V Panami gredo lahko ženske po nujnih nakupih za dve uri ob ponedeljkih, sredah in petkih, moški pa ob torkih, četrtkih in sobotah. Foto: EPA
V Panami gredo lahko ženske po nujnih nakupih za dve uri ob ponedeljkih, sredah in petkih, moški pa ob torkih, četrtkih in sobotah. Foto: EPA

Malezijsko ministrstvo za ženske se je že opravičilo za objavo opozorila, v katerem ženskam pojasnjujejo, naj bodo v času epidemije doma lepo oblečene in naličene ter naj ne "sitnarijo" svojim možem v času karantene.

Še bolj nenavadno pa je, da je želelo ministrstvo s slikovnim gradivom pomagati ženskam pri lajšanju napetosti doma oziroma jim tako pomagati, da bi se izognile družinskemu nasilju.

V Maleziji veljajo poostreni ukrepi od 18. marca, ministrstvo pa je izvedlo kampanjo tudi s spletnimi obvestili, objavljenimi s ključnikom #WomenPreventCOVID19.

Na eni izmed podob tako moški sedi na kavču, ženska pa ima ob tem oblaček z opozorilom, naj se izogiba "sarkastičnim" izjavam, če ji mož ne želi pomagati pri hišnih opravilih. Če pa že morajo ženske kaj pripomniti, opozarja letak, naj to storijo na humoren način ali naj pri tem uporabljajo celo glas, s katerim posnemajo robotsko igračko Dorameon iz Japonske, ki je izjemno priljubljena v vsej Aziji.

Kar dvakrat več klicev o družinskem nasilju

Zaradi ostrega odziva predvsem na družbenih omrežjih je ministrstvo svoje opozorilo odstranilo. "Opravičujemo se, če so bila nekatera opozorila neprimerna in če smo z njimi prizadeli določene skupine," je zapisalo ministrstvo.

Vladna telefonska linija za pomoč žrtvam družinskega nasilja, tudi nad otroki, je od začetka epidemije v državi prejela 2000 klicev, kar je dvakrat več kot sicer.

Panama: izhodi po dnevih in po spolu

Panama, ki ima skoraj tisoč okuženih, pa je uvedla karanteno na podlagi spola. Od srede naprej lahko moški in ženske zapuščajo svoje domove za največ dve uri, a ob različnih dnevih.

Ženske bodo lahko odšle po najnujnejših opravkih ob ponedeljkih, sredah in petkih, moški pa ob torkih, četrtkih in sobotah. Ob nedeljah bo veljala karantena za vse. Ukrep bo veljal 15 dni.

Oblasti menijo, da bodo tako lažje nadzirali ljudi, saj jih veliko ni spoštovalo odloka o prepovedi izhoda. V Panami imajo 1075 potrjenih primerov okužb in 27 mrtvih zaradi novega koronavirusa. Prepovedali so vse notranje in mednarodne polete in med drugim zaprli letališča. Od 22. marca pa velja ukrep prepovedi potovanja za vse prebivalce, tako da se v državo ne morejo vrniti niti tisti Panamci, ki so ostali "ujeti" v tujini, poroča CNN.

Kolumbija: izhodi na podlagi matične številke

V Kolumbiji so se odločili, da bodo lahko prebivalci zpustili svoj doma za opravljanje nujnih nakupov, glede na zadnja mesta številk matične številke. Foto: EPA
V Kolumbiji so se odločili, da bodo lahko prebivalci zpustili svoj doma za opravljanje nujnih nakupov, glede na zadnja mesta številk matične številke. Foto: EPA

Določena mesta v Kolumbiji dovolijo izhod na prosto prebivalcem glede na njihovo matično številko. Tisti, ki imajo na zadnjem mestu število 0, 7 ali 4 lahko dom zapustijo ob ponedeljskih, tisti s končnimi števili 1, 8 ali 5 pa ob četrtkih. V Boliviji razmišljajo o uvedbi podobnega ukrepa.

Srbija: določene ure za sprehajanje psov

Srbska vlada je hotela uvesti t. i. uro za sprehajanje psov, ki bi morala veljati med 20.00 in 21.00, a na veliko neodobravanje lastnikov psov, odločitev ni bila sprejeta. Predsednik Aleksandar Vučić pa je grozil celo s 24-urno policijsko uro, saj mnogi ne upoštevajo priporočil vlade za zajezitev širjenja okužb.

Belorusija: predsednik ne vidi virusa "leteti po zraku"

Sorodna novica Življenje v času epidemije: kako živeti in ne "znoreti"

Svojevrsten pristop, lahko bi ga označili tudi kot pristop zanikanja, na katerega je v pogovoru za MMC poudarila psihiatrinja Mojca Zvezdana Dernovšek, pa je ubral beloruski predsednik Aleksander Lukašenko. Ta namreč vseskozi vztraja, da novega koronavirusa v Belorusiji ni, saj da ga on "ne vidi leteti po zraku". Na predloge, da bi morala njegova država sprejeti zaščitne ukrepe, med drugim še vedno neovirano potekajo športni dogodki, pa je za televizijo med ogledom hokejske tekme izjavil, da je občinstvo popolnoma dobro zaradi mraza v dvorani.

Švedska: druženje poteka po starih tirih

Kljub več kot 4500 potrjenim okužbam ima dokaj sproščen odnos do svetovne pandemije Švedska, ki ima še vedno odprte osnovne in srednje šole, prav tako dovoljuje javno zbiranje ljudi, a ne več kot 50 hkrati. Po državi so odprte restavracije, ki strežejo ob mizah, ljudje pa se družijo, kot so se do zdaj.

Turkmenistan: oblasti ne omenjajo besede 'koronavirus'

Turkmenija se je odločila za strategijo, v kateri se sploh ne omenja beseda koronavirus. Kot poroča BBC, naj bi tistim, ki se v javnosti pogovarjajo o virusu ali nosijo zaščitno masko, grozila zaporna kazen. Oblasti v Turkmeniji, sosednji državi Irana, kjer se z veliko težavo spopadajo z izbruhom okužb, trdijo, da v nasprotju s svojo sosedo niso zaznali niti enega primera okužbe.