Foto: BoBo
Foto: BoBo

Nacionalni inštitut za biologijo izvaja pilotni monitoring odpadnih voda na sedmih čistilnih napravah, kjer opazujejo gibanje količine virusa v odpadnih vodah.

"Količino virusa v odpadnih vodah merimo, ker okuženi ljudje izločajo virus prek blata. Količino virusa lahko spremljamo tako pri ljudeh, ki so bolni, kot pri tistih, ki nimajo bolezenskih znakov ali imajo mile simptome in niso bili napoteni na testiranje. Spremljamo tudi dom za starejše Medvode in šolo v Dragomlju in rezultati okužb se dobro ujemajo s tistim, kar izmerimo v odpadnih vodah. Spremljanje novega koronavirusa v odpadnih vodah je dober dopolnilni načrt ob običajnem testiranju populacije. Rezultat ni enak regijam, ker imajo različna mesta svoje čistilne naprave, nekatere občine pa si delijo čistilne naprave. Absolutni podatki niso pomembni, pomembni pa so trendi," je Ravnikarjeva pojasnila na vladni novinarski konferenci.

Foto: NIB
Foto: NIB

Vsebnost novega koronavirusa v odpadnih vodah najdlje spremljajo v Ljubljani, in sicer od srede septembra. Meritve že nekaj mesecev opravljajo trikrat na dan. Na drugih čistilnih napravah, z izjemo Maribora, so količino novega koronavirusa začeli spremljati sredi oktobra in izmerijo eno točko na teden. V Mariboru pa so odpadne vode začeli spremljati šele novembra in prav tako izmerijo eno točko na teden.

"V zadnjem času je povečana količina v vzorcih čistilne naprave Maribor. Koper ima vseskozi isti trend, količina virusa se od oktobra ves čas povečuje. V šaleški čistilni napravi se v zadnjem času prav tako povečuje, prav tako v Celju. V Ljubljani, Domžalah in Kranju pa je podobno stanje praktično že nekaj časa in količina virusa, ki kroži, je še vedno zelo velika," je povedala.

"V odpadni vodi lahko spremljajo tudi mutacije virusa, ki jih lahko povezujemo z najpomembnejšimi različicami. Od drugih različic smo zaznali samo angleško, ki raste zelo hitro. V prvem delu februarja je predstavljala od dva do štiri odstotke. V tretjem tednu februarja 17 odstotkov in zdaj smo blizu 30 odstotkov. Poznejših podatkov še nimamo," je še pojasnila direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo.

Foto: NIB
Foto: NIB