Foto: UKC Ljubljana
Foto: UKC Ljubljana

Bolnišnice ob največjem navalu bolnikov doslej že skorajda klecajo, sproti iščejo dodatne intenzivne postelje, na pomoč prihaja na desetine zdravstvenih in drugih kadrov iz cele države. Bolezen in skrajno zaostreno situacijo je med številnimi covidnimi bolniki na lastni koži doživela Milka Pavlovič, ki je bila zelo skeptična do cepiva. "Sama delam v zdravstvu več kot 40 let. Vsi nadrejeni so spodbujali k cepljenju, ampak sem si zatiskala oči," je povedala v pogovoru s Heleno Lovinčič za Radio Slovenija.

Kot pravi, se je okužila v UKC-ju, k sreči pa ni okužila nikogar drugega. Na testiranju je bila pozitivna 2. novembra, potem pa se je njeno stanje vsak dan slabšalo. Počutila se je popolnoma nemočno. "Nisem mogla več dihati, zato sem poklicala sina. Odpeljali so me na infekcijsko kliniko, kjer so me res pričakali od zdravstvenega osebja, zdravnikov, oskrbe ..." se spominja dogodkov pred dobrim tednom dni. Kot pravi, je naše zdravstvo na robu, a "vodstvo UKC-ja in glavne sestre kliničnih oddelkov so lahko ponosni na svoje zaposlene. To je taka čistoča, taka urejenost, taka stroka. Sestre cele noči hodijo med bolniki, vozijo bolnike na stranišče, jih preoblačijo."

Kot pravi, je bila sama zelo skeptična do cepiva, zdaj pa načrtuje, da se bo šla cepit, takoj ko bo to mogoče. "Stroka je stroka, v njo naj se nihče ne meša. Zdravniki so tisti, ki odločajo o cepivu," je jasna in ob tem spomni na čas epidemije črnih koz, ko so se ljudje hiteli cepit in ni nihče dvomil o cepivu. "Covid je veliko zlo, hvala zdravnikom, da so me rešili."

Razmišljanje "če moram umreti, pač moram"

Na vprašanje, zakaj se je bala cepiva, odgovarja, da se je sama požvižgala na cepljenje, medtem ko so se njeni otroci in snahe cepili. "Sem govorila: če moram umreti, pač moram. Ampak ko zboliš, vidiš, kakšno napako si naredil. Ubogati je treba stroko. Jaz sem naredila škodo sebi in vsem okoli sebe, ker so se krepko borili za moje zdravje."

Tistim, ki dvomijo o dobrobiti cepljenja, polaga na srce, naj dobro razmislijo. "Naj se usedejo in s svojo glavo razmislijo, imajo družine, otroke, vnuke. Vsi si želimo živeti. Naj si podaljšajo življenje, naj si ne zatiskajo oči. Ker cepivo bo pomagalo pri okužbi, da jo lažje preboliš."

V bolnišnicah se na navadnih oddelkih zdravi okoli 40 odstotkov polno cepljenih, na intenzivnih terapijah pa manj kot 10 odstotkov. Kot poudarja stroka, cepivo ne more preprečiti okužbe, pomaga pa, da je potek bolezni lažji, kar jasno kažejo podatki.

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete na spodnji povezavi.

Je vrh četrtega vala res za nami?