Tako je za Odmeve na Televiziji Slovenija pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar. Prvo spreminjanje ukrepov lahko pričakujemo že ta teden, po četrtkovi seji vlade. Najverjetneje se bodo ukrepi sproščali v fazah.

"Ta trenutek je v slovenskih bolnišnicah 1000 covidnih bolnikov od skupno 6600 bolniških postelj, ki jih imamo na razpolago. Na teh tisočih posteljah bi sicer izvajali druge posege, a so ta trenutek zasedene in za zdravstvo to ni normalno. Zato je treba stremeti k ukrepom, ki omogočajo, da se zunaj bolnišnic živi dokaj normalno, a se hkrati ohranja vzdržen sistem," je povedal Poklukar.

Foto: Twitter/Vlada RS
Foto: Twitter/Vlada RS

V nedeljo so potrdili 3601 okužbo z novim koronavirusom. Okužbe so bile potrjene med 1062 PCR-testi in 48.983 hitrimi antigenskimi testi. Okužb je bilo 656 manj kot v soboto in 35 odstotkov manj kot pred tednom dni.

Po podatkih NIJZ-ja je trenutno 140.334 aktivnih primerov okužb, kar je 4938 manj kot dan prej. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 7275, kar je 274 manj kot dan prej.

564 hospitalizacij zaradi covida-19

V nedeljo je umrlo 18 bolnikov s covidom-19. V bolnišnicah jih je z okužbo 959, od tega 139 v enoti intenzivne nege. 446 bolnikov je na navadnih oddelkih hospitaliziranih zaradi hude oblike koronavirusne bolezni, 118 jih je zaradi covida-19 na intenzivni negi. Drugi so v bolnišnici zaradi drugih bolezni in težav, je pa pri njih tudi potrjena okužba z novim koronavirusom.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Sproščanje pri kratkotrajnih stikih in na prostem

Ker so razmere v bolnišnicah za zdaj stabilne, se pristojni ukvarjajo z vprašanjem, kako in v kakšni meri sprostiti nekatere omejevalne ukrepe, ki so uvedeni zaradi epidemije koronavirusne bolezni. Vodja strokovne svetovalne skupine Mateja Logar je za Radio Slovenija poudarila, da se splošni ukrepi – nošenje mask, razkuževanje, vzdrževanje razdalje, prezračevanje, delo od doma – v prihodnjih tednih zagotovo še ne bodo ukinjali.

Lahko pa se pričakuje sproščanje predvsem tam, kjer so prisotni kratkotrajni stiki med uporabniki in ponudniki storitev, kjer so prostorske razmere takšne, da ni prevelike gneče, in pri dejavnostih, ki potekajo na prostem.

Najmanj sproščanja pa bo na področjih zdravstva, socialnega varstva in šolstva, saj morajo na teh področjih najbolj poskrbeti za varnost vseh vključenih, pravi Mateja Logar.

Manj okužb - manj ukrepov?