Foto: EPA
Foto: EPA

Iz urada hrvaškega predsednika parlamenta Gordana Jandrokovića (HDZ) so sporočili, da so v večernih urah dobili izvid testa, ki je pokazal, da je pozitiven. Ima blage simptome, počuti se dobro in je doma, so še poudarili. Jandroković je šel v sredo v 14-dnevno samoizolacijo, potem ko je bil v stiku z okuženim vodjo svojega urada. V samoizolaciji je od srede tudi eden od petih podpredsednikov sabora Željko Reiner (HDZ).

V zadnjem dnevu so na Hrvaškem izvedli 4793 testov in potrdili 333 okužb z novim koronavirusom, s covidom-19 je umrlo sedem okuženih. To je najvišje dnevno število na novo okuženih v tem tednu. V štirih dneh so na Hrvaškem potrdili skupno 960 novih okužb.

Novo žarišče je v Siško-moslavški županiji, kjer je 59 novookuženih. Med njimi je večina udeležencev predstavitve knjige v vasi Gornja Jelenska blizu Siska. Iz Splitsko-dalmatinske županije poročajo o 29 novih primerih, v Primorsko-goranski županiji so v zadnjem dnevu potrdili osem novih okužb, v Istrski županiji ni bilo na novo okuženih.

Na Hrvaškem je trenutno 1446 aktivnih okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 286 bolnikov, med njimi jih je 23 priključenih na medicinske ventilatorje.

Na Madžarskem več kot tisoč novookuženih

Na Madžarskem so v zadnjih 24 urah potrdili 1322 novih okužb, umrlo je 17 bolnikov s covidom-19. V zadnjih dveh tednih je država z 10 milijoni prebivalcev poročala dnevno o od 700 do tisoč novih okužbah. Narašča tudi število smrtnih žrtev covida-19. V četrtek so poročali o smrti 16 bolnikov, danes o 17, skupno 798. V bolnišnicah je danes 740 bolnikov, od tega 47 na medicinskih ventilatorjih.

Strokovnjaki opozarjajo, da je porast okužb še posebej skrb vzbujajoč zaradi visokega odstotka pozitivnih na testih; v zadnjem mesecu je bilo na testih pozitivnih od šest do 12 odstotkov tistih, ki so opravili test. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije mora biti odstotek pozitivnih testov pod petimi odstotki, da je epidemija pod nadzorom.

Kateri svetovni voditelji so oboleli za covidom-19?

Poljska s skoraj dva tisoč novookuženimi

Že drugi dan zapored pa iz Poljske poročajo o rekordnem številu novih okužb. Ministrstvo za zdravje je sporočilo, da so v 38-milijonski državi potrdili rekordnih 2292 novih okužb. V četrtek so poročali o 1967 okužbah, kar je bilo največ od izbruha pandemije.

Najbolj prizadeta območja so na jugu in zahodu države ter prestolnica Varšava, kjer so v zadnjih 24 urah potrdili 246 okužb. Skupno so v državi doslej potrdili 95.773 okužb, umrlo je 2570 bolnikov, poroča DPA.

O novem rekordnem številu okužb poročajo tudi iz Nemčije

Z Inštituta Roberta Kocha so sporočili, da so v zadnjih 24 urah potrdili 2673 okužb, kar je največ od sredine aprila. Umrlo je še osem bolnikov s covidom-19, skupno 9503.

Na vrhuncu epidemije konec marca in na začetku aprila so v državi dnevno imeli več kot 6000 novih okužb.

V italijanski deželi Lacij obvezno nošenje mask na prostem

Oblasti v italijanski deželi Lacij so zaradi porasta števila okužb z novim koronavirusom zaostrile ukrepe. V deželi, v kateri leži tudi prestolnica Rim, je po novem obvezno nošenje zaščitne maske tudi na prostem, je danes sporočil predsednik dežele Nicola Zingaretti. Izjema velja za otroke, ki so mlajši od šest let, in za osebe, ki na prostem izvajajo športne dejavnosti.

V Kampaniji so že prejšnji teden uvedli obvezno nošenje mask na prostem. To velja tudi že v več drugih delih Italije, med drugim v Genovi in Bologni.

V Italiji so v četrtek potrdili 2548 novih okužb z novim koronavirusom, dan prej jih je bilo 1851. To je največ od 24. aprila. Obenem so v četrtek potrdili še 24 smrtnih žrtev, skupno je koronavirusna bolezen 19 v Italiji zahtevala 35.918 življenj.