Uveljavljanju PCT-pogoja za obiskovalce gostinskih lokalov nasprotuje 54 odstotkov vprašanih v Valiconovi raziskavi. Foto: BoBo
Uveljavljanju PCT-pogoja za obiskovalce gostinskih lokalov nasprotuje 54 odstotkov vprašanih v Valiconovi raziskavi. Foto: BoBo

Rezultati raziskave #Novanormalnost, ki jo izvaja družba Valicon, kažejo, da več kot 50 odstotkov anketiranih podpira tudi uvajanje pravila PCT še za zaposlene v turističnih namestitvah, šolstvu, osebnih storitvah, gostinstvu in vrtcih. Rahlo večje je nasprotovanje uvajanju pravila PCT za zaposlene v kulturnih ustanovah, v trgovinah in trgovskih centrih ter za zaposlene v industriji in podjetjih nasploh.

Foto: Valicon
Foto: Valicon

Bistveno večje je nasprotovanje uveljavljanju pogoja PCT, ko gre za obiskovalce različnih javnih prostorov. Le v treh primerih je podpora višja od nasprotovanja, in sicer pri obiskovalcih zdravstvenih domov in lekarn, javnih prireditev v notranjih prostorih ter hotelov in drugih turističnih namestitev. Za obiskovalce vseh drugih naštetih javnih prostorov je v javnosti nasprotovanje uveljavitvi pogoja PCT statistično značilno višje od podpore, najbolj za otroke v vrtcih in učence osnovnih šol, najmanj za obiskovalce gostinskih lokalov in študente.

Foto: Valicon
Foto: Valicon

Porast pesimizma in upad namere o cepljenju

Zadnja meritev raziskave #Novanormalnost je pokazala tudi, da je namera cepljenja v primerjavi z zadnjo meritvijo znova občutno nižja. Ob prvem avgustovskem koncu tedna so zaznali 62-odstotno namero (gre za seštevek že vsaj enkrat cepljenih in tistih, ki pravijo, da se bodo zagotovo ali verjetno cepili), kar je za šest odstotnih točk manj kot konec julija. Kot izpostavljajo pri Valiconu, smo se s tem vrnili na stanje z začetka poletja.

Dobra polovica anketirancev je odgovorila, da so že cepljeni, odstotek teh, ki bi se zagotovo cepili, pa je od prejšnje meritve padel s sedem na štiri odstotke. Malenkost nižji je tudi delež teh, ki bi se verjetno cepili (tokrat je takih šest odstotkov vprašanih, konec julija sedem odstotkov).

Po zadnjih podatkih NIJZ-ja je z vsemi potrebnimi odmerki cepljenih dobrih 40 odstotkov prebivalcev. Foto: EPA
Po zadnjih podatkih NIJZ-ja je z vsemi potrebnimi odmerki cepljenih dobrih 40 odstotkov prebivalcev. Foto: EPA

Malenkost več je takih, ki so odgovorili, da se ne bodo cepili (15 odstotkov, konec julija 14 odstotkov). Delež tistih, ki odgovarjajo, da se zagotovo ne bi cepili, je narasel za štiri odstotne točke, na 23 odstotkov. Skladno s tem sta po nekajmesečni rasti občutno nižji tudi minimalna in maksimalna dosegljiva stopnja precepljenosti v populaciji od 18 do 75 let. Prva je v primerjavi z dvema tednoma nazaj padla z 72 na 68 odstotkov, druga pa z 81 na 77 odstotkov, ugotavlja Valicon.

Tokratna Valiconova meritev kaže, da je trenutno doživljanje epidemije znova precej pesimistično, črnogled je tudi pogled v prihodnost, a občutno manj je tudi interesa za spremljanje dogodkov, povezanih z epidemijo. Pri Valiconu ugotavljajo, da so ljudje epidemije že precej naveličani, čeprav ima ta še vedno precej negativen vpliv na doživljanje vsakdanjega življenja.

Raziskavo #Novanormalnost so pri Valiconu opravili med 6. in 8. avgustom na vzorcu 519 vprašanih.