Foto: AP
Foto: AP

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so pojasnili, da za podatke odgovarjajo posamezni izvajalci cepljenja, ki podatke tudi vnašajo v sisteme NIJZ-ja. Čeprav niso pristojni za preverjanje vnesenih podatkov, bodo skušali ugotoviti, ali so bile v primerih poročanja o cepljenju s cepivom Moderne v omenjeni starostni skupini storjene morebitne administrativne napake, ki jih ni mogoče izključiti, napovedujejo.

Druga možnost pa je po njihovih navedbah, da so se cepljenja res zgodila. V tem primeru je to t. i. "off label" uporaba cepiva, kar pomeni, da je o izvedbi cepljenja presodil zdravnik. Podatki NIJZ-ja kažejo, da so se domnevna cepljenja zgodila med junijem in novembrom letos.

Napačno navedeno tudi cepivo AstraZenece

Pred dnevi so ugotovili tudi, da je bil en otrok v omenjeni starostni skupini cepljen s cepivom podjetja AstraZeneca, ki v tej starostni skupini prav tako nima dovoljenja za uporabo. Izkazalo se je, da je bila to administrativna napaka, so pojasnili na NIJZ-ju. Podatka tako na spletni strani cepimose.si ni več zaslediti.

V starostni skupini otrok od petega do enajstega leta so s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 doslej cepili 1036 otrok, z drugim pa 27 otrok.