V Izraelu se število okužb hitro povečuje. Foto: AP
V Izraelu se število okužb hitro povečuje. Foto: AP

Prejšnji dnevni rekord, ki je znašal 11.344 novih okužb, so imeli 2. septembra lani, so sporočile izraelske oblasti. Premier Naftali Benet je napovedal nadaljnjo rast števila okužb in rojake pozval k cepljenju proti covidu-19.

Danes je ministrstvo za zdravje sporočilo, da bodo imeli prioritetni dostop do PCR-testiranja le ranljive skupine in starejši od 60 let, medtem ko bo za cepljene ljudi, ki bodo imeli tvegan stik, za karanteno dovolj pozitivni izvid pri samotestiranju doma. Od petka bo tako obvezen PCR-test ob stiku z okuženo osebo samo za tvegane skupine in starejše od 60 let, za vse druge bo zadostoval hitri antigenski test.

Na splošno v Izraelu velja pravilo, da karantena ob stiku z okuženo osebo in negativnem testu ni obvezna za cepljene proti covidu-19. Necepljeni morajo v vsakem primeru v sedemdnevno karanteno. Ob pozitivnem testu velja desetdnevna karantena.

Skoraj 4,3 od 9,4 milijona Izraelcev je sicer prejelo že tretji odmerek cepiva. Medtem so v državi začeli tudi že cepljenje s četrtim odmerkom. Cepijo ljudi z oslabljenim imunskim sistemom, starejše od 60 let in zdravstvene delavce.

  • V Argentini rekordnih 80.000 okužb

Argentina je 1. novembra odpravila nekatere ukrepe in meje znova odprla za tujce. Foto: AP
Argentina je 1. novembra odpravila nekatere ukrepe in meje znova odprla za tujce. Foto: AP

O rekordnem številu dnevnih okužb poročajo tudi iz Argentine, kjer so jih zaznali 81.210. To je okoli 60 odstotkov več od zadnjega rekorda 30. decembra lani, ko so zaznali nekaj več kot 50.000 okužb.

Umrlo je 49 ljudi. V ponedeljek so medtem našteli okoli 44.400 primerov, kar je skoraj polovica manj.

Argentina je na začetku decembra poročala o prvem primeru okužbe z različico omikron. K hitremu širjenju je verjetno pripomoglo tudi to, da je argentinska vlada septembra odpravila številne ukrepe proti koronavirusu in postopoma odprla meje za tujce. Omejitve je ohranilo le nekaj provinc.

Novi vrh medtem sovpada s poletnimi počitnicami na južni polobli, ko po državi potuje na tisoče ljudi.

Kljub težavam pri dobavi cepiva je polno cepljenih več kot 70 odstotkov Argentincev. Doslej so v državi s 45 milijoni prebivalcev od začetka pandemije imeli skupno okoli 5,8 milijona okužb s koronavirusom, za posledicami covida-19 pa je umrlo približno 117.000 ljudi.

  • Žarišče okužb na Okinavi

Z visokim porastom okužb se spoprijemajo tudi na japonskem južnem otoku Okinavi. Oblasti zato razmišljajo, da bi na območju razglasili izredne zamere, kar bi se zgodilo prvič po 30. septembru.

V 125-milijonski Japonski so v torek prvič v treh mesecih potrdili več kot 1000 okužb, pri čemer jih je bilo 225 na Okinavi, ki je trenutno eno izmed žarišč. Po besedah guvernerja Okinave Dennyja Tamakija je Okinava vstopila v šesti val okužb.