Cepljenje je ključno v boju proti virusu. Foto: Reuters
Cepljenje je ključno v boju proti virusu. Foto: Reuters

Zdravstveni inšpektorat še ni končal nadzora vseh primerov, ko so mladoletne osebe prejele vektorsko cepivo. Na zdravniško zbornico so do zdaj odstopili dokumentacijo za 47 primerov, preostali postopki še potekajo. Takšno izkušnjo je imela tudi mama dekleta, ki je poleti prejelo cepivo Janssen, čeprav je polnoletna postala danes.

Za cepljenje se je njena hči odločila sredi poletja, opisuje sogovornica: "Odločila se je zato, da se ne bi pogosto testirala, načrtovala je dopust v tujini. S to odločitvijo ni imela težav."

Poklicala je v cepilno ambulanto, da bi jo naročila na cepljenje: "Vprašala sem, kako je za mladoletne, napotili so me na pediatrinjo, ki pa mi je rekla, da se lahko gre cepit brez spremstva, saj ima 17 let, in da če se ji mudi, naj gre tja, kjer cepijo nenaročene."

Bilo je na začetku poletja, ko je bilo zanimanje za cepljenje veliko, nanj se je čakalo v vrstah: "Po dveh urah čakanja je zmanjkalo cepiva Pfizer, ostal je samo Janssen in se je ... lahko bi rekli, odločila, da se vseeno cepi."

Nihče ni preveril starosti, niti za dokument je niso vprašali. Mama je bila nad tem šokirana, hčeri je svetovala: "Bodi pozorna, kar koli je čudnega, takoj povej. Na srečo ni bilo nič."

Čez nekaj mesecev je sledil klic z inšpektorata, pred dnevi so jim pojasnili potek cepljenja. Iz Zdravstvenega doma Koper klica ali opravičila niso prejeli.

Strokovna direktorica Ljubica Kolander Bizjak pravi, da so eno strokovno napako zaznali sami, preden je prišla v javnost informacija o več kot sto primerih v Sloveniji. Nato so pri pregledu dokumentacije opazili nekaj primerov cepljenih ljudi, ki bi v tem letu dopolnili 18 let: "Šlo je za primere, ko je bila letnica rojstva pravilna, a je do dopolnjenega 18. leta manjkalo od nekaj dni do nekaj mesecev. Vsem prizadetim se opravičujem."

Zdravstveni inšpektorat je preiskane primere že predal zdravniški zbornici, z domnevnimi nepravilnostmi se ukvarja tudi specializirano državno tožilstvo.