Medicinska sestra in redovnica pred bolnišnico v Zagrebu. Foto: EPA
Medicinska sestra in redovnica pred bolnišnico v Zagrebu. Foto: EPA

Na Hrvaškem je bilo pozitivnih dobrih devet odstotkov od skupno 5939 izvedenih testov v zadnjem dnevu. Umrl je en človek s covidom-19.

Omejitev obratovalnega časa gostinskih lokalov, ki so lahko odprti do polnoči, so danes podaljšali še za 15 dni oziroma do 22. oktobra.

Zagrebški gostinci bodo danes ob 11.58 za eno uro prenehali streči goste in izstavljati račune. Z akcijo želijo opozoriti na težak položaj, v katerem so se znašli zaradi epidemije.

Od države zahtevajo oprostitev plačila davka na dodano vrednost (DDV) do 1. marca 2021, znižanje DDV-ja na hrano in pijačo, vključno s kavo, pivom, vinom in brezalkoholnimi pijačami, ter pomoč pri posojilih za likvidnost in naložbe.

Medtem so se v Zagrebu zbrali frizerji, ki opozarjajo na tegobe njihove obrti zaradi omejevalnih ukrepov. Med drugim zahtevajo znižanje davčne stopnje na frizerske storitve.

Merjenje vročine pred bolnišnico v Sarajevu. Foto: EPA
Merjenje vročine pred bolnišnico v Sarajevu. Foto: EPA

Na Hrvaškem je trenutno 2026 aktivno okuženih z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 361 bolnikov s covidom-19, med njimi jih 27 potrebuje pomoč respiratorja, je še sporočil nacionalni štab civilne zaščite.

V Osiješko-baranjski županiji so potrdili 56 okužb, v Splitsko-dalmatinski 48, v Vukovarsko-sremski 30, v Dubrovniško-neretvanski 21 ter v Primorsko-goranski 12 okužb, navaja HRT.

Pred današnjim rekordom so na Hrvaškem največ okužb v enem dnevu potrdili 3. septembra, ko so jih našteli 369.

Napoved novih ukrepov

Zaradi velikega porasta dnevnega števila novi okužb se je na sedežu vlade premier Andrej Plenković sestal s predstavniki nacionalnega štaba civilne zaščite. Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (Hzjz) Krunoslav Capak je po srečanju povedal, da se intenzivno pogovarjajo o uvajanju novih ukrepov za zajezitev širjenja okužb. Ponovil je, da so imeli srečanja s hrvaško škofovsko konferenco kot tudi s predstavniki različnih sektorjev gostincev, s katerimi so obravnavali podrobnosti načrtovanih ukrepov.

"Uveljavili bomo obvezno uporabno obraznih mask v vseh zaprtih prostorih, kot tudi na prostem, kjer se ni možno izogniti neposrednim stikom," je dejal Capak. Kot je napovedal, bodo omejili tudi nekatera zbiranja, ki jih doslej niso posebej izpostavljali. Nove ukrepe bodo objavili v začetku prihodnjega tedna. Capak je poudaril, da bodo storili vse, da bi se izognili karantenam ter omogočili nadaljevanje obstoječih gospodarskih in družbenih dejavnosti.

V BiH-u 453 okužb in pet smrtnih žrtev

V Bosni in Hercegovini so izvedli 2200 testov in potrdili 453 okužb z novim koronavirusom - 296 v Federaciji BiH, 155 v Republiki srbski ter dva v distriktu Brčko.

Največji žarišči novega koronavirusa v BiH sta območje Sarajeva s 44 novimi okužbami in Banja Luka s 36 novimi primeri.

Rekordno število novih okužb po Evropi