Foto: Reuters
Foto: Reuters

Gre za t. i. pojav tihe hipoksemije, ko se lahko zdravstveno stanje pri bolniku z na videz blago potekajočo boleznijo hitro spremeni v kritični potek, ko je potrebna urgentna hospitalizacija, je povedal Janez Tomažič iz UKC-ja Ljubljana.

Kot je dejal Tomažič, lahko včasih okužba pljuč pri bolnikih z novim koronavirusom poteka zelo prikrito. To ni zelo pogosto, mogoče pa je pri vsakem bolniku. Bolnik je v navidezno dobrem stanju in se ne zaveda, da se na pljučih dogajajo hude bolezenske spremembe. Tudi do deset dni lahko dokaj normalno funkcionira in rahlo hitrejšega dihanja ne opazi niti sam. Zaradi navidezno dobrega stanja ni hospitaliziran in je dejaven bolj, kot bi smel biti.

Nato pa pride nenadoma do dihalne stiske in odpovedi dihanja. V tem primeru je nujno potrebna hospitalizacija v intenzivni enoti. Ker je poslabšanje včasih zelo hitro in intenzivno, bolnik lahko umre, še preden pride v bolnišnico.

Nevarno predvsem za starejše

Ta oblika covida-19 je nevarna predvsem za bolnike, ki imajo na začetku relativno blago obliko bolezni in zato niso hospitalizirani, pozneje pa bolezen tiho in neopazno napreduje. Tiha hipoksemija se lahko sicer zgodi vsem bolnikom, vendar so tisti v bolnišnicah pod stalnim nadzorom in so diagnoza in potrebni ukrepi pravočasni.

Po Tomažičevih besedah je tiha hipoksemija nevarna predvsem za starejše od 60 let, za bolnike z visokim krvnim pritiskom, sladkorno boleznijo ali drugo komorbidnostjo in za bolnike z imunskimi motnjami. Pojav se lahko zgodi tudi pri mlajših, čeprav manj pogosto.

V Sloveniji niso opazili množičnega pojava tihe hipoksemije, ker epidemija ni zelo obsežna. Tomažič je še opozoril, da je število bolnikov trenutno padlo, vendar se lahko zaradi sprostitve ukrepov pojavi drugi val okužb. Če bo število znova naraslo, bo treba biti še pozornejši na tiho hipoksemijo, "tiho ubijalko".