Po podatkih ministrstva za zdravje so do začetka tedna potrdili skoraj 5500 primerov okužb s črno plesnijo, a bilo naj bi jih še več. Foto: EPA
Po podatkih ministrstva za zdravje so do začetka tedna potrdili skoraj 5500 primerov okužb s črno plesnijo, a bilo naj bi jih še več. Foto: EPA

Že predtem so iz države poročali o različnih oblikah mukormikoze, ki je prizadela predvsem bolnike, ki so okrevali po covidu-19.

Okužbo z rumeno plesnijo so potrdili zdravniki v bolnišnici v bližini New Delhija. Bolnik naj bi poleg tega imel potrjeno še okužbo s črno in belo plesnijo, poročajo indijski portali.

Tako črna kot bela plesen spadata v kategorijo mukormikoz, ni pa še znano, ali v to spada tudi rumena plesen, saj reagira drugače, poroča britanski portal The Sun. Simptomi se pojavijo v notranjosti telesa in so bolj skriti, zato pride do zamud v diagnozi, je pojasnil zdravnik BP Tyagi za tiskovno agencijo ANI.

Začne se z občutkom utrujenosti in zmanjšanim apetitom, s čimer imajo že tako težave covidni bolniki. Okužbo z rumeno plesnijo pospremi tudi izguba teže. V poznejši fazi okužbe z rumeno plesnijo dobi bolnik udrte oči, kar je posledica nedohranjenosti in odpovedi organov. Bolnik v Indiji je imel tudi težave s krvavitvijo iz nosu in uhajanjem urina.

Okužbo z rumeno plesnijo se lahko zdravi, vendar je postopek okrevanja daljši kot pri okužbah z drugimi glivicami.

V Indiji so pri številnih bolnikih, ki so preboleli covid-19, potrdili različne glivične okužbe. Pri tistih s črno plesnijo se težave najpogosteje pojavijo na obrazu, kar pa se lahko reši le z operacijo. Več tisoč bolnikom so tako odstranili oči. Bela plesen medtem najpogosteje prizadene pljuča in ni tako nevarna kot črna plesen.

Po hudem izbruhu covida-19, ki je povzročil pomanjkanje kisika in zdravil, se v Indiji zdaj spopadajo z novim izzivom glivičnih obolenj. Po podatkih ministrstva za zdravje so do začetka tedna potrdili skoraj 5500 primerov okužb s črno plesnijo, mediji medtem poročajo o skoraj 10.000 okužbah.

Glivična okužba predvsem prizadene tiste, pri katerih so covid-19 zdravili s steroidi in so imeli pridruženo sladkorno bolezen.

Po svetu se število novih okužb zmanjšuje. Foto: EPA
Po svetu se število novih okužb zmanjšuje. Foto: EPA

Indijsko različico koronavirusa uradno potrdili na 53 območjih

Različico novega koronavirusa, ki so jo prvič odkrili v Indiji, so doslej uradno potrdili že na 53 območjih, razkriva danes objavljeno tedensko poročilo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) o epidemičnih razmerah po svetu. Neuradno so različico B.1.617 sicer našli še na sedmih drugih območjih.

Poročilo poudarja, da se je ta različica izkazala kot bolj prenosljiva, medtem ko resnost bolezni, ki jo povzroča, in tveganje okužbe še preiskujejo, navedbe poročila povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Po svetu se medtem tako število novih primerov okužbe z novim koronavirusom kot število smrti zaradi covida-19 še naprej zmanjšujeta. V prejšnjem tednu so namreč potrdili okoli 4,1 milijona novih primerov okužbe in 84.000 smrti, kar je 14- oziroma dvoodstoten padec v primerjavi s tednom pred tem.

Največji padec je WHO zaznal v Evropi, sledi ji jugovzhodna Azija. Število novih primerov in smrti v obeh Amerikah, Afriki, na vzhodnosredozemskem in zahodnopacifiškem območju je ostalo v prejšnjem tednu približno enako kot v tednu pred tem.

Čeprav je svetovni trend v upadanju že štiri tedne, pa pojavnost novih primerov covida-19 in smrti ostaja visoka, poleg tega v več državah po vsem svetu zaznavajo bistveno povečanje.

Največ novih primerov so v prejšnjem tednu zaznali v Indiji, 1.846.055, kar je sicer 23 odstotkov manj kot v tednu pred tem. Sledijo ji Brazilija s 451.424 primeri, Argentina z 213.046 in ZDA s 188.410. V Braziliji se je število primerov povečalo za tri, v Argentini pa za kar 41 odstotkov. V ZDA je padlo za 20 odstotkov.

Poleg že znanih novejših različic novega koronavirusa – britanske, južnoafriške, brazilske in indijske – WHO spremlja še šest različic. Eno so zaznali v več državah, dve prvič v ZDA, druge tri pa v Braziliji, na Filipinih in v Franciji. V WHO-ju zato opozarjajo, da "gre pričakovati evolucijo virusa, bolj kot SARS-CoV-2 kroži, več možnosti ima za razvoj". Zato zajezitev okužb ostaja ključna.