Zunanji minister Anže Logar se je v torek po telefonu pogovarjal z ameriškim državnim sekretarjem Mikom Pompeom, zdaj pa se je na videokonferenci sešel še z nemškim zunanjim ministrom Heikom Maasom. Foto: BoBo
Zunanji minister Anže Logar se je v torek po telefonu pogovarjal z ameriškim državnim sekretarjem Mikom Pompeom, zdaj pa se je na videokonferenci sešel še z nemškim zunanjim ministrom Heikom Maasom. Foto: BoBo

Kot sta dodala, bo skupna rešitev upoštevala razmere v posameznih članicah Evropske unije. Poleg tega obstaja bojazen pred morebitnim drugim valom. "Treba je vedeti, da ima odpiranje mej tudi učinke na druge države," je dejal Logar, ki je poudaril, da ima varovanje zdravja ljudi prednost pred gospodarstvom. Posvaril je, da zdaj ni priložnost za všečne rešitve, ampak morajo odločitve temeljiti na epidemioloških podatkih. Opozoril je, da ima lahko prehitro sproščanje ukrepov ogromne posledice, medtem ko bi bile te precej manjše, če bi le malo počakali.

Pri tem je spomnil, da je EU ob izbruhu novega koronavirusa mobiliziral takojšnjo pomoč za regijo.
Pri tem je spomnil, da je EU ob izbruhu novega koronavirusa mobiliziral takojšnjo pomoč za regijo. "Tu smo pokazali, da se lahko zanesejo na nas tudi v težkih časih," je Heiko Maas povedal glede pomoči državam Zahodnega Balkana. Foto: EPA

Nemčija je prav v sredo vsaj do 14. junija podaljšala ukrep, s katerim svojim državljanom odsvetuje vsa nenujna potovanja. Kot je pojasnil Maas na virtualni novinarski konferenci, razmere še vedno niso takšne, kot bi si želeli, in verjetno se še več tednov ne bodo normalizirale. Te tedne nameravajo izkoristiti za to, da bodo z evropskimi partnerji razpravljali o usklajeni rešitvi, ki si jo želijo najti do poletja. "Vsi si želimo, da bi bili tako uspešni, da po 14. juniju ne bomo več potrebovali teh opozoril," je dodal Maas.

Ministra sta tudi poudarila pomen solidarnosti EU-ja in sodelovanja. Kot je dejal Maas, je bil v tej krizi viden osrednji moto Unije, združeni v različnosti. Na začetku so bili odzivi zelo raznoliki, zdaj pa sta vse opaznejši enotnost in solidarnost. Nemški minister je tudi poudaril, kako pomembno je, da bo EU izvedel vrh z državami Zahodnega Balkana, čeprav bo ta virtualen, spomnil pa je tudi, da je Bruselj ob izbruhu pandemije mobiliziral takojšnjo pomoč za regijo.

Kot so sporočili z MZZ-ja, je šlo pri pogovoru za nastopni obisk ministra Anžeta Logarja v Berlinu, ki pa je zaradi pandemije potekal v obliki virtualnega srečanja. Z njim je Logar izpostavil pomen, ki ga nova slovenska vlada pripisuje političnim in gospodarskim odnosom z Nemčijo kot najpomembnejšo zunanjetrgovinsko partnerico Slovenije.

Ministra sta še potrdila, da bodo zaradi pandemije novega koronavirusa prilagodili program predsedovanja Svetu EU-ja. Državi skupaj s Portugalsko tvorita trio predsedujočih držav – Nemčija bo predsedovanje začela 1. julija, v prvi polovici 2021 ji bo sledila Portugalska in v drugi polovici leta Slovenija. Med osrednjimi temami sta omenila zagon gospodarstva in optimizacijo kriznega upravljanja. Mednarodna trgovina bo pomembna tudi v prihodnje, je prepričan Maas. Skupaj pa sta se zavzela še za utrditev gospodarskega sodelovanja med državama.

Logar: Evropska enotnost še pomembnejša kot kadarkoli prej