Mokre tržnice z mesom divjih živai so pogoste predvsem v Aziji. Foto: Reuters
Mokre tržnice z mesom divjih živai so pogoste predvsem v Aziji. Foto: Reuters

Kot poroča Reuters, ki se je dokopal do informacij, naj bi se mednarodni pogajalci prvič sestali v sredo, kjer naj bi sestavili osnutek pogodbe. Ta naj bi bila potrjena maja 2024.

Poleg predloga o postopni odpravi mokrih tržnic naj bi bil na mizi tudi predlog o hitrejšem medsebojnem obveščanju držav v primeru izbruhov. Prav tako pa bi bil zagotovljen dostop do zdravil in cepiv proti različnim virusom, kar je bila med epidemijo covida-19 velika težava predvsem v revnejših državah, medtem ko so se bogatejše države dobro založile s cepivom.

Države, ki bi potrdile pojav novega virusa, bi bile tudi deležne takojšnje pomoči v obliki medicinske opreme, ki bi bila odposlane s skupne zaloge.

Brazilija nasprotuje zavezujoči pogodbi

Na pogovorih naj bi bili delegati Japonske, Nizozemske, Brazilije, Južne Afrike, Egipta in Tajske.

Bruselj je bil sicer do zdaj neuspešen glede pridobitve podpore ZDA in tudi drugih večjih držav, saj nekatere zahtevajo, da je pogodba nezavezujoča, med njimi je Brazilija, ki bo zastopala države Južne Amerike. EU, ki ga bo zastopala Nizozemska, pa si želi zakonsko obvezujočo pogodbo.

Govorec predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela, ki je novembra 2020 predlagal novo pogodbo glede pandemije, zadeve ne komentira, kot tudi ne v Beli hiši.

Do zdaj znana predpostavka o širjenju pandemije, ki pa ni z gotovostjo uradno potrjena, je, da se je okužba z virusom SARS-CoV-2 začela na mokri tržnici v Vuhanu na Kitajskem.