Ministrstvo za zdravje ne organizira in ne financira hitrih testov v gospodarstvu. Foto: BoBo
Ministrstvo za zdravje ne organizira in ne financira hitrih testov v gospodarstvu. Foto: BoBo

Podatka, koliko testov imajo izvajalci testiranja v Sloveniji trenutno na zalogi, sicer na ministrstvu nimajo, ocenjujejo pa, da je iz pošiljke 500.000 testov, ki jih je država prek Majbert Pharma naročila lani decembra, ostalo še približno deset odstotkov.

Ministrstvo hitre teste zagotavlja le za splošno množično testiranje in testiranje šolnikov, za delodajalce pa zdravstveno ministrstvo testiranja ne organizira in ne financira, saj zato nima pravne podlage ‒ zanj se morajo z izvajalci dogovoriti sami, so pojasnili. Za delodajalce po njihovih navedbah velja, da se sami odločijo, pri katerem izvajalcu zdravstvene dejavnosti bodo organizirali hitro testiranje za zaposlene. Povračilo stroškov hitrega testiranja za delodajalce pa je v pristojnosti ministrstva za gospodarstvo, so še dodali na ministrstvu za zdravje.

Množično hitro testiranje pa je namenjeno širši populaciji, ki ga v sodelovanju z lokalno skupnostjo izvajajo zdravstveni domovi. Testiranje je za prebivalce brezplačno, financira pa ga ministrstvo za zdravje. Posebni presejalni programi pa so namenjeni za zaposlene v zdravstvu, vzgoji in izobraževanju ter za tiste zaposlene, ki izvajajo varstvene storitve in programe.

V skladu s sprejetim sklepom se izvajalcem povrnejo stroški nakupa hitrih testov po nabavni ceni, vendar ne več kot tri evre za test. Ministrstvo sicer pripravlja nov razpis za hitre teste. Kot je v torek napovedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne, ga bodo objavili v enem tednu. Kmalu pa pričakujejo tudi pošiljko hitrih testov iz skupnega evropskega naročila.

Skupno je bilo v torek sicer potrjenih 1439 okužb, število hospitaliziranih bolnikov se je po več kot treh mesecih spustilo pod 900. Zaradi zapletov pri hitrih testih naj bi posameznike s pozitivnimi izvidi že konec tedna potrjevali še s PCR-testiranji.

Hitro testiranje je včeraj opravilo skoraj 39.500 ljudi, med njimi številni zaposleni v trgovinah in storitvenih dejavnostih, vzgojitelji in učitelji prve triade. Foto: BoBo
Hitro testiranje je včeraj opravilo skoraj 39.500 ljudi, med njimi številni zaposleni v trgovinah in storitvenih dejavnostih, vzgojitelji in učitelji prve triade. Foto: BoBo

V torek je bilo na 5061 PCR-testiranjih potrjenih 880 okužb. Ob tem je bilo opravljenih 39.443 hitrih testov, na katerih je pozitiven izvid prejelo 559 ljudi. Skupno je bilo na hitrih in PCR-testiranjih potrjenih 1439 okužb. Med vsemi PCR-testiranji je bilo pozitivnih 17,4 odstotka izvidov, hitri testi pa so okužbo pokazali pri 1,4 odstotka testiranih. Hitro testiranje je včeraj opravilo skoraj 39.500 ljudi, med njimi številni zaposleni v trgovinah in storitvenih dejavnostih, ki so spet odprle svoja vrata. Tedensko testiranje so v torek v večini opravili tudi zaposleni v šolah in vrtcih.

V primerjavi s torkom prejšnji teden so tako potrdili več kot sto koronavirusnih okužb manj, zaradi česar se je tudi znižalo povprečje dnevno potrjenih okužb v zadnjih sedmih dneh. To je po podatkih za ponedeljek prvič padlo pod tisoč in je znašalo 842, zdaj pa se je spustilo na 827.

Že dalj časa pa je manj kot tisoč tudi hospitaliziranih covidnih bolnikov, v torek pa se je to število prvič po daljšem času spustilo pod 900. Po zadnjih podatkih se v slovenskih bolnišnicah zdravi 864 bolnikov s covidom-19, kar je 81 manj kot dan pred tem. Intenzivno nego potrebuje 160 bolnikov, dva manj. Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 se je pod 900 spustilo prvič po 2. novembru.

V torek je umrlo 13 bolnikov s koronavirusno boleznijo, skupno doslej 3667.

Odločanje o nadaljnjih ukrepih

Glede na navedene epidemiološke podatke, ko sta tako število hospitaliziranih kot sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb na dan pod tisoč, je po vladnem načrtu izpolnjen pogoj za prehod iz rdeče v oranžno fazo ukrepov, o čemer pa mora vlada še odločiti. Vlada bo o stanju epidemije v državi in ukrepih za njeno zajezitev razpravljala na današnji seji, ki se bo na Brdu pri Kranju začela ob 18. uri.

Učitelji po dodatnem testiranju s PCR-testi brez okužb

Sorodna novica Prehod v oranžno fazo ter ukinitev testov za cepljene in prebolevnike?

Rezultati hitrih testov so v nekaterih krajih po Sloveniji v preteklih dneh povzročili tudi zmedo. Na eni izmed velenjskih šol je bila polovica testiranih učiteljev pozitivna, nato negativna. Podobne zgodbe o številnih lažno pozitivnih testih prihajajo iz Brežic in Ajdovščine.

V ajdovskem zdravstvenem domu so včeraj med 51 učitelji hitri testi pokazali 11 okužb z novim koronavirusom. Ker je bila pozitivnih več kot petina testiranih, so vsi pozitivni opravili še drugi test, tokrat po metodi PCR. Iz Zdravstvenega doma Ajdovščina so sporočili, da so imeli vsi ponovljeni testi pri učiteljih negativne izvide. Podobno se je zgodilo dan pred tem, ko so na hitrih testih v Dobravljah, prav tako v občini Ajdovščina, med 70 učitelji odkrili več kot deset pozitivnih izvidov. Po dodatnem večernem preverjanju s PCR-testi so bili vsi njihovi izvidi negativni.

Sistemsko preverjanje pozitivnih izvidov morda že konec tedna

Epidemiologi so zaradi naštetih težav že prejšnji teden predlagali, da bi se asimptomatski posamezniki, pri katerih bi hitri test podal pozitiven izvid, dodatno preverjali še s PCR-testiranjem. "Ta stvar se bo zdaj nekoliko spremenila, kot je bilo že včeraj napovedano na ministrstvu za zdravje. Vsi pozitivni (asimptomatski in simptomatski) se bodo potrjevali s PCR-testi, vendar na način, da ne bo teh zamud," je na dopoldanski novinarski konferenci napovedala Nuška Čakš Jager.

V več primerih je na posameznih testirnih točkah prišlo do visokega deleža pozitivnih rezultatov hitrih testov, poznejša PCR-testiranja pa niso pokazala vsebnosti virusa. Foto: BoBo
V več primerih je na posameznih testirnih točkah prišlo do visokega deleža pozitivnih rezultatov hitrih testov, poznejša PCR-testiranja pa niso pokazala vsebnosti virusa. Foto: BoBo

Pojasnila je, da se zato ustvarja sistem, po katerem bo posameznik po pozitivnem izvidu hitrega testiranja dobil SMS z napotki, kje se zglasiti ali kdo ga bo poklical, da bo čim prej prišel še do PCR-testiranja – če se bo le dalo v istem ali naslednjem dnevu. "Nekateri pa bodo verjetno morali tudi do svojega osebnega zdravnika, brez tega verjetno ne bo šlo. Bo pa že ta teden sporočeno, kako bo to potekalo, in se bo verjetno že ta teden tako začelo izvajati testiranje," je dejala Čakš Jagrova.

7-dnevna incidenca najvišja v Prekmurju, najnižja v savinjski regiji

Po potrjenih torkovih okužbah med občinami izstopajo: Ajdovščina (25), Brezovica (22), Celje (45), Domžale (25), Koper (28), Kranj (43), Nova Gorica (29), Novo mesto (30), Slovenska Bistrica (24). V Ljubljani je bilo potrjenih 182 okužb, v Mariboru pa 48.

Kot je na dopoldanski novinarski konferenci dejala vladna govorka Maja Bratuša, se je 7-dnevna incidenca nekoliko povečala v koroški regiji, ki je zdaj nad povprečjem države. Najvišjo 7-dnevno incidenco ima po novem sicer pomurska regija, sledita posavska in primorsko-notranjska. Na drugi strani trenutno najbolje kaže savinjski, zasavski, obalno-kraški in podravski regiji, ki so pod slovenskim povprečjem.

Stanje v DSO-jih se izboljšuje. Foto: Twitter
Stanje v DSO-jih se izboljšuje. Foto: Twitter

Boljše stanje v domovih starejših občanov, največ okužb v delovni populaciji

"Pada tako število potrjenih primerov s PCR-testi kot s testi HAT. Po praznikih ali koncih tedna so skoki pričakovani, upamo pa, da bo ta trend vztrajal navzdol," je na dopoldanski vladni novinarski konferenci dejala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni na NIJZ-ju Nuška Čakš Jager. Kot posebej spodbudno novico je poudarila izrazito manjšanje števila potrjenih med stanovalci DSO-jev. Praznični ponedeljek je minil celo brez potrjenega primera v DSO-jih, od 6. do 8. februarja so bile sicer skupno potrjene tri okužbe. Tudi število umrlih se zmanjšuje, pri čemer pa na NIJZ-ju za zadnje dni še pričakujejo poznejše prijave smrti.

Kot je dejala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni, bistvenih sprememb pojavljanja okužb po starostnih skupinah na NIJZ-ju ne zaznavajo. "Število se manjša v starejših starostnih skupinah, še zmeraj vztraja v delovni populaciji, tudi povprečje na 100.000 prebivalcev kaže, da je število okužb največje v najbolj delovno aktivni populaciji," je pojasnila. "Veselimo se padca trenda, toda virus je še vedno med populacijo, stanje ni tako zelo dobro. Ne moremo takoj, ko se stanje malo izboljša, sproščati vsega," je opozorila.

"Saj imam samo majhen prehlad, nič mi ni hudega, samo malo kiham in malo se slabo počutim," je navedbe nekaterih bolnikov, ki se otepajo testiranja, povzela Nuška Čakš Jager. "To ni navaden prehlad," je opozorila in ponovno pozvala: "Vsakdo, ki ima kakršen koli simptom, slabo počutje, naj gre na testiranje. S tem, ko se vedemo, kot da gre za navaden prehlad, hodimo okoli in širimo okužbo."

Do konca februarja bi lahko dva odmerka cepiva prejelo 5 odstotkov ljudi

Premier Janez Janša je na Twitterju zapisal, da bo Slovenija za cepljenje zoper covid-19 uporabila vsa cepiva, ki bodo učinkovita, varna in odobrena pri Evropski agenciji za zdravila. "Tudi ruska, indijska in kitajska," je zapisal Janša. Le nekaj minut pozneje je v ločenem tvitu opozoril, da ima Slovenija še vedno eno najresnejših epidemioloških slik v EU-ju.

Delež cepljenih po starostnih kategorijah. Foto: NIJZ
Delež cepljenih po starostnih kategorijah. Foto: NIJZ

O poteku cepljenja je na novinarski konferenci spregovorila Marta Grgič Vitek. "Cepljenje v Sloveniji poteka kar uspešno," je dejala nacionalna koordinatorica programa cepljenja z NIJZ-ja. Zadnje poročilo glede opravljenih cepljenj za obdobje do 7. februarja kaže, da je bilo s prvim odmerkom cepljenih 54.935 ljudi (2,6 odstotka prebivalcev), z drugim pa 42.763 (2 odstotka populacije). Po navedbah Grgič Vitkove je bilo doslej razdeljenih 108.774 tisoč odmerkov cepiv.

Po navedbah koordinatorice je v februarju predvidena dobava 136.104 odmerkov – 78.390 odmerkov Pfizerjevega cepiva, 13.200 Moderninega in 44.514 odmerkov cepiva Astrazenece. Za marec pa je nato od Pfizerja obljubljenih skoraj 100 tisoč novih odmerkov (99.450), od Moderne 30 tisoč, za Astrazeneco pa podatka še ni. "V treh mesecih, vsak mesec po približno 100 tisoč odmerkov – do konca februarja predvidevamo, da bi lahko z dvema odmerkoma cepili 100 tisoč ljudi, kar je 5 odstotkov populacije," je dejala Marza Grgič Vitek.

Do 7. februarja je bilo po njenih besedah po 96.358 cepljenjih s Pfizerjevim cepivom prijavljenih 1046 primerov neželenih učinkov. V primeru Moderninega cepiva je bilo po 1338 cepljenjih prijavljenih pet primerov, pri katerih so se pojavili neželeni učinki. Kot je pojasnila predstavnica NIJZ-ja, so se do 31. januarja med neželenimi učinki največkrat pojavljale splošne težave na mestu aplikacije, težave v živčevju, kot so glavoboli, parestezije, omotice, vrtoglavice in podobno ter prebavne težave.

V Krškem množična udeležba na hitrem testiranju povzročila prometni zastoj

Na parkirišču pri Zdravstvenem domu Krško, kjer so imeli napovedano testiranje s hitrimi testi po načinu pripelji in se testiraj, je dopoldne nastal prometni zastoj. Testiranja so se namreč množično udeležili tudi nenapovedani posamezniki, ki negativen izvid testa potrebujejo za službo. V domu zato zaposlene v podjetjih opozarjajo, naj se naročijo.

Nadaljuje se cepljenje starejših od 80 let

Po Sloveniji se sicer nadaljuje cepljenje starejših od 80 let. Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani je cepljenje potekalo dopoldne, popoldne pa tam poteka testiranje s hitrimi testi. Ta teden imajo na voljo 4000 odmerkov cepiva treh proizvajalcev, je v torek povedal koordinator testiranja in cepljenja Uroš Zafošnik.

Trenutno je na cepljenje prek spletnega obrazca prijavljenih več kot 11.000 občanov Kranja. Od teh je bilo skupaj 1900 starejših od 80 let, po četrtkovem cepljenju pa jih bo v tej starostni skupini na prvi odmerek čakalo še 950. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Trenutno je na cepljenje prek spletnega obrazca prijavljenih več kot 11.000 občanov Kranja. Od teh je bilo skupaj 1900 starejših od 80 let, po četrtkovem cepljenju pa jih bo v tej starostni skupini na prvi odmerek čakalo še 950. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

V Kranju se bo cepljenje starejših od 80 let nadaljevalo v četrtek. Potekalo bo od 8. do predvidoma 16. ure v avli Mestne občine Kranj. Kot so danes še sporočili iz kranjske občine, bo tokrat predvidoma prišlo na vrsto okoli 400 ljudi. Izbrani pacienti v tej starostni skupini bodo obveščeni o točnem terminu cepljenja.

V Zdravstvenem domu Koper so doslej cepili 793 ljudi, od teh jih je 573 tudi že dobilo drugi odmerek cepiva, je povedala strokovna direktorica Ljubica Kolander Bizjak. Ta teden bodo predvidoma cepili še 200 starejših od 80 let, cepljenje te skupine pa se bo verjetno nadaljevalo še v prihodnjem tednu, je pristavila. Na Koprskem imajo namreč velik delež starejšega prebivalstva. Cepljenje v ZD-ju Koper poteka tako, da so ljudje naročeni in pridejo na cepljenje ob točno določeni uri, po cepljenju preventivno počakajo 15 minut in nato gredo domov. Celoten postopek za zdaj poteka gladko, je povedala strokovna direktorica. V Kopru danes sicer pričakujejo tudi prvo pošiljko cepiv AstraZenece. O točnih številkah Kolander Bizjakova ni mogla govoriti, gre pa za manjše število odmerkov.

V novogoriškem zdravstvenem domu medtem nova cepiva pričakujejo danes ali v četrtek. Namenjena bodo za cepljenje z drugim odmerkom, nekaj cepljenj morajo opraviti še med zaposlenimi v zdravstvu in v socialnovarstvenih zavodih, nekaj odmerkov pa bo ostalo za cepljenje prijavljenih starejših oseb nad 80 let, je povedala direktorica doma Petra Kokoravec. V ajdovskem zdravstvenem domu so nekaj cepiva dobili v torek, je povedal direktor Egon Stopar. Uporabili ga bodo za cepljenje starostnikov z drugim odmerkom, nekaj cepiva bodo namenili za cepljenje v domovih starejših, nekaj pa ga bo ostalo za cepljenje starejših od 80 let, ki so se zanj prijavili pri osebnih zdravnikih.

MMCŽivo...
Foto: BoBo
Foto: BoBo