Otroci lahko zaradi pomanjkanja zaščitne opreme v lekarnah ta teden še nosijo pralne maske. Foto: EPA
Otroci lahko zaradi pomanjkanja zaščitne opreme v lekarnah ta teden še nosijo pralne maske. Foto: EPA

Državni sekretar Damir Orehovec je napovedal, da bodo podrobnosti o samotestiranju otrok v šolah ravnateljem predstavili jutri, sicer pa so večinoma s tem že seznanjeni, saj so o tej možnosti govorili že konec lanskega šolskega leta, je spomnil. Če otrok ali njegovi starši odklanjajo testiranje, je Orehovec predlagal pogovor. Če tudi ta ne bi zalegel, pa lahko ravnatelji, ki imajo dolžnost zagotoviti varno učno in delovno okolje, za posamezen oddelek ali več oddelkov odredijo pouk na daljavo, je razložil na novinarski konferenci vlade.

V sindikatu Sviz so namreč pristojno ministrico Simono Kustec pozvali, naj poda natančnejša pojasnila glede samotestiranja v šolah in odpravi nekatere dileme, povezane s tem, so zapisali. Zanima jih, kako naj poteka obvezno samotestiranje v šolah, kaj naj storijo učitelji, če starši ne dovolijo testiranja otrok oz. nošenje mask, kakšni so protokoli za testiranje otrok v prvi triadi, kje in kdaj naj bi to učenci izvajali, kdo bo pomagal najmlajšim ipd.

Do ponedeljka naj bi bilo dovolj tako testov kot otroških medicinskih mask

Po državi medtem primanjkuje tako otroških medicinskih zaščitnih mask kot testov za samotestiranje. Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je dejal, da so se zato odločili, da lahko otroci še ta teden nosijo maske iz blaga: "Računamo, da bodo lekarne lahko do naslednjega tedna zagotovile dovolj mask."

Prepričan je tudi, da bo lekarnam do konca tedna uspelo zagotoviti tudi dovolj kompletov za samotestiranje, tako da bodo v ponedeljek otroci lahko opravili samotestiranje v šoli.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Opozorila pred nakupi pri nepooblaščenih prodajalcih

Na ministrstvu za zdravje pa so že pred tem opozorili, da je nakup kompletov za samotestiranje varen le pri pooblaščenih prodajalcih. "Vsak nakup prek nepooblaščenih prodajalcev je veliko tveganje za nakup ponarejenih testov, katerih napačni rezultati lahko ogrozijo zdravje mnogo prebivalcev Slovenije. Zato ministrstvo za zdravje poziva vse, da se testi dvignejo samo v pooblaščenih prodajalnah," so navedli.

V preteklih dneh se je namreč v spletnem oglasniku pojavilo nekaj oglasov, v katerih posamezniki prodajajo komplete testov za samotestiranje. Prodajajo jih po podobnih cenah, po kakršnih jih sicer prodajajo v lekarnah. Kot je razvidno s fotografij ob oglasih, so to takšni testi, kot jih je v lekarnah mogoče brezplačno prevzeti z zdravstveno kartico upravičenca, stroške zanje pa krije državni proračun.

Lekarne se bojijo dodatnih obremenitev

V Lekarniški zbornici pred začetkom obveznega testiranja za šolarje opozarjajo, da bo to še povečalo naval na lekarne. Učencem, dijakom in študentom po novem mesečno pripada 15 hitrih antigenskih testov za samotestiranje. "Po vladnem odloku bodo te teste dvignili v lekarni s kartico zdravstvenega zavarovanja," je pojasnila predsednica Lekarniške zbornice Darja Potočnik Benčič. Po njeni oceni bodo lekarne zato dodatno obremenjene, sama pa si težko predstavlja, da bi vse to zmogle. Kot pojasnjuje, so lekarne zaradi povečanega pojava respiratornih obolenj že tako obremenjene.

Starši lahko hitre teste za svoje otroke prevzamejo še ves teden, preden bo samotestiranje postalo obvezno. Ob tem Darja Potočnik Benčič opozarja, da izdajanje testov ni stvar dežurne službe lekarn. "Menim, da bi vlada lahko vse skupaj organizirala drugače in tako manj obremenila lekarne – vsaj za tiste učence, ki pri testiranju potrebujejo pomoč odraslega, torej učitelja, bi lahko teste nabavile šole," je ocenila predsednica zbornice.

V četrtini lekarn dela le po en magister farmacije

Darja Potočnik Benčič je opozorila tudi na kadrovske stiske v lekarnah. Opomnila je, da lekarne vse od izbruha novega koronavirusa ves čas zagotavljajo neprekinjeno oskrbo z zdravili. "Treba se je zavedati, da so tudi za lekarne časi izjemno zahtevni, predvsem zaradi pomanjkanja farmacevtskih strokovnih delavcev. Od skupno 342 lekarn po vsej Sloveniji v kar četrtini vseh lekarn dela samo en magister farmacije. Izpostavljeni smo velikim tveganjem, prisotna sta stiska in odgovornost," je pojasnila Darja Potočnik Benčič, ki se je ob tem zahvalila zaposlenim v lekarnah za njihovo požrtvovalnost.

V ponedeljek so v več lekarnah za STA potrdili, da v lekarnah po Sloveniji občasno primanjkuje testov za samotestiranje. Povečano zanimanje pripisujejo napovedi obveznega samotestiranja za učence in dijake. Nekatere lekarne pa so zaradi povečanega povpraševanja po kirurških maskah in maskah tipa FFP2 ostale brez zalog. Zmanjkalo je predvsem otroških medicinskih mask. Od ponedeljka nošnja mask iz blaga namreč ni več dovoljena.