Pogled z otoka Brač. Foto: MMC RTV SLO/Sebastjan Goričan
Pogled z otoka Brač. Foto: MMC RTV SLO/Sebastjan Goričan

To je najmanjše število dnevnih primerov okužbe v zadnjih štirih dneh. Največ novih okužb so potrdili v Zagrebu (36), sledita Splitsko-dalmatinska županija z 28 ter Šibeniško-kninska z 19 okužbami.

Na Hrvaškem je trenutno 1185 aktivnih okužb z novim koronavirusom, 126 ljudi se zdravi v bolnišnicah, med njimi jih enajst potrebuje pomoč medicinskega ventilatorja, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

V zadnjem dnevu so v državi opravili 1337 testiranj. V samoizolaciji je trenutno 4139 ljudi, navaja hrt.hr.

Na Hrvaškem so od začetka epidemije potrdili skupno več kot 6500 okužb z novim koronavirusom, covid-19 pa je zahteval 166 življenj. Največ novih okužb (208) so potrdili v petek.

Na Hrvaškem 760.000 turistov, Avstrijci hitijo domov

Najbolj priljubljene destinacije na Hrvaškem do začetka avgusta so bile Zagreb, Rovinj, Medulin, Split in Dubrovnik (na fotografiji). Foto: Reuters
Najbolj priljubljene destinacije na Hrvaškem do začetka avgusta so bile Zagreb, Rovinj, Medulin, Split in Dubrovnik (na fotografiji). Foto: Reuters

Avstrija in Italija sta takrat Hrvaško uvrstili na rdeči seznam z visokim tveganjem okužbe, zaradi česar so se številni državljani teh držav odločili zapustiti Hrvaško, navaja hrt.hr.

Povečan promet na mejnih prehodih zaznavajo tako za vstop v državo kot izstop iz nje.

Hrvaški informacijski sistem za spremljanje obiska turistov E-visitor ob tem ocenjuje, da je na Hrvaškem trenutno okoli 760.000 turistov.

Največ jih je nastanjenih na območju Istre, Kvarnerja in Zadrske ter Splitsko-dalmatinske županije. Večina gostov je iz Nemčije, Hrvaške, Slovenije, Poljske, Italije in Češke.

Avgusta so v prvi polovici mesece zaznali 1,7 milijona prihodov v državo (63 odstotkov lanskega števila v enakem obdobju) in 12,2 milijona prenočitev (70 odstotkov v primerjavi z lani).

V Srbiji najverjetneje kombinacija pouka na daljavo in v šoli

V Srbiji so v zadnjem dnevu potrdili 211 novih okužb in štiri smrtne žrtve covida-19. Pomoč respiratorja potrebuje 73 bolnikov s covidom-19.

Vodilni srbski epidemiolog Predrag Kon je ob tem sporočil, da bodo v šolah obvezne troslojne maske in ne običajno enoslojne. Novo šolsko leto bodo najverjetneje začeli s kombinacijo pouka na daljavo in v učilnicah, poroča regionalna televizija N1.

V BiH-u strožji nadzor

V BiH-u so zadnji dan potrdili 228 novih okužb in devet smrtnih žrtev – 148 v Federaciji BiH-a in 80 v Republiki Srbski.

Zaradi širjenja epidemije in več tednov trajajočega trimestnega števila dnevnih okužb sta policija in inšpekcija okrepili nadzor nad trgovinami in gostinskimi objekti, še poroča N1.