V nedeljo so v Sloveniji opravili 371 testiranj. Foto: Reuters
V nedeljo so v Sloveniji opravili 371 testiranj. Foto: Reuters

Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKC) je v današnji izjavi novinarjem povedala, da je zdravstveno stanje bolnikov s covidom-19, ki se zdravijo na oddelku v njihovi bolnišnici, relativno stabilno. Približno polovica jih potrebuje dodatek kisika. Dva bolnika, ki sta na intenzivni negi, sta starejša, intubirana in mehansko ventilirana. Pri njiju gre za hudo obliko okužbe in kritično stanje, je pojasnila.

UKC Ljubljana je sicer določen kot ena od bolnišnic z negovalnim oddelkom, kjer naj bi sprejeli bolnike iz domov za starejše oz. socialnovarstvenih zavodov, dokler v slednjih ne vzpostavijo primernih razmer. Logarjeva je pojasnila, da so za zdaj na kliniko sprejeli takšne bolnike iz Centra starejših Pristan v Vipavi. Približno tretjina se jih je že vrnila v Vipavo, pri nekaterih pa so se razvili klinični znaki okužbe in so ostali pri njih v bolnišnici.

V prihodnje naj bi bil po besedah Logarjeve negovalni oddelek v prostorih negovalne bolnišnice. Tam naj bi sprejeli predvsem oskrbovance socialnovarstvenih ustanov, ki nimajo kliničnih znakov okužbe in pri katerih gre res samo za prehodno obdobje, ko v instituciji potrebujejo čas, da organizirajo ločene cone v primeru okužb. Zatem bi se, če ostanejo brez kliničnih znakov okužbe, vrnili v domače okolje.

Štirinajst dni pred sprejemom v bolnišnico se odsvetuje kakršno koli potovanje v tujino. Foto: BoBo
Štirinajst dni pred sprejemom v bolnišnico se odsvetuje kakršno koli potovanje v tujino. Foto: BoBo

Izogibanje odhodom v tujino

Oddelek je v fazi preoblikovanja, vzpostavili naj bi ga tekom tedna, je pojasnila Logarjeva. Po njenih besedah je treba ločiti del, kjer bodo bolniki, ki potrebujejo neakutno obravnavo, ki bi lahko šli iz bolnišnice, a potrebujejo rehabilitacijo ali čakajo na nastanitev v neki drugi ustanovi. Treba je vzpostaviti razmere, da ne bo težav s prenosom covida-19 nanje.

Logarjeva je še poudarila, da želijo v UKC-ju ohranjati vse preiskave in postopke, ki normalno potekajo. Zato prosijo vse, ki imajo predvidene elektivne posege oz. bodo v bolnišnico sprejeti zaradi operacije ali diagnostike, ki je potrebna v bolnišničnem okolju, naj 14 dni pred sprejemom ne odhajajo v tujino. V tem času naj se izogibajo večjih praznovanj oz. združevanj, da se tako bistveno zmanjša tveganje za nastanek okužbe in njen vnos v bolnišnico, kar bi imelo zelo negativne posledice.

Sicer pa Logarjeva v luči preprečevanja širjenja virusa posameznike poziva k vzdrževanju distance, razkuževanju rok, nošenju mask, higieni kašlja. Čas je za družino in ne za velike prireditve, je dodala.

237 aktivno okuženih

Po podatkih vlade je bilo v Sloveniji do zdaj opravljenih 120.907 testiranj na novi koronavirus, pozitivnih testov je bilo 1953. V zadnjem dnevu je umrl še en okuženi s koronavirusom, tako da se je število umrlih s covidom-19 povzpelo na 113.

Dva nova primera okužbe so v nedeljo potrdili v Hrastniku, kjer je trenutno eno od žarišč, in dva v Ljubljani. Poleg tega so okužbo potrdili še v občinah Ajdovščina, Šempeter - Vrtojba in Renče - Vogrsko, kažejo podatki Sledilnika za covid-19. Po njihovih informacijah ni noben nov primer v domovih za starejše ali med zdravstvenimi delavci. Trenutno je v državi 237 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom.

Eden izmed okuženih je v starostni skupini nad 85 let, eden v skupini 65-74 let, eden pa v starostni skupini 55-64 let, štirje pa so mlajši (po dva v skupinah 45-54 in 35-44).

V Odrancih, kjer so od petka potrdili pet okužb z novim koronavirusom, ki so se razširile v tamkajšnjem vrtcu, novih okužb ni. V osami je sicer skupno 71 ljudi, je pojasnil župan občine Odranci Ivan Markoja in dodal, da so mu na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) potrdili, da novih okužb ni, novih testiranj pa zdaj ne bo, razen seveda pri tistih, ki bodo zaznali določene simptome oziroma jih bo na testiranje napotil zdravnik. Vseh 71, ki so doma, je dobilo natančna navodila, kaj storiti, če se pojavijo simptomi, še pravi župan.

Za TV Slovenija pa je Markoja izrazil skrb, da bi se virus razširil tudi v tamkajšnjo obrtno industrijsko cono, kjer je več kot 1000 zaposlenih.

V Odrancih ni novih okužb z novim koronavirusom

Okužbo v vrtcu Mavrica so zaznali pred dnevi, ko je bila na testiranju pozitivna ena izmed vzgojiteljic, ki sicer ne živi v občini Odranci. Od nje so se okužile vzgojiteljica iz Velike Polane in tri iz Odrancev. Vrtec je po priporočilih NIJZ-ja zaprt do preklica, za otroke bodo morali poskrbeti starši.

Sorodna novica Karantenske odločbe zdaj izdajajo na vseh mejnih prehodih

V vrtec je vpisanih 87 otrok, v zadnjih dneh pa ga je obiskovalo 44 otrok. Poleg otrok morajo biti doma družinski člani, ki so bili v tesnem stiku z okuženimi, in zaposleni v vrtcu.

Drugi potencialni vir okužbe: judoist, ki je z vrstniki igral nogomet

Športni park so zaprli, v nedeljo so odpovedali tudi nogometni turnir. Pred enim tednom je bil namreč v Odrancih pozitiven na novi koronavirus tudi deček, ki se je v Lendavi udeležil tekmovanja v judu, potem pa je z vrstniki igral nogomet v odranskem športnem parku. Na ponovljenem testiranju je bil negativen, vendar pa vseh 20 nogometašev za zdaj še ostaja v osami.

Predsednik Judo kluba Lendava Robert Gabor je glede domnevnega kraja okužbe pojasnil, da je njihov klub zadnji turnir organiziral v februarju, da so sicer imeli treninge na prostem, vendar ni bil nobeden od članov okužen z novim koronavirusom.

Hrastnik: v nedeljo okuženih 35 ljudi

V Hrastniku je bilo v nedeljo z novim koronavirusom okuženih že 35 oseb, kar je dve osebi več kot v soboto. V tamkajšnjem domu starejših je okuženih 14 ljudi, od tega osem oskrbovancev in šest zaposlenih, je povedal hrastniški župan Marko Funkl. Funkl je opozoril tudi na dve večji težavi, s katerimi se sooča dom starejših. Prva se nanaša na zagotavljanje rdeče cone, v kateri se lahko nahaja največ 10 oseb, druga pa na zagotavljanje ustreznega negovalnega kadra. Po njegovi oceni domu za oskrbo starejših primanjkuje 10 do 15 ljudi, zato se boji, da bo med zaposlenimi prišlo do izgorelosti.

Na hrastniški občini pa znova prosijo, naj ljudje upoštevajo ukrepe Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) - uporabnikom občinskih storitev tako ni več mogoč dostop do zaprtih prostorov, kot so pisarne, avle, hodniki, stopnišča in drugi skupni objekti. Dostop je dovoljen zgolj po predhodni najavi in v nujnih primerih. Vsi naročeni morajo počakati pred stavbo in jih bodo v skladu s predhodnim telefonskim, elektronskim ali pisnim naročilom posamično vabili v prostore na način, da se zagotovi povečana varnost, je še pojasnil Funkl.

Vstop v knjižnico Antona Sovreta je zaradi trenutnih razmer od četrtka onemogočen, prav tako na voljo nista e-učilnica in čitalnica. Knjižnica bo še vedno odprta po poletnem urniku, vendar pa samo za vračilo in prevzem že vnaprej naročenega gradiva, ki čaka na uporabnika. Do nadaljnjega Mladinski center Hrastnik zapira svoja vrata za vse obiskovalce. Vse aktivnosti in počitniške dejavnosti pa so odpovedane.

V Hrastniku se je sicer v minulih dneh mudila tudi zdravstvena inšpekcija, ki je preverjala stanje v gostinskih lokalih.

Stolna cerkev sv. Nikolaja v Ljubljani. Foto: BoBo
Stolna cerkev sv. Nikolaja v Ljubljani. Foto: BoBo

V cerkvah bo treba pustiti telefonsko številko

V obdobju, ko je vlada javna zbiranja zaradi nevarnosti prenosa okužbe omejila na največ deset ljudi, za skupine od 10 do 50 pa je potrebna evidenca, je Slovenska škofovska konferenca izdala tudi navodila, kako naj potekajo bogoslužja. Po poročanju Radia Slovenija morajo verniki odslej v poseben nabiralnik ob prihodu k maši v nedeljo ali na praznik oddati list s telefonsko številko, a brez imena in naslova. Duhovnik bo liste 30 dni hranil v zaprti ovojnici, po tem času pa jih uničil, številke so seveda namenjene morebitnemu obveščanju ob pojavitvi okužb.

Če pa je bila pri maši navzoča okužena oseba, mora župnik na zahtevo pristojne državne ustanove posredovati telefonske številke navzočih pri določeni maši in o posredovanju podatkov obvestiti Slovensko škofovsko konferenco.

Pri mašah ob delavnikih pa oddaja telefonske številke ni obvezna, saj duhovnik v tem primeru običajno pozna vernike, so sporočili iz Slovenske škofovske konference. Če se število okuženih v lokalni skupnosti poveča, mora duhovnik med mašo nositi masko. Med vsako mašo in po njej pa je treba cerkev temeljito zračiti.

Razdalja 1,5 metra

Sveta maša na prostem je dovoljena ob upoštevanju medosebne razdalje 1,5 metra, ob razkuževanju rok in oddaji telefonskih številk vseh navzočih. Če medosebne razdalje ni mogoče zagotoviti, pa morajo vsi navzoči nositi maske. Pri maši je lahko do največ 500 ljudi.
Pogostitve in posebni programi druženja po mašah do nadaljnjega niso dovoljeni. Birme so do nadaljnjega vedno na prostem in le izjemoma v cerkvi. Poletni oratoriji in počitniško druženje oz. delavnice pa lahko v dogovoru s krajevnim ordinarijem potekajo ob upoštevanju navodil in predpisov državnih ustanov. Če je udeležencev več kot 50, se razdelijo v manjše skupine. Starši oz. zakoniti zastopniki otrok morajo pred oratorijem dati pisno soglasje, s katerim prevzemajo odgovornost v primeru morebitne okužbe oz. karantene.

Do nadaljnjega so preklicana vsa dovoljenja za izvedbo duhovnih seminarjev in predavanj, ki jih izvajajo škofje, duhovniki, redovnice ali redovniki in laiki iz tujine. Če se bo epidemiološka slika poslabšala in se bodo navodila države zaostrila, lahko vsak škof ordinarij za svojo škofijo sprejme dodatne omejitve na področju verskega oz. bogoslužnega življenja župnij.