Foto: Reuters
Foto: Reuters

Največ novookuženih je v Splitsko-dalmatinski županiji, in sicer kar 75. Sledi mesto Zagreb s 44 okuženimi in hrvaška Istra s 27 novookuženimi. 127 okuženih z novim koronavirusom je na zdravljenju v bolnišnici, 13 jih je na respiratorju. Trenutno je v samoizolaciji 5929 okuženih. V zadnjih 24 urah so izvedli 2397 testov, poroča portal Index.hr.

Nemčija odsvetuje potovanje v Dalmacijo

Nemški Inštitut Roberta Kocha je zaradi naraščanja števila okuženih z novim koronavirusom Dalmacijo razglasil za tvegano območje, saj so tam potrdili več kot 50 novih okužb na 100.000 prebivalcev.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

V Nemčiji velja, da morajo potniki, ki pridejo iz držav oziroma delov držav, ki so označeni kot tvegani, opraviti test na novi koronavirus in ostati v domači karanteni, dokler ne dobijo negativnega izvida.

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je potezo Nemčije označil za "politično igro", ki pa da je bila pričakovana. "Legitimno je, da vse te države skrbi za zdravje svojih državljanov, začenja se šolsko leto in zato so bolj usmerjeni k ukrepom za obvarovanje svojih državljanov."

O opazki o "politični igri" pa: "Pogovarjal sem se tudi s kolegi ministri iz drugih držav, ki so samo rekli, da je to del političnega pritiska v teh državah."

Hkrati je pozdravil odločitev Berlina, da na rdeči seznam niso uvrstili vseh regij.

V hrvaški Istri je trenutno 49 aktivno okuženih, na celotnem Hrvaškem pa več kot 1500.

Sorodna novica Hojs: Hrvaška od jutri "rdeča", čas za vrnitev v Slovenijo brez karantene do vključno ponedeljka

Od polnoči na rdečem seznamu tudi za Slovenijo

Hrvaško bo na rdeči seznam danes opolnoči uvrstila tudi Slovenija.

V Sloveniji obstaja velik politični pritisk, da se zameji širjenje okužb, zato politiki sprejemajo ukrepe, ki presegajo objektivne okoliščine.

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš

Beroš se ne strinja s slovenskim vladnim govorcem Jelkom Kacinom, ki je stanje na Hrvaškem označil za dramatično. "Ne bi želel komentirati njegovih besed, očitno ni dobro poučen o stanju hrvaškega zdravstvenega sistema. Hrvaška je zagotovo evropski in svetovni šampion turizma, prepričan sem, da se je največji del slovenskih državljanov, ki so dopustovali na obali, počutil varne in zaščitene, okoli 100.000 jih je tu trenutno."

Minister je ob tem Slovence označil za striktne. "Postavili so mejo okužb in mi smo bili v tistem trenutku še pod to mejo, je pa legitimno, da se bojijo okužb pred začetkom šole, ni pa v redu, da situacijo na Hrvaškem prikazujejo kot alarmantno in dramatično. Nekaj je, kar njihova uradna politika objavlja, drugo pa, kaj oni zasebno in polformalno govorijo.

In še: "V Sloveniji obstaja velik politični pritisk, da se zameji širjenje okužb, zato politiki sprejemajo ukrepe, ki presegajo objektivne okoliščine."

Počivalšek proti zaostrovanju "vsepovprek"

Se pa je na Twitterju oglasil slovenski minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, ki se je, v nasprotju z mnenji strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje, izrekel proti zaostrovanju ukrepov na meji "kar vsepovprek".

"Odločitev o tem, kako bomo v prihodnje prehajali SI-HR mejo, mora biti sprejeta na podlagi tehtnih argumentov. Zaostrovanje ukrepov vsepovprek lahko privede do krivičnega "kaznovanja" ljudi in podjetij, ki se ves čas vedejo odgovorno do sebe in drugih. To je moje stališče," je zapisal Počivalšek.

Britanci iz Hrvaške v karanteno

Tudi Združeno kraljestvo naj bi zaradi povišanega vnosa okužb Hrvaško še danes umaknilo s seznama varnih držav, kar bi pomenilo 14-dnevno karanteno za vse, ki pridejo iz te države.

Na Hrvaškem trenutno dopustuje okoli 20.000 Britancev. Po poročanju Guardiana so na Otoku potrdili večje število okužb, ki so jih vnesli prav povratniki iz Hrvaške. Odločitev vlade o obvezni karanteni bi lahko britanska vlada sklenila še danes.

Za zdaj sicer še niso potrjeni primeri vnesenih okužb, a bilo naj bi na isti ravni, kot so bili potrjeni primeri vnesenih okužb iz Španije, zaradi česar je London Španijo umaknil s seznama varnih držav. S seznama je umaknjena tudi Francija.

Sorodna novica Hrvaška na rdeči seznam. Vsi, ki so že tam, se lahko brez karantene vrnejo vsaj do nedelje.

Iz Hrvaške v Avstrijo le z negativnim testom

Hrvaška je močno nasprotovala odločitvi Avstrije, ki je v ponedeljek uvedla obvezno karanteno za vse, ki v državo vstopajo iz Hrvaške, če ne bodo imeli negativnega testa na novi koronavirus, ki ne bo starejši od 72 ur. Kdor testa nima, ga bo moral opraviti v 48 urah, do izvidov pa bo moral ostati v karanteni.

Beroš je skušal danes visoke številke postaviti v kontekst z argumentacijo, da je Hrvaška pač turistična država, "šampion turizma v Evropi, morda tudi v svetu". "Z obzirom na število turistov, število obolelih še ni tako veliko. Celo leto smo imeli situacijo pod nadzorom. Se pa nam je zgodilo nekaj drugega, to so ta druženja, kjer sicer smo posredovali, a ne restriktivno."

Beroš je še dodal, da se sezona počasi bliža koncu, da pa bodo omogočili turistom, ki bodo septembra še dopustovali na Hrvaškem, da se počutijo varne.

"Mislim, da bomo lahko vse nadzirali, z jesenjo pa bo prišel čas, ko bomo morali biti previdnejši," je še sklenil, poroča N1.

Na Hrvaškem so v sredo potrdili 219 primerov okužb, kar je bil do tedaj rekord, največ na območju Zagreba in Splita.

Hrvaška na rdeči seznam držav