali dejanja delodajalcev. Za kadrovsko stisko niso odgovorni delavci, ampak pristojni, ki niso sistemsko poskrbeli za dovolj kadra."

V SB Izola vrnitev ne prej kot v 10 dneh

Če delodajalec v delo vključi tudi okužene zaposlene, ki niso zboleli, mora preprečiti navzkrižna srečanja z zdravimi zaposlenimi v drugih conah. V Splošni bolnišnici Izola do zdaj takšnim primerov niso imeli, tako tudi ne v Šempetru, čeprav se je okužilo tudi prepotrebno zdravstveno osebje. Dunja Savnik Winkler: "Upoštevaje vsa priporočila NIJZ-ja, se, tudi če so bili asimptomatski, niso vrnili na delo prej kot v desetih dneh."

"Odločitev je v rokah zdravnika, ki odloči, ali bo šel okuženi na bolniški dopust," pravi zdravnica družinske medicine in direktorica Zdravstvenega doma Sežana Ljubislava Škibin. "Če nimajo znakov in če je nujno, je mogoče tudi to, da jih pokličejo na delo. Odločajo od primera do primera," dodaja. Pomembno je, da zdravnik okuženega, ki gre na delo, ne napoti v izolacijo. Le tako ga zdravstvena inšpekcija ne bo kaznovala.