Direktor WHO-ja je opozoril, da tretjina svetovnega prebivalstva še ni cepljena proti covidu-19. Foto: EPA
Direktor WHO-ja je opozoril, da tretjina svetovnega prebivalstva še ni cepljena proti covidu-19. Foto: EPA

"Ta teden smo prešli tragičen mejnik milijon smrti v letošnjem letu," je povedal na novinarski konferenci v Ženevi. Poudaril je, da "ne moremo trditi, da se učimo živeti s covidom-19", ko je samo letos zaradi njega umrlo milijon ljudi, medtem ko pandemija traja dve leti in pol ter imamo vsa potrebna orodja za preprečevanje smrti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Vlade je pozval h krepitvi prizadevanj za cepljenje vseh zdravstvenih delavcev, starejših in drugih bolj ogroženih skupin prebivalcev "na poti do precepljenosti 70 odstotkov prebivalcev".

Želel je sicer, da bi takšno precepljenost dosegli že do konca junija, a 136 državam to ni uspelo. Med njimi je v 66 državah proti covidu-19 cepljenih manj kot 40 odstotkov prebivalcev.

Tretjina prebivalstva ni cepljena

Opozoril je še, da še vedno ni cepljena tretjina svetovnega prebivalstva, vključno z dvema tretjinama zdravstvenih delavcev in tremi četrtinami starejših v revnih državah.

Od izbruha okužb z novim koronavirusom na Kitajskem konec leta 2019 je po podatkih WHO-ja zaradi covida-19 umrlo 6,45 milijona ljudi.