Foto: EPA
Foto: EPA

Medicinska sestra je bila zadolžena za cepljenje v cepilnem centru v Frieslandu, ruralnem območju blizu obale Severnega morja.

"Ta dogodek me je popolnoma šokiral," je na Facebooku zapisal tamkajšnji svetnik Sven Ambrosy, medtem ko so tamkajšnje oblasti izdale poziv okoli 8600 prebivalcem, ki bi lahko bili prizadeti, naj se znova cepijo.

Čeprav je fiziološka raztopina sama po sebi povsem neškodljiva, pa je večina ljudi, ki se je cepila v Nemčiji marca in aprila, ko naj bi se zgodila zamenjava, starejših, ki so bolj ogroženi, da se nalezejo in da imajo težji potek bolezni.

Policijski preiskovalec Peter Beer je na tiskovni konferenci povedal, da obstaja glede na izjave prič "upravičen sum povzročanja splošne nevarnosti".

Skušala samo prikriti svojo napako?

Nagib medicinske sestre, katere imena niso objavili, sicer ni popolnoma jasen, je pa v svojih objavah na družbenih omrežjih izražala skeptične poglede na cepiva.

Sumi so se pojavili že aprila in takrat je 40-letnica priznala, da je šestim ljudem vbrizgala fiziološko raztopino, a po njenih besedah zato, ker je po nesreči razbila stekleničke s cepivom in je hotela prikriti lastno napako, poroča NDR.

Ni jasno, ali so osumljenko aretirali ali proti njej vložili obtožnico, je pa bil po poročanju NDR-ja primer predan posebni enoti, ki preiskuje politično motiviran kriminal.