Novi minister za delo Janez Cigler Kralj. Foto: MMC RTV SLO
Novi minister za delo Janez Cigler Kralj. Foto: MMC RTV SLO

Minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj je zagotovil, da intenzivno spremljajo razmere na terenu zaradi širjenja novega koronavirusa in so v stalnem stiku s predstavniki domov starejših.

Okuženi v Rdečem križu

Regijski štab Civilne zaščite za Notranjsko sporočil, da so v zdravstvenem domu Postojna potrdili, da je šest okuženih med prostovoljci Rdečega križa Postojna Pivka. Dva od njih sta konec prejšnjega tedna merila vročino voznikom, na prehodih Fernetiči in Krvavi potok. Takrat še nista kazala simptomov in sta bila nosila zaščitno opremo. Testirana sta bila v soboto, tako sta se po doslej znanih informacijah najverjetneje okužila pred dobrim tednom dni drugje.

Za danes popoldne je sklican sestanek s predstavniki domov za starejše in drugih socialnovarstvenih institucij. Pregledali bodo potrebe po zaščitni opremi. Cigler Kralj je spomnil, da je krizni štab konec tedna vzpostavil centralno točko zbiranja informacij o potrebah po tej opremi. Ministrstvo za zdravje je tak sestanek opravilo v ponedeljek, ministrstvo za delo ga bo v torek in država bo lahko ukrepala na podlagi realnih podatkov. Na dnevnem redu bo tudi pregled nabora ukrepov, ki jih je ministrstvo pripravilo konec tedna.

Minister Cigler Kralj je poudaril, da v domovih za ostarele biva najbolj ranljiva populacija, zato je v prvi vrsti treba poskrbeti za njihovo varnost, pa tudi za varnost zaposlenih.

Po zadnjih informacijah v domovih za ostarele (poleg Metlike) ni novih zaznanih okužb, pravi minister.

Nemoteno izplačilo socialnih transferjev

Cigler Kralj je upravičencem do socialnih transferjev zagotovil, da bodo vsi transferji nemoteno izplačani. Za to je dobil zagotovila od direktorjev pristojnih organov, pri čemer je izpostavil Marijana Papeža, direktorja ZPIZ-a.

V obdelavi dva interventna zakona

Sorodna novica Vlada s skoraj milijardo vrednimi ukrepi v pomoč gospodarstvu

Krizni štab je konec tedna pregledoval interventni zakon, ki je bil sprejet na vladi v prejšnji sestavi, in ga bo DZ obravnaval predvidoma v sredo. V predlog bodo vnesli dodatne ukrepe, je napovedal. Več o tem interventnem zakonu na povezavi desno.

Ministrstvo medtem pripravlja še en interventni zakon, ki bo dal podlago za samodejno podaljšanje socialnih pravic, predvsem denarne socialne pomoči. Po predlogu bodo socialne pravice, ki se iztečejo v marcu, podaljšane do konca naslednjega meseca.