Pretekle dni so v naši največji bolnišnici večkrat opozorili, da med ogroženo skupino, ki ima lahko težjo obliko covida, sodijo tudi nosečnice.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Mlada ženska, noseča 26 tednov – stanje po okužbi s koronavirusom se ji je tako zelo poslabšalo, da so jo morali zdravniki priključiti na aparat za mehansko predihavanje. Zdravniki so se znašli pred težko odločitvijo.

"Kaj narediti, ali sprožiti porod oz. narediti carski rez in tvegati, da bo otrok preživel, gre za težko obdobje, z določenimi okvarami, ali poskušati rešiti mamico in otroka. Smo se odločili, da bomo poskušali rešiti oba," je dejala Vojka Gorjup iz UKC-ja.

Znano je, da se nosečnica za cepljenje ni odločila.

"Je neposredno življenjsko ogrožena in po mojih podatkih imamo še tri nosečnice, ki potrebujejo visok odmerek kisika in so z eno nogo že tako daleč, da jih bomo premestili na oddelek za intenzivno zdravljenje," je dejal Matjaž Jereb, vodja oddelka intenzivne terapije na infekcijski kliniki UKC-ja Ljubljana.

Nosečnice so – predvsem v zadnjem trimesečju – bolj ogrožene za hujši potek bolezni, ki pa bi ga lahko – so jasni strokovnjaki – preprečile s pravočasnim cepljenjem.

"Danes lahko mirno rečemo, da cepiva ne povzročajo razvojnih nepravilnosti pri plodu, ne glede v katerem mesecu nosečnosti se nosečnica cepi, ne povzročajo splava in prezgodnjih porodov ter drugih zapletov v nosečnosti," pravi Miha Lučovnik z ginekološke klinike UKC-ja Ljubljana.

Bodoče nosečnice se morajo za cepljenje odločiti same, pravi, a prav je, da imajo pravilne informacije.

V ljubljanski porodnišnici je rodilo več kot 190 nosečnic z akutno okužbo