Foto: EPA
Foto: EPA

"Ta politika je v skladu z javnim zdravjem in je striktna ter dosledna," je na družbenem omrežju Twitter sporočil Munoz. Ameriška turistična industrija je sicer vlado predsednika Joeja Bidna že dalj časa pozivala, naj odpravi prepoved prejšnjega predsednika Donalda Trumpa, češ da dela škodo gospodarstvu. Dokler se pandemija v ZDA ni začela znova umirjati, pa si vlada tega ni upala storiti.

Trump je marca lani zaprl meje za letalske potnike iz EU-ja oziroma le iz schengenskega območja, ne pa na primer za potnike iz Hrvaške. Zaprl jo je tudi za potnike iz Združenega kraljestva, Kitajske, Indije in Brazilije.

Mejo je zaprl tudi na kopenskih prehodih z Mehiko in Kanado. Prepoved za državljane ZDA in tiste z dovoljenjem za delo in bivanje v ZDA ni veljala, dovoljene pa so bile tudi druge izjeme.

Potniki, ki bodo želeli obiskati ZDA, bodo morali v treh dneh pred potovanjem opraviti test na koronavirus, letalske družbe pa bodo morale vzpostaviti sistem za sledenje potnikom.

Odpiranje meja sicer poteka v dveh fazah. V uvodu za tako imenovane "pomembne ali bistvene" obiske, kamor spadajo tudi poslovni obiski, cepljenje ne bo potrebno, če ima posameznik negativen izvid testa. Za turistične obiske pa bo cepljenje pogoj takoj.

Januarja 2022 pa bodo morali dokazilo o cepljenju pokazati vsi obiskovalci, tudi tisti tako imenovani bistveni, ki so lahko s posebnim dovoljenjem potovali zdaj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.