Foto: BoBo
Foto: BoBo

Že prve dni pouka se je porajalo vprašanje, kako razločiti med simptomi covida-19 in znaki drugih sezonskih okužb ter ali torej na okužbo z novim koronavirusom testirati vsakega otroka z znaki prehlada. Pediatri so opozarjali, da jeseni, ko bodo krožile še druge okužbe, ne bodo zmogli opraviti vsega dela, zato so se predstavniki stroke sestali s predstavniki NIJZ-ja in ministrstva za zdravje.

Sorodna novica Karantena skrajšana s 14 na deset dni, v mariborskem DSO-ju vzpostavili rdečo cono

Pristojni so sprejeli odločitev, da bodo otroci v vrtcu in šolarji prve triade osnovnih šol, pri katerih se bodo pojavili blagi znaki okužbe dihal, kot so izcedek iz nosu, zamašen nos in bolečine v žrelu ali na primer driska oziroma bruhanje ob tem pa njihova telesna temperatura ne bo presegla 38 stopinj Celzija, ostali doma, dokler se ne pozdravijo, ne bo pa jim odvzet bris za testiranje na okužbo z novim koronavirusom.

Pri tem bo veljala izjema za tiste otroke, ki so bili poleg naštetih bolezenskih znakov tudi v stiku z osebo, okuženo s covidom-19, in za otroke, katerih starši so zdravstveni delavci oziroma so zaposleni v domu starejših občanov. Na testiranje bodo prav tako poslani tisti otroci, ki bodo imeli vročino nad 38 stopinjami Celzija ali še katere druge bolezenske znake.

Otroke, ki obiskujejo najmanj 4. razred osnovne šole, bodo pa obravnavali kot odrasle. Ob minimalnih znakih okužbe dihal bodo torej napoteni na testiranje na okužbo z novim koronavirusom, je še povedal pediater.

Prehlajeni otroci vseeno ne sodijo v vrtec


Dostop do baze podatkov šolskega ministrstva

Kot je po sestanku za Televizijo Slovenija povedal pediater Denis Baš, so pediatri podali tudi predlog, da bi imeli zdravniki dostop do podatkov šolskega ministrstva, ki bi dnevno zbiralo in osveževalo podatke o stanju okužb v posameznih vrtcih in šolah. Baš je pojasnil, da bi šole po njihovem predlogu razvrščali po načelu semaforja, podobno kot vlada glede na epidemiološko stanje razvršča države. "NIJZ je potrdil, da se bo potrudil, da dobimo tako bazo," je dejal Baš.

Pediater sicer meni, da so ukrepi v šolah zadostni. "Moramo pa se zavedati, da če želimo, da šole in vrtci čim bolj normalno delujejo, se moramo čim bolj držati ukrepov in morajo tudi otroci, ko se mešajo med razredi, nositi maske in starši dajati vzgled," je poudaril.

Pediatri opozarjajo, da bodo jeseni krožile še druge okužbe