Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Norveški premier Jonas Gahr Store je ob objavi rahljanja ukrepov zaradi izboljšanja epidemiološke slike dejal, da na Norveškem ne bo več obvezna samoizolacija za obolele s covidom-19.

Prav tako bodo ukinili nošenje zaščitnih obraznih mask, ukinjajo tudi medosebno razdaljo. Dejal je, da epidemija za "večino med nami ne pomeni več resnega ogrožanja zdravja, kar pa še ne pomeni, da bi morali razglasiti njen konec".

Zadnje dneve smo priča rahljanja ukrepov v več evropskih državah.

Združeno kraljestvo napoveduje preklic vseh ukrepov do konca meseca, v Španiji in Italiji maska ni več obvezna na prostem, od konca meseca pa je v zaprtih javnih prostorih ne bo treba več nositi v Franciji.

Na Češkem odpravljajo pogoj PC

Na Češkem za vstop v gostinske lokale ter na kulturne in športne prireditve odpravljajo pogoj PC.

Od danes to pravilo ne velja več v Avstriji za trgovine, muzeje in knjižnice, še vedno pa bodo morali obiskovalci nositi FFP2-masko. Na javnih prireditvah ni več odrejeno največje dovoljeno število obiskovalcev, še vedno pa v tem primeru, na primer na nogometni tekmi, velja pravilo cepljen ali prebolevnik in obvezno nošenje zaščitne maske.

V Avstriji od 5. februarja velja obvezno cepljenje proti covidu-19 za vse starejše od 18 let.

Od 19. februarja bodo – razen na Dunaju – lahko obiskovali restavracije ne le cepljeni in preboleli, temveč znova tudi tisti, ki so bili negativni na testiranju. Enaka pravila bodo veljala tudi za turizem. Doslej se je v Avstriji cepilo proti covidu-19 okoli 69 odstotkov prebivalcev. Oblasti utemeljujejo sproščanje ukrepov z izboljšanjem razmer v bolnišnicah.