Kdaj bodo znova zaživeli slovenski stadioni, še ni znano. Foto: www.alesfevzer.com
Kdaj bodo znova zaživeli slovenski stadioni, še ni znano. Foto: www.alesfevzer.com

Po sredini napovedi ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec, da bo na začetku prihodnjega tedna vlada začela sproščati ukrepe na področju tekmovalnega športa, je na četrtkovi novinarski konferenci Jelko Kacin povedal, da se s 4. majem lahko začnejo treningi v nekontaktnih disciplinah.

Bosta svetovni prvenstvi v Planici in na Pokljuki potekali brez gledalcev?

Vodja svetovalne skupine ministrstva za zdravje Bojana Beović je dejala, da so iz strokovnega stališča v prvi fazi mogoči vsi individualni kondicijski treningi, tudi v ekipnih športih. "Verjetno bo mogoč kakšen dogovor za zaprte skupine vrhunskih športnikov, ki bi lahko trenirale v karanteni, brez stikov z zunanjostjo. Okužba bi se v kolektivu lahko zelo hitro raznesla," je dodala.

Medtem ko so se državna prvenstva v nekaterih največjih ekipnih športih že končala z razglasitvijo prvaka ali brez prvaka, pa je še nejasna usoda nogometne Prve lige. Glede morebitnega nadaljevanja aktualne sezone na slovenskih zelenicah in morebitnega zgledovanja po državah s podobno ali slabšo epidemiološko sliko je Beovićeva povedala: "To je zame preveč konkretno vprašanje. S strokovnega stališča je smiselno, da trenutno stanje opazujemo 14 dni in da se za nova odpiranja odločimo šele po tem obdobju. Če bomo epidemijo uspeli obvladati na enak način kot do zdaj, ne bo povečanega števila primerov in možnosti za odpiranje bodo."

NZS ima že pripravljene protokole za začetek dela

Na Nogometni zvezi Slovenije (NZS) imajo že pripravljene protokole za začetek dela, zdaj pa čakajo ustrezne potrditve in morebitne dopolnitve pristojnih državnih organov, so potrdili za STA. "Zveza je že pred časom poslala priporočila glede treninga in igranja nogometa pristojnemu ministrstvu, ampak odgovora države ali pristojnih institucij še nismo prejeli," so zapisali.

NZS sicer iz izjav predstavnikov vlade na novinarski konferenci razume, "da klubi lahko pričnejo treninge ob upoštevanju določenih pogojev, kar pomeni, da lahko v nadaljevanju razmišljamo tudi o igranju prvenstvenih tekem, seveda ob upoštevanju omejitev zaradi epidemije."

Začetek tekmovanj še ni datumsko opredeljen

Marjan Dolinšek, novi državni sekretar za šport, je za Slovensko tiskovno agencijo (STA) dejal, da naj bi vlada na seji, ki bo predvidoma 4. maja, govorila o podrobnih ukrepih za treninge slovenskih športnikov. Govorili naj bi tudi o ukrepih za začetek tekmovanj.

"Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pripravljamo dva sklopa načrtov za sproščanje športa v prihodnje, tako treningov kot tekmovanj. Načrte še usklajujemo, o njih bo razpravljalo tudi ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Podrobne predloge za uvedbo treningov so na poziv Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) pripravile panožne zveze," je pojasnil Dolinšek.

Ministrstvo predlaga, da bi lahko trenirali vsi registrirani športniki, na vseh športnih objektih in površinah za šport, tako v dvoranah kot v naravi, razen v vzgojno-izobraževalnih ustanovah.

Pri vadbi bodo morali športniki in trenerji ohranjati najmanj dva metra medsebojne razdalje. Telesni stik med športniki ne bo dovoljen, tako tudi ne skupinska vadba nogometa, košarke in drugih ekipnih športov. Stik med športniki bo dovoljen izključno v delu tehničnega treninga, vendar vedno z istim partnerjem, kot je to pri judu, je povedal Dolinšek.

Športniki bodo morali izpolnjevati vsa navodila pristojnih zdravstvenih institucij za preprečevanje okužb, za nadzor bodo morale panožne zveze imenovati odgovorne osebe.

Pri uvedbi tekmovanj bo šlo prav tako za postopno ponovno uvedbo in ta čas datumsko še ni opredeljen. Najprej jih bo mogoče pripraviti v individualnih panogah. Opredeliti bo treba tudi uporabo slačilnic, garderob, skupnih prostorov, žog in drugih rekvizitov ter orodij.

Svetovno prvenstvo v poletih, ki bi moralo biti v Planici marca, je prestavljeno na december. Foto: BoBo
Svetovno prvenstvo v poletih, ki bi moralo biti v Planici marca, je prestavljeno na december. Foto: BoBo

Kacin je glede možnega zagona športnih tekmovanj na čelu z nogometno ligo povedal, da morajo ukrepe in predloge zanje v sodelovanju z lokalnimi in državnimi oblastmi pripraviti nacionalne panožne zveze, "bodo pa gotovo na začetku brez gledalcev, kot povsod po Evropi". Dejal je, da si tako kot slovenska javnost želi izvedbe svetovnega prvenstva v smučarskih poletih decembra v Planici in februarja v biatlonu na Pokljuki, tudi če bi bilo to mogoče pripraviti le brez občinstva.

Glede odpovedanih velikih tekmovanj v Sloveniji pa je pojasnil, da sredstev za nadomestitev izpada prihodkov iz proračuna ne bo. To je bil eden od 11 predlogov ukrepov za pomoč športu, ki sta ga pripravila Olimpijski komite Slovenije (OKS) in direktorat za šport na pristojnem ministrstvu. Kacin je dejal, da vlada o njih še ni govorila in da bodo obravnavani v tretjem svežnju ukrepov vladne pomoči v naslednjih tednih.

Letni program športa, po katerem šport dobiva sredstva iz proračuna, je ta čas zamrznjen in bo po Kacinovem mnenju izveden, vendar verjetno v okrnjeni obliki. "Ta čas se sprejemajo ukrepi za preživetje športa in njegov ponovni zagon. To je velika odgovornost vlade in ministrstva, pristojnega za šport, tudi za prihodnje, saj si vsi želimo, da bi naši športniki nadaljevali uspehe na mednarodni ravni," je še dodal Kacin, ki je bil v preteklosti tudi član organizacijskih odborov velikih športnih tekmovanj.

OKS še ne želi komentirati ukrepov

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bogdan Gabrovec je za STA povedal, da uradnih komentarjev vladnih ukrepov za začetek treningov OKS ne bo dal, dokler ne dobi pisnih stališč in navodil, "kot so bili že pred časom izdani za golf in tenis za amaterje."

"Upamo, da bo 11 predlaganih ukrepov OKS-a za pomoč športu dobilo čim večjo podporo vlade. Enega pa lahko sprejme takoj, to je glede davka od iger na srečo, ki je bil pred leti sprejet kot interventni ukrep v tedanji ekonomski krizi, a še vedno velja in tu šport izgublja milijone,"
je dodal.

Še vedno veliko nejasnosti o skupinskih vadbah pri ekipnih športih