Srbija je presežek medicinske opreme poslala Italiji. Foto: Reuters
Srbija je presežek medicinske opreme poslala Italiji. Foto: Reuters

"Skupaj bomo zmagali, Italija, bodi pogumna, Srbija je z vami," je na eno izmed škatel v italijanščini napisal srbski predsednik Aleksandar Vučić. "Zagotovili smo si presežek opreme in tisto, česar ne potrebujemo, pošiljamo našim italijanskim prijateljem," je povedal na letališču.

Italijanski veleposlanik v Beogradu Carlo Lo Cascio se je zahvalil za pomoč. "Prenašam pozdrave in hvaležnost predsednika Sergia Mattarelle, iz srca hvala za tople besede in velikodušno donacijo, ki potrjuje prijateljstvo med našima državama in narodoma," je dejal v srbskem jeziku.

Lo Cascio: "Vsaka donacijo nam zelo koristi"
Po njegovih besedah so razmere v Italiji nekoliko boljše, a se morajo še vedno bojevati. "Potrebujemo kakršno koli pomoč in zaradi tega nam bo vaša velikodušna donacija zelo koristila, sploh za tiste, ki so v prvih bojnih linijah in rešujejo življenja," je dodal.

Italija je najhuje prizadeta evropska država v pandemiji. Do petka zvečer so skupno potrdili 192.994 okužb z novim koronavirusom, od tega je umrlo 25.969 ljudi. Še naprej pa upada število tistih, ki so trenutno okuženi z novim koronavirusom, in število bolnikov s covidom-19 na intenzivni negi in v bolnišnicah.

Italija je bila za Nemčijo lani druga največja trgovinska partnerica Srbije. Italijanska podjetja na čelu s Fiatom v Srbiji zaposlujejo več kot 20.000 ljudi.

Vučić se je zahvalil tudi EU-ju
Vučić je v petkovem pogovoru z veleposlaniki vseh članic Evropske unije v Srbiji in predstavniki Evropske komisije državam EU-ja ponudil pomoč v obliki zaščitne opreme in respiratorjev v boju proti novemu koronavirusu.

Plakati v Beogradu v zahvalo Kitajski. Foto: EPA
Plakati v Beogradu v zahvalo Kitajski. Foto: EPA

Vučić je v pogovoru z veleposlaniki tudi izrazil hvaležnost Uniji za finančno pomoč – EU je Srbiji zagotovil 93 milijonov evrov, od tega 15 milijonov za nujne medicinske potrebe, preostalo pa za pomoč pri ohranjanju gospodarske stabilnosti – in solidarnost s Srbijo v času pandemije novega koronavirusa.

Vodja diplomacije EU-ja Josep Borrell je predtem kritiziral Srbijo, da se Uniji ne zahvali za pomoč, medtem ko po Beogradu visijo plakati zahvale "kitajskim bratom" in predsedniku Ši Džinpingu.

V Srbiji so do zdaj potrdili 7483 okužb in 144 smrtnih žrtev. Beogradu je na pomoč priskočila Kitajska, ki je poslala zaščitno opremo in šest zdravnikov v boju s pandemijo.

Na Hrvaškem le sedem novih okužb

Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu umrli trije ljudje. Opravili so 700 testov in potrdili sedem novih okužb, je na konferenci kriznega štaba sporočil zdravstveni minister Vili Beroš. Hospitaliziranih je 316 ljudi, devet manj kot včeraj, na respiratorjih ostaja 21 ljudi. Ozdravelo je skupno 1034 ljudi.

Podpredsednik vlade Davor Božinović je sporočil, da so po nasvetu epidemiologov prepovedali obratovanje trgovin ob nedeljah. Dodal je, da so vse države, ki so podcenile hitrost širjenja novega koronavirusa in posledice, ki jih lahko povzroči, imele veliko hujše število okužb in smrtnih žrtev.

Poudaril je, da Hrvaška zdaj vstopa v novo fazo, v kateri je veliko neznank. Do zdaj so se naučili le, da se virus širi izjemno hitro in da zanj ni zdravniške rešitve, kot je cepivo, opozarja Božinović.

Starostniki v Srbiji odslej iz stanovanj trikrat na teden