Notranji minister Aleš Hojs. Foto: TV Slovenija, posnetek zaslona
Notranji minister Aleš Hojs. Foto: TV Slovenija, posnetek zaslona

"Ob predstavitvi sprememb mi je kar malce nerodno, ker sem ob tem, ko sem dobil na mizo od pravne službe, kaj je treba v odloku spremeniti, najprej vprašal, ali v Sloveniji še obstaja zdrava pamet in pa, ali smo res zašli tako globoko v birokracijo, da moramo take spremembe delati," je na popoldanski novinarski konferenci vlade dejal minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Prva sprememba se nanaša na zapis v odloku, da so tisti družinski člani, ki so upravičeni, da potujejo z nami, otrok, zakonski otrok, posvojenec, otrok, ki z nami živi na podlagi preživnine. Po opozorilu varuha človekovih pravic je po novem zapisano samo otrok.

"Druga sprememba, ki je v odloku navedena, se nanaša na tisto izjemo, ki govori o tem, da lahko občinske meje prehajamo za na prihod in odhod z dela. Torej, v odloku je bilo zapisano, da omejitev gibanja pri prehajanju občinskih meja ne velja za prehod na delo in z dela. Povsem razumljivo, če me vprašate. A očitno za nekatere ne. Postavilo se je vprašanje, če lahko odidem na delo in z dela pridem domov, ali lahko, če storim le prvo, z dela sploh odidem. Zdaj je jasno napisano, da lahko odidete in lahko odidete z dela in lahko pridete domov," je povedal minister.

"Tretja zadeva, ki na neki način debirokratizira tiste naše izjave, ki so nekako v odloku predpisane, pa se nanašajo na to, če cel mesec ali pa cel teden hodite v službo in imate od delodajalca potrdilo, da to dejavnost opravljate, vam vsakodnevno ni treba izpisovati nove izjave. Meni je to povsem logično, ampak zdaj je to še posebej zapisano. Torej, če vam bo delodajalec napisal, da cel teden hodite v službo, ali pa da to opravljate cel mesec, če vam bo pa dodal v to izjavo tudi tiste dva ali tri elemente, ki so v naši izjavi že prednapisani, vam pa celo naše izjave ni treba posebej izpisovati. Torej, tudi tu smo zadevo debirokratizirali," pa je predstavil tretjo spremembo.

Podaljšuje se odlok, ki se navezuje na nadzor oziroma prehajanje meja. Po novem je na rdečem seznamu držav tudi Srbija.

"Tretja stvar, ki bi jo posebej opozoril, je to, kar ni posebej zapisano v odloku, pa je veljalo že pretekli teden in je v petek povzročilo nemalo slabe volje na Obrežju, prehodu meje s Hrvaško, se pa nanaša na prehode tistih, ki prehajajo pretežno v Bosno in Hercegovino, torej tujih državljanov, ki pri nas začasno ali stalno bivajo in imajo svoje sorodstvo v deželah nekdanje Jugoslavije. Zanje veljajo povsem enake omejitve, kot veljajo za slovenske državljane. Torej, ko boste prišli na mejo in tam ne boste pokazali enega od razlogov za prehod občinskih meja, boste kaznovani. Tudi za vas veljajo enaka pravila," je poudaril minister.

Rdeči seznam

Na rdečem seznamu držav oziroma njihovih delov, ob vrnitvi iz katerih je razen izjem obvezna karantena, so po novem Hrvaška, Srbija, Madžarska, Italija (z izjemo Kalabrije), Avstrija, Španija, Ciper, Bolgarija, Vatikan, San Marino. Na zelenem seznamu pa so po novem Japonska, Južna Koreja, Ruanda, Singapur, Tajska.

Sprostitev nekaterih dejavnosti

Ajda Cuderman. Foto: MMC RTV SLO
Ajda Cuderman. Foto: MMC RTV SLO

Vlada se je odločila sprostiti nekatere dejavnosti, a obenem določila "zelo jasne pogoje" za njihovo izvajanje, je na konferenci dejala državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Ajda Cuderman.

Z jutrišnjim dnem se dovolijo naslednje storitve:

  • Pedikura, ki je "izjemnega pomena za preventivno nego številnih starejših in preprečevanj kakšnih resnejših stanj pri starejših, ki so na to tudi opozarjali",
  • specializirane otroške trgovine, v katerih se prodaja oprema za male in mlajše otroke ter doječe matere,
  • prodaja blaga, kjer prodajajo v pretežni meri tehnično blago,
  • specializirane prodajalne za prodajo motornih vozil in tehničnih koles,
  • prodajalne pohištva in
  • storitve s področja fotografske dejavnosti, fotokopirnice, urarstva in zlatarstva.

Izvajajo pa se lahko le pod naštetimi pogoji:

  • V vseh zaprtih prostorih velja omejitev ali ena stranka na 30 kvadratnih metrov ali pa ena stranka na prostor.
  • V trgovskih središčih sta potrebna ločen vhod in izhod za stranke. Potrebna je tudi redna ventilacija prostorov, kjer se ponujajo blago in storitve.
  • Upoštevati je treba navodila NIJZ-ja.
  • Delodajalci morajo zaposlenim zagotoviti zaščitno opremo, kot to določajo ostala priporočila.
  • Pristojni inšpektor lahko v primeru kršitev omeji ali prepove dejavnost.

Na vprašanje, za kakšno pedikuro so lahko odprti kozmetični saloni, Cudermanova pravi, da se pedikura sprošča izrecno in zgolj zaradi zdravja starejših občanov, saj imajo ti lahko potencialno resna stanja in lahko povzročajo dodatno obremenitev zdravstvena ter povzročajo hude zaplete, zato se pedikerji odpirajo s tem namenom. Da bi bilo izrecno za starejše, se ni dalo napisati, pravi, ve pa se, zaradi katerega pogoja je bilo to sproščeno.

Omejitve gibanja ostajajo