Novinarska konferenca vlade
Sorodna novica DZ potrdil sveženj ukrepov za pomoč ob epidemiji

Davčni svetovalec in član strokovne skupine Ivan Simič je na novinarski konferenci vlade na daljavo sporočil, da so v računalniški sistem do zdaj sprejeli okoli 16.000 potrjenih izjav od samozaposlenih ali od samostojnih podjetnikov za mesečni temeljni dohodek. To je po njegovi oceni veliko.

Poudaril je, da prejmejo veliko vprašanj, ali naj izpolnijo izjavo za en mesec ali za tri mesece. Simič predlaga, da za vse tri. Nekateri se obotavljajo, ker ne vedo, ali bodo presegli cenzus. Simič svetuje, naj v vsakem primeru če si državne pomoči želijo izpolnijo ali oddajo vlogo. Končni izid kako so poslovali bodo tako ali tako vedeli šele naslednje leto. Pomoč bodo zdaj prejeli. In če bodo naslednje leto ugotovili, da so cenzus presegli, potem se lahko samoprijavijo Fursu in nato vrnejo denar. Brez obresti, je poudaril Simič. Te bodo zaračunali le ob namernih kršitvah.

Sorodna novica Furs od ponedeljka zvečer prejel že 10.000 izjav samozaposlenih

"Brez skrbi in nekega strahu uveljavljajte plačilo," je pozval.

Prva nakazila samozaposlenim, ki so zaprosili za oprostitev plačila socialnih prispevkov in izplačilo mesečnega temeljnega dohodka, bodo po Simičevih besedah 24. aprila. Takrat bodo sredstva prejeli tisti, ki bodo izjavo o upravičenosti vložili do 18. aprila.

"Tisti, ki bodo izjavo vložili od 19. do 30. aprila, bodo sredstva prejeli 10. maja. Tisti, ki jo bodo vložili od 1. do 31. maja, pa bodo sredstva prejeli 10. junija," je pojasnil. Poudaril je, da bodo tudi tisti, ki bodo izjavo vložili šele maja, prejeli vsa tri izplačila. "Nič ni izgubljeno," je dodal.

Glede uveljavitve prvega svežnja pa je povedal, da se spopadajo z nekaterimi težavami, ki so posledica hitre priprave. Rešujejo pa jih med drugim z razvojem programov za obračun plač in informacijskim povezovanjem s podjetji.

Kacin: Treba bo realno oceniti trend

Vladni govorec za epidemijo Jelko Kacin je spomnil, da je v pripravi tudi drugi sveženj ukrepov za blaženje posledic krize zaradi epidemije in bo pripravljen do konca meseca.

Oba svežnja zajemata številna področja in rekorden obseg finančnih sredstev. Vsa področja in vprašanja niso bila obravnavana, tudi zaradi časovne stiske, je poudaril. Za reševanje odprtih vprašanj si bodo še prizadevali.

Sorodna novica Pristojni razmišljajo o sproščanju prehajanja med občinami in določenih dejavnosti na prostem

Pomembna opažanja gospodarskih in drugih subjektov glede prvega svežnja v praksi lahko omogočajo celovitejšo in vključujočo obravnavo v drugem svežnju.

Glede morebitnega sproščanja ukrepov pa je dejal, da je vlada že pripravila spremembe odlokov, sprejemanje pa je odvisno od četrtkovih podatkov.

Od vsega tega je odvisno, kakšna bo odločitev vlade na popoldanski seji. Seja je zamaknjena v popoldanski čas prav z razlogom, da bo lahko strokovna skupina pri ministru za zdravje realno ocenila, ali se trend, ki se ga veselimo že nekaj dni, nadaljuje, je sklenil Kacin.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.