Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

"Situacija se v Evropi in tudi v Sloveniji izboljšuje, a ta še vedno spada med države z zelo razvito epidemijo. Slovenija je še vedno v globoki epidemiji in je obremenjena s številom okužb, situacija pa je tako še vedno zelo resna. V želji, da šole ostanejo odprte, in za lepe počitnice, kot je to v načrtu, je ukrepe še naprej treba dosledno izvajati. Samo v dveh državah število na novo okuženih v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev raste (Portugalska in Češka), v vseh preostalih državah pa pada, situacija se obvladuje. Napovedujejo umirjeno poletje, v poletnem času naj ne bi prišlo do razvoja hujšega vala," je direktor NIJZ-ja Milan Krek na vladni novinarski konferenci opisal razvoja epidemije pri nas in v Evropi.

"Po regijah se je Slovenija v incidenci sicer izboljšala, najbolj obremenjena regija pa je še vedno primorsko-notranjska, kjer se trenutno trudijo s cepljenjem po podjetjih. V najboljšem položaju je koroška regija. Danes sta samo še dve regiji rumeni (tudi osrednja regija), tako pa je Slovenija stopila v fazo, ko začne upoštevati evropska pravila. Po teh standardih (evropsko merilo) je Slovenija še vedno v rdeči fazi," je dodal in ob tem poudaril, da sicer število potrjenih primerov v Sloveniji pada, enako velja za zasedenost bolnišnic, intenzivnih postelj, število sprejemov v bolnišnico in aktivne primere ter število umrlih.

Krek je pojasnil, da je strokovna skupina v sredo sprejela sklep o organizaciji cepljenja otrok, starejših od 12 let: "Starši bodo otroke prijavili v cepilni program. Do konca tedna bomo to organizacijo izpeljali. Mi smo nekatere otroke, ki so imeli zelo hude zdravstvene težave, cepili, tudi če so bili mlajši od 18 let. Okužba bi bila za njih namreč lahko zelo težka, tudi smrtna."

Precepljenost že konec junija?

Krek je napovedal, da bodo v naslednjih mesecih, predvsem junija, sposobni cepiti vsaj še od 30 do 40 odstokov ljudi. "Konec junija naj bi bila tako dosežena precepljenost (cilj je 60 odstotkov ali več v celi populaciji), do konca junija bo program in cilj dosežen," je dejal.

Epidemija se umirja

Športna prizorišča so lahko zasedena do treh četrtin

Vlada je sprejela spremembe odloka za omejevanje športnih dejavnosti za zajezitev epidemije in povečala dovoljeno kapaciteto sedišč na športnih tekmovanjih z dosedanjih 50 na 75 odstotkov, so sporočili po seji vlade.

Poleg tega odlok določa, da se morajo izvajalci programov usposabljanj za strokovno delo v športu enkrat tedensko testirati na novi koronavirus s hitrim antigenskim testom

Foto: BoBo
Foto: BoBo

273 potrjenih okužb

V sredo je bilo po 3837 PCR-testih potrjenih 273 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih izvidov testov je v sredo znašal 7,1 odstotka. Sedemdnevno povprečje okužb znaša 260, 14-dnevna incidenca pa je padla na 183.

V bolnišnicah se s covidom-19 zdravi 213 bolnikov. Intenzivno terapijo potrebuje 60 bolnikov. V bolnišnice je bilo v sredo sprejetih 21 bolnikov, odpuščenih pa 19.

Po zadnjih podatkih NIJZ-ja je bilo v Sloveniji z enim odmerkom cepljenih 681.945 ljudi, z vsemi odmerki pa 432.282. Delež cepljenih z vsemi odmerki trenutno znaša 20,6 odstotka.

Za samotestiranje se odloča več osnovnošolcev kot srednješolcev

Za samotestiranje se je v osnovnih šolah doslej odločilo nekaj več kot 30 odstotkov učencev, v srednjih šolah pa nekaj več kot petina, kažejo podatki ministrstva za šolstvo. Približno petina je tudi tistih, ki so se za samotestiranje odločili v osnovnih šolah s prilagojenim programom.

Samotestiranje osnovnošolcev in dijakov sicer ni obvezno, ga pa priporočajo vsem, ki virusa covid-19 še niso preboleli, tistim, ki so ga že, a je od okužbe minilo več kot šest mesecev, ter dijakom, ki niso cepljeni.

Kolektivna imunost: kdaj in kako jo lahko dosežemo

Večina okužb z angleško različico

Po podatkih Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) še vedno prevladuje angleška različica novega koronavirusa. Potrjen je bil primer t. i. indijske različice, ki je povezan s poznanim primerom iz Koroške, ter primer brazilske različice. Prvič je bila potrjena različica B1.526, ki so jo prvič zaznali v New Yorku. Tri primere so zaznali v obalno-kraški regiji.

Skupno je bilo v obdobju med 16. in 23. majem zaznanih šest različic novega koronavirusa, skoraj 94 odstotkov pa predstavlja angleška različica.

Rahljanje omejitev

Vlada je v sredo sprostila nekatere ukrepe. Med drugim je zrahljala omejitve pri ponujanju nastanitev in predpisanem zagotavljanju prostora na stranko v trgovskih središčih ter ukinila prepoved uživanja hrane in pijače pri osebnem prevzemu na prevzemnih mestih.

Sorodna novica Vlada zrahljala nekatere ukrepe, ukinjena prepoved prehranjevanja na prevzemnih mestih

Podaljšana veljavnost je veljavnost protikoronskih omejitvenih ukrepov glede zbiranja ljudi, delovanja šol vožnje, nošnje mask in razkuževanja rok ter glede obvezne namestitve razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.

Tako je bila podaljšana tudi obveznost nošenja zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih in tudi na odprtih javnih prostorih, če ni mogoče vzdrževati dvometrske medsebojne razdalje. Ob vstopu v zaprt javni prostor je obvezno razkuževanje rok z razkužilom, ki vsebuje najmanj 60 odstotkov alkohola.

Vstop v Slovenijo je znova mogoč na podlagi negativnega hitrega antigenskega testa. Brez napotitve v karanteno na domu bo lahko v Slovenijo vstopil tudi tisti, ki predloži dokazilo o negativnem rezultatu testa PCR ali HAT, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa.

Brez nepravilnosti pri cepljenju

Zdravstveni inšpektorji so od 24. do 30. maja na podlagi prejetih prijav opravili dva nadzora nad izvajanjem cepljenja proti covidu-19. Neskladnosti niso bile ugotovljene.

V cepilnem centru ZD Celje danes cepljenja za nenaročene ne bo

V cepilnem centru Zdravstvenega doma Celje današnjega cepljenja nenaročenih ne bo, prihodnjih terminih za cepljenje nenaročenih pa bodo iz zdravstvenega doma sproti obveščali javnost, so sporočili iz ZD Celje.