Za letos smo naročili 3,5 milijona odmerkov cepiv mRNK, tudi pediatričnih, in še nekaj drugih, denimo 200 tisoč odmerkov cepiva Novavaxa. Foto: Reuters
Za letos smo naročili 3,5 milijona odmerkov cepiv mRNK, tudi pediatričnih, in še nekaj drugih, denimo 200 tisoč odmerkov cepiva Novavaxa. Foto: Reuters

Lani v tem obdobju je bilo kar precej negotovosti, ali bomo pravočasno dobili naročene odmerke cepiva, ali bodo vsi prišli na vrsto ...

Po dobrem letu še vedno ni v celoti cepljenih niti 60 odstotkov prebivalcev. V skladišču NIJZ-ja pa je trenutno na zalogi več kot 917 tisoč odmerkov cepiva. In to seveda ni brez roka uporabe. Lani smo zavrgli 74 tisoč odmerkov. Če smo jih do zdaj porabili slabe tri milijone, je to 2,5 odstotka.

Izvajalci cepljenja so NIJZ-ju lani vrnili dobrih 60 tisoč odmerkov odpadnega cepiva – glavni vzrok je bil potek roka uporabe, manjši del pa zaradi neustreznega ravnanja oziroma shranjevanja. Še slabim 14 tisoč odmerkom cepiva AstraZenece je rok uporabe potekel kar v skladišču NIJZ-ja.

Odpadno cepivo uniči pooblaščeni zbiralec odpadnih zdravil. S kratkim rokom uporabe – do začetka aprila – pa je trenutno v skladišču NIJZ-ja še 3300 odmerkov cepiva AstraZenece in 14 tisoč 800 odmerkov cepiva Moderne.

V letu 2021 smo za cepiva proti covidu-19 plačali 63,9 milijona evrov, letos do 3. februarja še 4,6 milijona evrov. Na ministrstvu za zdravje zatrjujejo, da s cepivi ravnamo skrbno, da je zavrženega cepiva relativno malo, da se roki uporabe zelo razlikujejo in da se trudijo, da bi cepiva pravočasno porabili bodisi v Sloveniji bodisi v kateri drugi državi.

Do zdaj smo dvostransko donirali cepivo Bosni in Hercegovini, Črni gori, Egiptu in Zelenortskim otokom. V mednarodni mehanizem pomoči COVAX pa bomo skupaj namenili 1,5 milijona odmerkov.