Prazne ulice prestolnice sredi marca 2020. Foto: BoBo
Prazne ulice prestolnice sredi marca 2020. Foto: BoBo

Kot je znano, je bila Slovenija v začetku marca 2020 med redkimi državami v Evropi, kjer še niso potrdili novega koronavirusa. Prvi primer so potrdili 4. marca, in sicer pri članu skupine popotnikov iz Maroka. Kmalu za tem so sledili še drugi vdori virusa v državo, med drugim ga je iz Italije prinesel zdravnik v metliški dom za starejše. Prvi covidni bolnik je v Sloveniji umrl 14. marca, bil je oskrbovanec metliškega doma.

12. marca 2020 je bila epidemija uradno razglašena tudi pri nas. Po državi so zaprli šole, vrtce, gostinske lokale in kulturne ustanove, ustavil se je javni prevoz.

Do danes so pristojni potrdili že skoraj milijon primerov okužbe s koronavirusom, zaradi covida-19 pa je umrlo 6400 ljudi. Skupno je bilo s to boleznijo hospitaliziranih okoli 30.000 bolnikov. Epidemija se je sicer tudi v Sloveniji dovolj umirila, da se je vlada odločila za precejšnje sproščanje omejitvenih ukrepov.

Zadnje dni število potrjenih okužb sicer znova narašča. Foto: Pixabay
Zadnje dni število potrjenih okužb sicer znova narašča. Foto: Pixabay
Sorodna novica Leto dni življenja v epidemiji

Tako za veliko večino dejavnosti od nedavnega ni več treba izpolnjevati pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT), v šolah je odpravljeno samotestiranje, ki je na začetku v delu javnosti dvignilo veliko prahu, ostajajo pa obvezne zaščitne maske v zaprtih prostorih. Te od ponedeljka ne bodo več obvezne za učence, dijake, študente in učitelje v prostorih vzgojno-izobraževalnih zavodov.

Infektologinja Bojana Beović pričakuje, da se bodo razmere postopno še naprej umirjale, deloma tudi zaradi spomladanske sezone. Ob tem opozarja, da je bolezen še vedno prisotna in da je še vedno treba biti pozoren na možnost okužbe.

Necepljenih v Sloveniji po skoraj enem letu od začetka množičnega cepljenja proti covidu-19 ostaja več kot 40 odstotkov populacije. Kot kažejo zadnji podatki, je zanimanje za zaščito s cepljenjem skoraj popolnoma upadlo, v zadnjih dneh se proti covidu-19 ni cepil nihče.

V Sloveniji so od tega tedna sicer na voljo vsa cepiva proti covidu-19, ki jih je do zdaj odobrila Evropska agencija za zdravila. Ravno v teh dneh je k nam namreč prispela prva pošiljka cepiva proizvajalca Novavax, ki se je kot beljakovinsko cepivo pridružilo cepivom Pfizerja in Moderna, temelječima na mRNK tehnologiji, ter vektorskima cepivoma Janssen in AstraZeneca.