Današnji utrip iz Pirana. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko
Današnji utrip iz Pirana. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko

Epidemiološka slika v državi se izboljšuje, številni so danes izkoristili lepo vreme. Ekipa Televizije Slovenija je dopoldne posnela gnečo pred ljubljanskim živalskim vrtom, kjer so se pred dnevi razveselili novega šimpanzjega mladiča. Veliko ljudi pa je bilo tudi ob Ljubljanici, v parku Tivoli in tudi središču Ljubljane.

Obljudena Istra in mestna središča

Visoke spomladanske temperature so na terase in vrtove gostinskih lokalov znova privabile številne goste – predvsem v tistih regijah, kjer do sobote terase še niso bile odprte.

Nekateri pa so prihajajoče praznične dni izkoristili tudi za obisk slovenske Istre. Po sobotnih novih sprostitvah nekaterih omejitvenih ukrepov je namreč tudi danes proti morju povečan promet.

V slovensko Istro so prišleki z vseh koncev, med njimi je veliko sprehajalcev, kolesarjev, opaziti je tudi avtodomarje.

Proti slovenskim obmorskim krajem je bila sicer gneča že v petek popoldne, nekaj pa tudi proti Hrvaški. V soboto so bile na mejnih prehodih s Hrvaško tudi čakalne dobe.

Medtem se hotelirji v slovenski Istri pripravljajo na ponedeljkovo odprtje turističnih zmogljivosti. Skladno z vladnim odlokom bo v rumenih regijah, med katerimi je tudi obalno-kraška, namreč s ponedeljkom dovoljeno tudi ponujanje storitev v nastanitvenih obratih do 30 sob, a le s testiranjem potrošnikov ali z dokazilom o prebolelosti ali dokazila o cepljenju.

Kot pravijo ponudniki namestitev, je možnost vnovičnega odprtja dobrodošla, izkoristili pa jo bodo lahko le nekateri. Manjši ponudniki skoraj zagotovo, večji pa izjemoma, in še to le v primeru, če so bili odprti že doslej, na primer za poslovneže in športnike, je poročal Radio Slovenija.