Različica omikron, ki se hitro širi, po prvih ocenah ni nevarnejša. Foto: Reuters
Različica omikron, ki se hitro širi, po prvih ocenah ni nevarnejša. Foto: Reuters

Vlada je dopolnila odlok o izjemah od karantene na domu po visokotveganem stiku z novim koronavirusom, in sicer v povezavi z različico B.1.1.529 (t. i. omikron). Vsem, ki so bili v tveganem stiku z osebo, za katero obstaja utemeljen sum na okužbo s to različico, se tako izreče karantena – ne glede na to, ali gre za cepljenega ali prebolelega.

Za visokotvegan stik bi se štelo tudi, če se je oseba v zadnjih 14 dneh zadrževala ali potovala v državah in na območjih z visokim tveganjem za okužbo z omikronom ali ima epidemiološko povezavo z osebo, okuženo s to različico. Ob prihodu iz držav ali območij z visokim tveganjem za okužbo z različico omikron je tako obvezna karantena za vse, ne glede na cepilni status, še izhaja iz odloka, ki ga je sprejela vlada in ki začne veljati v soboto.

Na seznam visokotveganih držav in območij so za zdaj uvrščene Južnoafriška republika, Lesoto, Bocvana, Zimbabve, Mozambik, Namibija in Esvatini.

Predlog strokovne skupine: Sproščanje ukrepov, ko bo na intenzivnih oddelkih manj kot 100 bolnikov

V strokovni skupini za covid-19 medtem poteka razprava o možnosti začetka sproščanja covidnih ukrepov, ko bi se število bolnikov v enotah intenzivne terapije spustilo pod 100, je povedala vodja skupine Mateja Logar. Ob tem je poudarila, da se je v preteklosti že izkazalo, da prehitro sproščanje ukrepov vodi v ponovno poslabšanje stanja.

Kot primer poslabšanja je navedla januar, ko se je epidemiološka slika poslabšala po razrahljanih ukrepih med lanskimi božično-novoletnimi prazniki. "Tega si letos ob tolikšni zasedenosti intenzivnih postelj ne moremo privoščiti," je poudarila. Spomnila je na stanje v covidnih bolnišnicah, ki je še vedno zaostreno. Delovanje covidnih oddelkov je po njenih besedah še vedno na ravni t. i. "katastrofalne medicine" in je torej primerljivo z delovanjem v primeru množičnih nesreč. V bolnišnicah po podatkih vlade trenutno zdravijo 1059 covidnih bolnikov, kar je sicer 28 manj kot prej, 269 pa jih potrebuje intenzivno nego (11 manj). Najmlajši covidni bolnik v bolnišnici je star 29 let, najmlajši bolnik v enoti intenzivne terapije pa 27 let.

Vse glasnejše so razprave o obveznem cepljenju

Upadanje epidemije v zadnjih dneh se na ljubljanski infekcijski kliniki še ne pozna, je še opozorila Logar. Še vedno se dnevno ukvarjajo s premeščanjem bolnikov z intenzivnih enot, ki niso več kužni, v t. i. čiste intenzivne enote, da bi zagotovili dovolj postelj za covidne bolnike s kritičnim potekom bolezni.

Manj covidnih bolnikov v bolnišnicah

V četrtek so ob 5485 PCR-testih potrdili 1737 primerov okužbe. Hospitaliziranih je 1059 covidnih bolnikov, 269 na intenzivni negi. Umrlo je še 17 bolnikov s covidom.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno 31.757 aktivnih okužb, sedemdnevno povprečje okužb znaša 1898, 14-dnevno na 100.000 prebivalcev pa 1507.

Število okužb se iz dneva v dan zmanjšuje. Foto: Reuters
Število okužb se iz dneva v dan zmanjšuje. Foto: Reuters

Število aktivnih okužb je bilo v četrtek za 1770 manjše kot dan prej, sedemdnevno povprečje pa znaša 88 primerov manj. Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh pa se je glede na dan prej znižalo za 84.

V četrtek so opravili tudi 61.456 antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate preverjajo še s PCR-testi.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih vlade cepljenih 1.233.253 ljudi, kar je 58 odstotkov prebivalstva. Delež cepljenih z enim odmerkom je med starejšimi od 18 let 69 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 79 odstotkov.

Cepljenih 55 odstotkov ljudi

Z vsemi potrebnimi odmerki je cepljenih 1.154.522 ljudi oz. 55 odstotkov populacije. Z vsemi potrebnimi odmerki je cepljenih 65 odstotkov starejših od 18 let in 75 odstotkov starejših od 50 let. S poživitvenim odmerkom je bilo do zdaj cepljenih 312.800 ljudi, kažejo podatki vlade.

Število okužb tako že nekaj časa počasi upada. Natanko pred tednom dni, 26. novembra, je bilo okužb 2226, dnevno število okužb pa je vrh v tem valu doseglo v sredo, 3. novembra, ko jih je bilo kar 4518.

Cepljenje za zdaj obvezno le v treh državah

Spremembe pravil po prihodu iz afriških držav

Zaradi širjenja različice omikron so se spremenila pravila vstopa v Slovenijo iz afriških držav. Vsi, ki so bili v zadnjih 14 dneh v Južni Afriki, Lesotu, Bocvani, Zimbabveju, Mozambiku, Namibiji ali Esvatiniju, bodo morali ob prihodu v Slovenijo oditi v obvezno 10-dnevno karanteno na domu, med katero bodo morali opraviti tri PCR-teste.

Prvega morajo opraviti takoj po vstopu v Slovenijo, nato pa še peti in deseti dan po napotitvi v karanteno na domu. Obvezne karantene ne morejo predčasno prekiniti.

Še vedno velja, da se tujcem brez prebivališča v Sloveniji, ki prihajajo iz teh držav, vstop ne dovoli.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji