"R0, ki nam kaže, kako raste epidemija, se nam povečuje in je na 1,4. To pomeni, da smo v rastni fazi krivulje. Težko je napovedati, kdaj se bo prelomila navzdol. Prelomila se bo takrat, ko bomo resnično začeli upoštevati priporočila in ukrepe, ki so že dolgo znani. Moramo jih dosledno upoštevati," je v pogovoru v TV Dnevniku poudaril Krek, ki opozarja, da je Slovenija že med državami, ki sodijo na t. i. rdeči seznam.

V nedeljo se je število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 povečalo za pet, zdaj jih je 31. "Vedeti morate, da je to, kar se trenutno dogaja v bolnišnicah, odmev na situacijo deset do 14 dni nazaj, ko smo imeli 18, 20, 40 okuženih na dan. Lahko si zamislite, kako bo čez 14 dni, ker smo danes na številu sto okuženih. Jutri gremo lahko še višje, tako da bo potreba po bolnišničnih posteljah še bistveno večja. Počasi bomo morali začeti posegati po posteljah, ki so namenjene za druge dejavnosti. To pomeni zmanjševanje dostopnosti do nekaterih dejavnosti v zdravstvu, ki so tudi nujno potrebne za posamezne bolnike," je še posvaril Krek.

Pogovor z direktorjem NIJZ-ja Milanom Krekom
Tatjana Lejko Zupanc. Foto: BoBo
Tatjana Lejko Zupanc. Foto: BoBo

Več okužb, potek bolezni lažji

"Vemo, da se okužba širi bolj kot prej, potek bolezni je nekako lažji," je prvi in drugi val okužb z novim koronavirusom primerjala predstojnica ljubljanske infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc. Kot je še povedala za Radio Slovenija, "imamo tokrat res visoko število testiranj." Hitro širjenje okužbe kaže tudi podatek, da je bilo v ponedeljek 547 aktivnih primerov, danes jih je že 837.

V soboto potrjenih 99 okužb

Po 1793 testiranjih, ki so jih opravili v soboto, je bilo potrjenih 99 okužb z novim koronavirusom. Zaradi covida-19 ni umrl nihče.

V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 31 bolnikov, šest jih je na intenzivni negi.

V soboto je bilo po podatkih Sledilnika covid-19 največ okužb potrjenih v Mariboru, in sicer 19. 18 okužb je bilo potrjenih v Ljubljani, sedem v Braslovčah, šest v Pivki, pet v Žalcu, štiri v Ilirski Bistrici in tri v Radovljici.

Po dva primera so potrdili v občinah Slovenska Bistrica, Puconci, Tabor, Postojna, Slovenske Konjice in Sveta Ana. Posamične primere pa so potrdili v občinah Kranj, Celje, Škofljica, Vojnik, Medvode, Turnišče, Lenart, Grosuplje, Jesenice, Rače - Fram, Naklo, Polzela, Trbovlje, Ajdovščina, Bled, Škofja Loka, Brezovica, Prebold, Šenčur, Cerkvenjak, Gornji Petrovci, Makole in Radlje ob Dravi. Dve okužbi sta bili potrjeni pri tujih državljanih.

Največ novih okužb je bilo v starostni skupini od 45 do 54 let, in sicer 23.

Potrjenih 99 novih primerov okužbe

Nove okužbe v domovih za starejše

Glede na podatke sledilnika se okužba zdaj najbolj širi v Mariboru, po včeraj opravljenih dodatnih testiranjih v Domu Danice Vogrinec, so odkrili nove okužbe.

Kot je za Radio Slovenija pojasnil direktor Jernej Završnik, je na novo okuženih še 13 stanovalcev, torej skupaj 24, pri zaposlenih novih okužb ni, tako ostajajo na številu 11.

Do zdaj so v Sloveniji potrdili 3702 okužbi z novim koronavirusom, umrlo je 135 bolnikov s covidom-19.

Skrb vzbuja več bolnikom s covidom-19 v bolnišnicah

V veljavi je 10-dnevna karantena

Karantenske odredbe od nedelje trajajo 10, in ne več 14 dni. To velja tako za tiste karantenske odločbe, izdane potnikom na meji ob prihodu iz držav na rdečem seznamu, kot tudi za karantene, ki so bile posameznikom odrejene zaradi visoko tveganega stika.

"Strokovna skupina je zavzela stališče, da se obdobje odrejene karantene po vstopu v Slovenijo na meji opredeli kot 10-dnevna karantena, ki po zaključku ne potrebuje testiranja in velja enotno za prav vse ob prehodu meje," je odločitev vlade v četrtek pojasnil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Izjemi, ko karantena ne bo odrejena, sta pogreb bližnjega sorodnika in vzdrževanje stikov z ožjimi družinskimi člani, ki ne bo več časovno omejeno na 24 ur. V primerih, ko je ob vstopu v Slovenijo treba predložiti ustrezna dokazila in negativen izvid testa, pa ta ne sme biti starejši od 48 ur.

To je novost, saj se zahtevana veljavnost negativnega testa s 36 ur podaljšuje na 48 ur. Potrdilo o negativnem testu mora izdati institucija, katere verodostojnost priznavata slovenski inštitut za mikrobiologijo in imunologijo ter nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

Kje prestati karanteno, če nimaš kam?

Reagenti za testiranje s Kemijskega inštituta

Na Kemijskem inštitutu imajo na voljo tehnologijo za pridobivanje virusnih proteinov, ki bi se lahko uporabila za pripravo reagentov za teste na novi koronavirus.

Vzpostavitev lastne proizvodnje reagentov "bi verjetno trajala nekaj tednov za tiste, ki jih že imamo v raziskavah, nekaj mesecev pa za nove", so pojasnili na inštitutu. Ob tem pa so dodali, da za zdaj še ni bilo zanimanja za komercialno uporabo.

V primeru novega koronavirusa so proteine, ki so jih sami pridobili, že uporabili pri testiranju odpornosti cepljenih živali. Na Kemijskem inštitutu so namreč v raziskovalni skupini Romana Jerale razvili cepivo proti novemu koronavirusu, v preteklih mesecih pa so cepivo predklinično preizkušali na miših.

Ob tem navajajo, da so sposobni pripraviti reagente za različne teste, a je poslanstvo Kemijskega inštituta predvsem v tem, da pripravi tehnologijo, ki bi jo potem lahko implementirali v industriji. "Če je v interesu države, pa smo seveda pripravljeni priskočiti na pomoč s svojo ekspertizo in opremo," so dodali.

Poleg tega pa pripravljajo tudi hiter diagnostični test za odkrivanje virusov iz sline, ki bi omogočil hitro preverjanje večjega števila vzorcev, lahko bi ga pa uporabili tudi kot presejalni test, so dodali.