Foto: BoBo
Foto: BoBo

Seznam čakajočih na cepljenje v Ljubljani se hitro krajša in bo, kot kaže, že kmalu prazen, predvidoma prišli v naslednjih desetih dneh, po poročanju TV Slovenija napovedujejo v ZD Ljubljana. Do torka lahko pričakujejo termin za cepljenje vsi, ki so se prijavili do 1. maja. Gre za seznam prijav ZD Ljubljana, sistem pa še vedno ni povezan z nacionalnim portalom naročanja, ki ga je nedavno vzpostavila vlada.

Čeprav se ljudje še prijavljajo na cepljenje, je delež cepljenih v Mestni občini Ljubljana še daleč od želene 60 ali 70-odstotne precepljenosti.

Prvi odmerek cepiva je namreč prejelo le slabih 30 odstotkov prebivalcev.

Sorodna novica Raziskava: Po prvem odmerku cepiva ogromen upad okužb, hospitalizacij, smrti

In kaj se zgodi, če nekdo želi izbirati med cepivi? "Če nekdo ne želi biti cepljen z nekim določenim cepivom, to velja za vsa cepiva, ima pravico do izbire in to pomeni, da v računalniški sistem vpišemo njegovo želeno cepivo in se ta oseba ponovno uvrsti na cepilni seznam in bo na vrsti takrat, ko bo za določeno cepivo njegova starostna skupina prišla na vrsto, to ne pomeni, da lahko, ko pride na cepilno mesto, izbere drugo cepivo," je za TV Slovenija povedala Tadeja Kolander, dnevna koordinatorica cepljenja.

Samotestiranje učencev in dijakov bo potekalo doma

Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) naj bi po neuradnih informacijah v petek odobrila teste za samotestiranje učencev in dijakov in določila, da bo samotestiranje steklo doma, je za TV Dnevnik poročala Tadeja Anžlovar. Pilotno naj bi se samotestiranje začelo izvajati prihodnji ponedeljek, 24. maja. Ali bo tudi dokončno steklo to šolsko leto, pa še ni odločeno.

292 potrjenih okužb

V soboto so v Sloveniji opravili 2471 PCR-testov na novi koronavirus, pozitivnih je bilo 292 izvidov, kar predstavlja 11,8-odstotni delež. S covidom-19 so umrli trije bolniki.

V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 408 bolnikov, 121 jih potrebuje intenzivno nego.

V soboto je bilo opravljenih še 8910 hitrih testov. Sedemdnevno povprečje okužb znaša 449.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bilo v soboto v državi aktivnih 7545 primerov okužbe, kar je manj kot dan prej, ko jih je bilo po oceni NIJZ-ja 7617. Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev Slovenije v zadnjih 14 dneh je v soboto znašalo 354, kar je štiri manj kot v petek.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je bilo doslej cepljenih 553.819 prebivalcev, z dvema odmerkoma pa 286.037. Delež prebivalstva, ki je bil cepljen z vsemi potrebnimi odmerki, znaša 13,6 odstotka, kažejo danes posodobljeni podatki NIJZ-ja.

Slovenija bo od ponedeljka tudi uradno v rumeni fazi, veljati bodo začele še nekatere sprostitve omejitvenih ukrepov. Pouk v živo bo omogočen vsem srednješolcem in študentom, sproščajo se vsa športna tekmovanja, gostinski lokali pa bodo lahko obratovali med 5. in 22. uro.

Začelo se je zbiranje podpisov v podporo pobudi za vnos prepovedi obveznosti cepljenja v ustavo

Z današnjim dnem je steklo zbiranje najmanj 30.000 podpisov volivcev v podporo pobudi za začetek postopka spremembe ustave, ki jo je vložila stranka Resni.ca. Pobudniki želijo s spremembo ustave doseči, kot navajajo, prepoved prisilnega cepljenja in diskriminacijo na podlagi cepljenja. Zbiranje podpisov bo potekalo do vključno 14. julija. Stranka Resni.ca, ki ji predseduje Zoran Stevanović, je 4. maja vložila pobudo za začetek postopka za spremembo ustave, ki jo je kasneje še dopolnila. V DZ so v postopku presoje ugotovili, da je bila pobuda podana skladno z zakonom in poslovnikom, zato je predsednik DZ Igor Zorčič razpisal rok za zbiranje podpisov volivcev za podporo pobudi. Kot prvi dan 60-dnevnega roka za zbiranje podpisov je določen današnji dan, zadnji dan pa bo sreda, 14. julij.